Αντισύλληψη

Υπάρχει αριθμός μεθόδων διαθέσιμων που βοηθούν στην πρόληψη της κύησης, με ορισμένες από τις δημοφιλέστερες να περιλαμβάνουν τα προφυλακτικά και τα αντισυλληπτικά χάπια. Η απόφαση για το ποια μέθοδος είναι η σωστή μπορεί να είναι δύσκολη επειδή υπάρχουν πολλά θέματα τα οποία πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, περιλαμβανομένου του κόστους, σχεδίων μελλοντικής κύησης, παρενεργειών και άλλων.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ — Οι περισσότερες μέθοδοι αντισύλληψης είναι πολύ αποτελεσματικές αν χρησιμοποιούνται σωστά. Ωστόσο, ενδέχεται να αποτύχουν για αρκετούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της λανθασμένης χρήσης και συνεπώς αποτυχίας του φαρμάκου, της συσκευής ή της ίδιας της μεθόδου.

Ορισμένες μέθοδοι αντισύλληψης όπως οι ενδομητριαίες συσκευές (IUD) και οι εμφυτεύσιμες μέθοδοι έχουν μικρό κίνδυνο αποτυχίας (κύηση). Αυτό συμβαίνει επειδή η ορθή χρήση τους είναι απλή.

Συνολικά, οι μέθοδοι αντισύλληψης που σχεδιάζονται για χρήση κατά τη στιγμή ή κοντά στο χρονικό σημείο της ερωτικής επαφής (πχ προφυλακτικό ή διάφραγμα) είναι λιγότερο αποτελεσματικές από ό, τι άλλες μέθοδοι αντισύλληψης (πχ. IUD, αντισυλληπτικό χάπι). Στην περίπτωση που ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε αντισύλληψη ή η μέθοδός σας αποτύχει , υπάρχει η επιλογή να μειώσετε τον κίνδυνο που διατρέχετε να μείνετε έγκυος για έως 5 ημέρες από τη στιγμή της ερωτικής επαφής. Αυτό ονομάζεται το χάπι της επόμενης ημέρας ή κατεπείγουσα αντισύλληψη.

kellarisSmall

Βασίλης Κελλάρης MD - Phd - MSc
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Κλείστε online ραντεβού

typos

diadiktyo