Μέθοδοι αντισύλληψης

Μπορεί να είναι δύσκολο να αποφασίσετε ποια μέθοδος αντισύλληψης είναι καλύτερη, λόγω της μεγάλης ποικιλίας διαθέσιμων επιλογών. Η καλύτερη μέθοδος είναι αυτή την οποία θα χρησιμοποιείτε σε σταθερή βάση, είναι αποδεκτή για εσάς και τον σύντροφό σας και δεν προκαλεί ενοχλητικές παρενέργειες. Γενικά, παράγοντες οι οποίοι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη περιλαμβάνουν:

  • Πόσο αποτελεσματική είναι η μέθοδος;
  • Είναι κατάλληλη; Θα θυμάμαι να τη χρησιμοποιώ;
  • Πρέπει να τη χρησιμοποιώ/λαμβάνω καθημερινά;
  • Αυτή η μέθοδος είναι αναστρέψιμη; Μπορώ, δηλαδή, να μείνω έγκυος μετά τη διακοπή της;
  • Υπάρχουν παρενέργειες ή δυνητικές επιπλοκές;
  • Ποιο το οικονομικό κόστος της μεθόδου:
  • Αυτή η μέθοδος προστατεύει από σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσους;

Καμιά μέθοδος αντισύλληψης δεν είναι τέλεια. Πρέπει να ζυγίσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα εκάστης μεθόδου προτού επιλέξετε αυτή την οποία θα είστε σε θέση να χρησιμοποιείτε σωστά και σε σταθερή βάση.

  • ΔΙΑΚΕΚΟΜΜΕΝΗ ΣΥΝΟΥΣΙΑ
  • ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΥΚΛΟΥ
  • ΜΕΘΟΔΟΙ ΦΡΑΓΜΟΥ

ΜΕΘΟΔΟΙ ΦΡΑΓΜΟΥ — Τα αντισυλληπτικά φραγμού εμποδίζουν το σπέρμα να εισέλθει στη μήτρα. Τα αντισυλληπτικά φραγμού περιλαμβάνουν το προφυλακτικό, το διάφραγμα και τα σπερμοκτόνα.

Ανδρικό προφυλακτικό — Το ανδρικό προφυλακτικό είναι μια λεπτή, ελαστική θήκη η οποία τοποθετείται στο πέος. Για να είναι αποτελεσματικό, οι άνδρες οι οποίοι χρησιμοποιούν προφυλακτικά πρέπει να ακολουθούν προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης τους. Τα προφυλακτικά είναι αποτελεσματικότερα όταν χρησιμοποιούνται με κολπικό σπερμοκτόνο. Η χρήση ανδρικού προφυλακτικού και κολπικού σπερμοκτόνου είναι αποτελεσματική όσο και μια ορμονική αντισυλληπτική μέθοδος, και είναι αποτελεσματικότερη συγκριτικά με μόνο το προφυλακτικό.

Πολλοί άνθρωποι οι οποίοι επιλέγουν μια άλλη αντισυλληπτική μέθοδος (πχ χάπια) χρησιμοποιούν και προφυλακτικά για να μειώνουν τον κίνδυνο να μολυνθούν από σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσους.

Γυναικείο προφυλακτικό — Το γυναικείο προφυλακτικό το χρησιμοποιούν οι γυναίκες για να εμποδίσουν το σπέρμα να εισέλθει στον κόλπο. Είναι μια προλιπασμένη θήκη κατασκευασμένη από πολυουρεθάνη η οποία τοποθετείται στο εσωτερικό του κόλπου.

Διάφραγμα — Το διάφραγμα εφαρμόζεται στον τράχηλο, εμποδίζοντας την είσοδο του σπέρματος στη μήτρα. Η συσκευή διατίθεται σε λατέξ (Prentif cap) ή ελαστικό σιλικόνης (FemCap) σε πολλά μεγέθη και απαιτεί εφαρμογή από γιατρό. Πρέπει να χρησιμοποιείται με σπερμοκτόνο και να μένει εκεί για έξι έως οκτώ ώρες μετά τη συνουσία. Το διάφραγμα πρέπει να αφαιρείται μετά από αυτή την περίοδο.

Σπερμοκτόνο — Τα σπερμοκτόνα είναι χημικές ουσίες οι οποίες καταστρέφουν το σπέρμα. Διατίθενται από τα περισσότερα φαρμακεία χωρίς συνταγογράφηση. Τα σπερμοκτόνα διατίθενται σε ποικιλία μορφών περιλαμβανομένης της γέλης, αφρού, κρέμας, μεμβράνης, υπόθετου, και δισκίου.

kellarisSmall

Βασίλης Κελλάρης MD - Phd - MSc
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Κλείστε online ραντεβού

typos

diadiktyo