Κύστεις ωοθηκών

Οι κύστεις ωοθήκης είναι μικρές συλλογές υγρού που σχηματίζονται πάνω ή εντός της ωοθήκης της γυναίκας. Κάθε γυναίκα έχει δύο ωοθήκες, μια σε εκάστη πλευρά της κοιλιάς της. Στις γυναίκες οι οποίες έχουν ακόμα έμμηνο ρύση, οι ωοθήκες απελευθερώνουν ένα ωάριο μια φορά το μήνα.

Οι κύστεις ωοθήκης μπορούν να προκαλέσουν πόνο ή αίσθημα πίεσης στην κοιλιά. Ενδέχεται οι γυναίκες να μην αισθάνονται καθόλου τέτοια συμπτώματα. Πολλές γυναίκες ανησυχούν σχετικά με τον καρκίνο όταν μαθαίνουν ότι έχουν κύστεις. Όμως η πλειοψηφία των κύστεων δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία.

Ποια είναι τα συμπτώματα των κύστεων ωοθήκης; — Πολλές γυναίκες δεν έχουν συμπτώματα. Όταν εμφανιστούν συμπτώματα, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο ή πίεση στο κάτω μέρος της κοιλιάς σε μια πλευρά. Ο πόνος μπορεί να είναι αμβλύς ή οξύς και μπορεί να εμφανίζεται και να εξαφανίζεται παροδικά.

Ορισμένες φορές, οι κύστεις ωοθήκης μπορεί να ραγούν ή να προκαλέσουν συστροφή της ωοθήκης. Αυτό μπορεί να είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Για αυτό πρέπει να καλέσετε αμέσως τον γιατρό σας ή να μεταβείτε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών αν αισθάνεστε έντονο πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς σας σε οποιαδήποτε πλευρά. Για παράδειγμα, πρέπει να μεταβείτε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών αν αισθανθείτε ξαφνικό πόνο ο οποίος σας κάνει να διπλωθείτε ή σας δυσκολεύει να βαδίσετε. Μαζί με τον πόνο, ενδέχεται επίσης να αισθανθείτε ναυτία ή να κάνετε εμετό, ή να έχετε ελαφρά αιμόρροια από τον κόλπο σας.

Τι προκαλεί τις κύστεις ωοθήκης; — Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες που προκαλούν κύστεις ωοθήκης. Οι συχνότερες περιλαμβάνουν:

  • Ωορρηξία ή κύηση – Όταν κάθε μήνα απελευθερώνεται ένα ωάριο από την ωοθήκη, αυτό αναπτύσσει ένα σάκο ο οποίος ονομάζεται «ωοθυλάκιο». Ορισμένες φορές, ένα ωοθυλάκιο αναπτύσσεται αλλά δεν απελευθερώνει ωάριο και αντ’ αυτού σχηματίζει κύστη. Ή, αν η γυναίκα μείνει έγκυος αφού απελευθερωθεί το ωάριο, μια κύστη μπορεί να παραμείνει στην ωοθήκη για εβδομάδες ή μήνες. Αυτού του είδους οι κύστεις συνήθως εξαφανίζονται μόνες τους.
  • Δερμοειδείς κύστεις – Αυτές αποτελούν ένα συνήθη τύπο κύστης. Ορισμένες φορές περιέχουν δόντια, τρίχες ή λίπος. Αυτό θα μπορούσε να ακούγεται παράξενο. Οι δερμοειδείς κύστεις συνήθως δεν είναι επιβλαβείς για την υγεία, όμως ο γιατρός σας ενδέχεται να θέλει να τις αφαιρέσει με χειρουργική επέμβαση.
  • Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (γνωστό και ως PCOS) – Οι γυναίκες οι οποίες βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση αναπτύσσουν κάθε μήνα πολλές μικρές κύστεις, αντί για ένα μεγάλο ωοθυλάκιο. Αυτές οι κύστεις συνήθως δεν εξαφανίζονται και δε χρειάζονται θεραπεία ή αφαίρεση. Όμως το PCOS ορισμένες φορές απαιτεί θεραπεία για λόγους οι οποίοι δεν σχετίζονται με τις κύστεις.
  • Καρκίνος – Ο καρκίνος είναι η αιτία κύστεων ωοθήκης σε λιγότερο από 1% των περιπτώσεων. Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι πιθανότερο να προσβάλει γυναίκες οι οποίες έχουν παύσει να έχουν περίοδο ή οι οποίες έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών.

Πόσο μεγάλη είναι μια κύστη ωοθήκης; — Ορισμένες κύστεις μπορεί να έχουν διάμετρο 10 εκατοστών ή και περισσότερο. Αυτό είναι περίπου το μέγεθος ενός μεγάλου πορτοκαλιού. Άλλες είναι πολύ μικρότερες.

Υπάρχει εξέταση διάγνωσης κύστεων ωοθήκης; Ναι. Οι συνήθεις εξετάσεις περιλαμβάνουν:

  • Απεικονιστικές εξετάσεις – το συνηθέστερο είδος είναι η υπερηχογραφία πυέλου. Η εξέταση χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να σχηματίσει μια εικόνα της μήτρας και των ωοθηκών σας. Οι εικόνες μπορούν να δείξουν αν έχετε κύστεις. Μπορούν επίσης να δείξουν το σημείο στο οποίο βρίσκονται καθώς και το μέγεθός τους. Ο γιατρός σας ενδέχεται επίσης να λάβει εικόνες με μαγνητική ή αξονική τομογραφία.
  • Αιματολογικές εξετάσεις για τον έλεγχο ύπαρξης κύησης ή για πιθανότητα καρκίνου.

Τρόπος θεραπείας των κύστεων ωοθήκης; — Η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από το τι προκάλεσε τη δημιουργία των κύστεών σας και ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζετε. Στις πιθανές θεραπείες περιλαμβάνονται:

  • Η αναμονή – Ο γιατρός σας μπορεί να θελήσει να σας υποβάλει σε υπερηχογραφία ανά δίμηνο. Οι κύστεις σας ενδέχεται να παραμείνουν στο ίδιο μέγεθος, να μικρύνουν ή ακόμα και να εξαφανιστούν. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτε για να τις θεραπεύσετε.
  • Αντισυλληπτικά χάπια – Αυτή η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη ορισμένων τύπων νέων κύστεων.
  • Χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση κύστης ή ολόκληρης της ωοθήκης.

Τι γίνεται αν θέλω να μείνω έγκυος ; — Αυτό εξαρτάται από το τι προκαλεί τις κύστεις των ωοθηκών. Πολλές γυναίκες με κύστεις κατορθώνουν να μείνουν έγκυες. Ακόμα και γυναίκες με μόνο μια ωοθήκη συχνά μπορούν να μείνουν έγκυες. Αν δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος, η φαρμακευτική αγωγή ή οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν. Αν θέλετε να αποκτήσετε παιδί συζητείστε με τον γιατρό σας.

kellarisSmall

Βασίλης Κελλάρης MD - Phd - MSc
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Κλείστε online ραντεβού

typos

diadiktyo