Καρκίνος τραχήλου

Ο καρκίνος τραχήλου εκδηλώνεται όταν κύτταρα του τραχήλου μεταβάλλονται σε μη φυσιολογικά κύτταρα και αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα. Οι περισσότερες γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο τραχήλου και υποβάλλονται έγκαιρα σε θεραπευτική αγωγή έχουν πολύ καλή εξέλιξη.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του τραχήλου ; — Ο καρκίνος τραχήλου σε αρχικό στάδιο ενδέχεται να μην εμφανίσει συμπτώματα. Όταν προκαλεί συμπτώματα, μπορεί να προκαλέσει κολπική αιμόρροια η οποία συμβαίνει:

  • Ενδιάμεσα των έμμηνων κύκλων (σε χρονικά σημεία διαφορετικά από την έμμηνο ρύση σας)
  • Μετά από συνουσία
  • Μετά την εμμηνόπαυση

Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να προκληθούν επίσης από κλινικές εκδηλώσεις οι οποίες δεν είναι καρκίνος. Όμως, αν έχετε κολπική αιμόρροια αυτές τις χρονικές περιόδους, μιλήστε για αυτό με τον γιατρό σας.

Υπάρχει εξέταση για τη διάγνωση καρκίνου τραχήλου ; — Ναι. Το Παπ τεστ χρησιμοποιείται για τον προληπτικό έλεγχο των γυναικών για διάγνωση καρκίνου του τραχήλου. Για αυτή την εξέταση, ο γιατρός σας ανοίγει τα τοιχώματα του κόλπου σας χρησιμοποιώντας εργαλείο το οποίο μοιάζει με ράμφος πάπιας και χρησιμοποιεί μια μικρή βούρτσα για να συλλέξει κύτταρα από τον τράχηλο. Ο εξειδικευμένος κυτταρολόγος θα εξετάσει τα κύτταρα στο μικροσκόπιο για να δει αν είναι μη φυσιολογικά.

Αν τα κύτταρα είναι μη φυσιολογικά, ο γιατρός προβαίνει σε μια εξέταση η οποία ονομάζεται βιοψία. Κατά τη διάρκεια μιας βιοψίας, ο γιατρός αφαιρεί από τον τράχηλο μικρό τμήμα ιστού που φαίνεται να μην είναι φυσιολογικός. Ο γιατρός, για να δει τον τράχηλο καλύτερα κατά τη διάρκεια μιας βιοψίας, χρησιμοποιεί μεγεθυντικό φακό που ονομάζεται «κολποσκόπιο».

Οι γιατροί ορισμένες φορές βρίσκουν κύτταρα στον τράχηλο τα οποία δεν είναι καρκινικά, αλλά είναι μη φυσιολογικά και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταστούν καρκινικά. Ο γιατρός σας μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις «προκαρκινικές βλάβες» με διάφορους τρόπους. Μπορεί να αφαιρέσει τα κύτταρα για να προλάβει την εξέλιξή τους σε καρκινικά. Μπορεί επίσης να τα παρακολουθεί στενά κατά την πάροδο του χρόνου.

Τι είναι ο προσδιορισμός του σταδίου του καρκίνου τραχήλου ; — Ο προσδιορισμός του σταδίου του καρκίνου είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι γιατροί διαπιστώνουν τον βαθμό εξάπλωσης του καρκίνου.

Η σωστή αντιμετώπιση για εσάς θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το στάδιο του καρκίνου σας, την ηλικία σας και άλλα πιθανά προβλήματα υγείας. Η θεραπεία σας θα εξαρτηθεί επίσης από τον αν θα θέλατε να μείνετε έγκυος στο μέλλον.

Πως αντιμετωπίζεται ο καρκίνος τραχήλου ; — Ο καρκίνος τραχήλου μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορους τρόπους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:

  • Η χειρουργική επέμβαση – Ο καρκίνος τραχήλου συνήθως αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του καρκίνου. Ενδέχεται να υπάρξουν διάφοροι τύποι χειρουργικής επέμβασης:

· Αφαίρεση μήτρας και άνω τμήματος του κόλπου – Αυτή ονομάζεται «ριζική υστερεκτομή».

· Αφαίρεση όλου ή τμήματος του τραχήλου – Η μήτρα δεν αφαιρείται. Αυτός ο τύπος χειρουργικής επέμβασης γίνεται μόνο σε ειδικές καταστάσεις.

  • Ακτινοθεραπεία – Η ακτινοβολία σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα.
  • Χημειοθεραπεία – Η χημειοθεραπεία είναι ο όρος τον οποίο χρησιμοποιούν οι γιατροί για να περιγράψουν μια ομάδα φαρμάκων τα οποία σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα. Στις γυναίκες συνήθως χορηγείται χημειοθεραπεία ταυτόχρονα με την ακτινοθεραπεία.

Τι γίνεται αν θέλω να μείνω έγκυος κάποια στιγμή στο μέλλον ; — Αν θέλετε να αποκτήσετε παιδιά κάποια στιγμή στο μέλλον, συζητήστε με τον γιατρό σας πριν από τη χορήγηση της θεραπείας. Ορισμένες γυναίκες μπορούν ακόμα να μείνουν έγκυες μετά τη χορήγηση θεραπείας για τον καρκίνο τραχήλου. Όμως, μια γυναίκα δεν μπορεί να μείνει έγκυος μετά από ορισμένου τύπου θεραπεία όπως η υστερεκτομή η ακτινοθεραπεία ή ορισμένου τύπου χημειοθεραπεία.

Οι γυναίκες είναι συχνά σε θέση να μείνουν έγκυες μετά από τη χορήγηση άλλων τύπων θεραπείας. Όμως συνήθως χρειάζεται να περιμένουν 6 έως 12 μήνες πριν αρχίσουν την προσπάθεια να μείνουν έγκυες, επειδή το σώμα τους χρειάζεται χρόνο για να επουλωθεί.

Τι συμβαίνει μετά τη θεραπεία ; — Μετά τη θεραπεία, θα ελέγχεστε σε τακτά χρονικά διαστήματα για να δείτε αν υπάρχει υποτροπή του καρκίνου. Οι εξετάσεις παρακολούθησης μπορεί να περιλαμβάνουν τεστ Παπ και ακτινογραφίες.

Τι συμβαίνει αν υπάρχει υποτροπή και εξάπλωση του καρκίνου ; — Αν υπάρξει υποτροπή ή εξάπλωση του καρκίνου, ενδέχεται να υποβληθείτε σε περαιτέρω χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία.

Τι πρέπει να κάνω επιπλέον ; — Είναι σημαντικό να ακολουθείτε όλες τις οδηγίες του γιατρού σας σχετικά με τις ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις. Είναι επίσης σημαντικό να μιλήσετε στον γιατρό σας σχετικά με οιεσδήποτε παρενέργειες ή προβλήματα τα οποία έχετε κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Οποιοσδήποτε στιγμή σάς προτείνεται μια θεραπεία, ρωτήστε:

  • Ποια είναι τα οφέλη αυτής της θεραπείας; Είναι πιθανό να με βοηθήσει να ζήσω περισσότερο; Θα μειώσει η θα προλάβει συμπτώματα;
  • Ποια είναι τα αρνητικά αυτής της θεραπείας;
  • Υπάρχουν άλλες επιλογές πέραν αυτής της θεραπείας;
  • Τι θα συμβεί αν δεν υποβληθώ σε αυτή τη θεραπεία

Μπορεί να προληφθεί ο καρκίνος τραχήλου ; — Σε πολλές περιπτώσεις, ναι. Σχεδόν όλοι καρκίνοι τραχήλου προκαλούνται από ιό ο οποίος ονομάζεται HPV (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων) ο οποίος μεταδίδεται με την επαφή του δέρματος ή την ερωτική επαφή. Τώρα διατίθενται τα εμβόλια τα οποία προλαμβάνουν την λοίμωξη από τον HPV. Ρωτήστε τον γιατρό σας αν και πότε πρέπει να εμβολιαστείτε με το εμβόλιο HPV. Αυτό το εμβόλιο είναι διαθέσιμο τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες και έχει καλύτερα αποτελέσματα αν στο άτομο χορηγηθεί πριν αρχίσει να έχει ερωτικές σχέσεις.

kellarisSmall

Βασίλης Κελλάρης MD - Phd - MSc
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Κλείστε online ραντεβού

typos

diadiktyo