Φλεγμονώδης νόσος πυέλου (PID)

Τι είναι η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου; — Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, γνωστή και ως «PID», είναι λοίμωξη η οποία προσβάλλει το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας. Το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας περιλαμβάνει:

 • Τη μήτρα, το όργανο το οποίο φιλοξενεί το μωρό κατά την κύηση
 • Τις ωοθήκες, τα όργανα που απελευθερώνουν τα ωάρια
 • Τις σάλπιγγες, οι οποίες συνδέουν τις ωοθήκες με τη μήτρα
 • Τον κόλπο, ο οποίος συνδέει τη μήτρα με το εξωτερικό μέρος του σώματος

Η PID προκαλείται από λοίμωξη από την οποία έχετε προσβληθεί κατά τη διάρκεια της συνουσίας. Τα χλαμύδια και η γονόρροια είναι δύο από τις συνηθέστερες λοιμώξεις οι οποίες καταλήγουν σε PID. Η PID μπορεί να προκαλέσει συνεχή («χρόνιο») πόνο. Μπορεί επίσης να σάς καταστήσει ανίκανη να τεκνοποιήσετε, επειδή η PID μπορεί να προκαλέσει τον σχηματισμό συμφύσεων στις σάλπιγγες και άρα να τις καταστρέψει.

Ποια είναι τα συμπτώματα της PID; — Η PID δεν προκαλεί πάντοτε συμπτώματα. Όταν προκαλεί συμπτώματα, το κυριότερο από αυτά είναι πόνος στο κάτω μέρος του σώματος. Σε ορισμένες γυναίκες, αυτός ο πόνος επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της συνουσίας.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Πυρετό
 • Ρίγη
 • Έκκριση υγρών από τον κόλπο
 • Αιμόρροια ή σταγονοειδής κολπική αιμόρροια
 • Πόνο κατά τη διάρκεια εξέτασης της πυέλου

Υπάρχει εξέταση για την PID; — Δεν υπάρχει απλή εξέταση η οποία να μπορεί να δείξει αν έχετε ή όχι PID. Όμως υπάρχουν μερικές εξετάσεις οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν το γιατρό σας να βρει την πιθανή αιτία του προβλήματός σας.

Πρώτον, ο γιατρός σας θα προβεί σε εξέταση της πυέλου για σημάδια λοίμωξης ή φλεγμονής. Στη συνέχεια, θα προβεί σε εξέταση των ούρων, αίματος ή της κολπικής έκκρισης για σημάδια λοίμωξης ή άλλα προβλήματα. Μπορεί επίσης να ελέγξει δείγμα κοπράνων σας για να δει αν υπάρχει αίμα σε αυτό.

Ανάλογα με την κατάστασή σας, θα μπορούσατε επίσης να υποβληθείτε και σε άλλες εξετάσεις, όπως:

 • Υπερηχογραφία – Είναι μια απεικονιστική εξέταση η οποία δημιουργεί εικόνες του εσωτερικού του σώματός σας. Είναι ανώδυνη.
 • Λαπαροσκόπηση – Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο γιατρός εισάγει στην κοιλιά σας λεπτό σωλήνα που ονομάζεται «λαπαροσκόπιο». Το λαπαροσκόπιο στο άκρο του διαθέτει κάμερα και εργαλεία με τη βοήθεια των οποίων ο γιατρός θα λάβει δείγματα ιστού.

Πρέπει να με δει γιατρός; — Ναι! Αν πιστεύετε ενδέχεται να έχετε PID, είναι πολύ σημαντικό να το διαπιστώσετε και να αρχίσετε αμέσως θεραπεία. Όσο περισσότερο καθυστερεί η θεραπεία, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να αναπτύξετε μακροχρόνια προβλήματα.

Πως θεραπεύεται το PID; —Το PID αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Αυτά τα αντιβιοτικά είναι διαφόρων μορφών. Ορισμένοι άνθρωποι τα λαμβάνουν σε δισκία και ορισμένοι σε ενέσιμη μορφή και σε δισκία. Τέλος, σε ορισμένα άτομα χρειάζεται να χορηγηθούν στο νοσοκομείο ενδοφλέβια στην αρχή και έπειτα σε δισκία όταν επιστρέψουν στο σπίτι. Ο γιατρός σας θα αποφασίσει ποια θεραπεία είναι η καλύτερη για εσάς.

Είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνετε όλα τα δισκία που σας έχουν συνταγογραφηθεί, ακόμα και αν αισθάνεστε καλύτερα. Αν δεν πάρετε όλα τα δισκία, η λοίμωξη μπορεί να επανέλθει.

Αν έχετε PID, οι πρόσφατοι ερωτικοί σύντροφοί σας χρειάζεται επίσης να επισκεφτούν γιατρό και να τους χορηγηθεί αγωγή. Ο όρος πρόσφατοι ερωτικοί σύντροφοι περιλαμβάνει οιονδήποτε με τον οποίο είχατε συνουσία 2 μήνες πριν αρχίσουν τα συμπτώματά σας. Αν οι ερωτικοί σύντροφοί σας δεν υποβληθούν σε θεραπευτική αγωγή, τότε ενδέχεται να σας μολύνουν εκ νέου.

Μπορεί να προληφθεί το PID; — Δεδομένου ότι το PID μπορεί να προκληθεί από παθογόνο οργανισμό τον οποίο κολλήσατε κατά τη διάρκεια συνουσίας, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο να προσβληθείτε από PID:

 • Χρησιμοποιώντας προφυλακτικά από λατέξ κάθε φορά που έρχεστε σε επαφή
 • Να μην έρχεστε σε επαφή με ερωτικό σύντροφο ο οποίος έχει συμπτώματα λοίμωξης
 • Να μην έχετε καμιά σεξουαλική επαφή

Τι γίνεται αν θέλω να μείνω έγκυος; — Αν είχατε PID, πιθανόν να δυσκολευτείτε να μείνετε έγκυος. Αυτό συμβαίνει επειδή το PID μπορεί να προκαλέσει τον σχηματισμό συμφύσεων στις σάλπιγγες. Αν μείνετε έγκυος θα έχετε επίσης περισσότερες από το μέσο όρο πιθανότητες να έχετε έκτοπη κύηση, η οποία μπορεί να είναι επικίνδυνη. Έκτοπη κύηση υφίσταται όταν το έμβρυο παραμένει και αναπτύσσεται στην σάλπιγγα, η οποία στη συνέχεια μπορεί να διαρραγεί.

Αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, μην ξεχάσετε να πείτε στον γιατρό ή τη νοσοκόμα σας ότι είχατε PID.

kellarisSmall

Βασίλης Κελλάρης MD - Phd - MSc
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Κλείστε online ραντεβού

typos

diadiktyo