Αντισυλληπτικά χάπια

Τα περισσότερα αντισυλληπτικά χάπια περιέχουν συνδυασμό δύο θηλυκών ορμονών.

Πως λειτουργούν ; — Όταν λαμβάνονται σωστά, τα αντισυλληπτικά χάπια είναι πολύ αποτελεσματικά. Γενικά, αν δεν πάρετε ένα χάπι, πρέπει να το πάρετε το συντομότερο δυνατόν. Αν δεν πάρετε δύο ή περισσότερα, συνεχίστε να λαμβάνετε ένα χάπι την ημέρα και να χρησιμοποιείτε εφεδρική αντισύλληψη (πχ προφυλακτικό) για επτά ημέρες.

Παρενέργειες — Οι παρενέργειες του χαπιού περιλαμβάνουν:

  • Ναυτία, ευαισθησία στήθους, φούσκωμα και μεταβολές διάθεσης, οι οποίες συνήθως βελτιώνονται μετά από δύο έως τρεις μήνες.
  • Ακανόνιστη κολπική σταγονοειδή αιμόρροια. Αυτή είναι ιδιαίτερα συνήθης κατά τη διάρκεια των πρώτων λίγων μηνών. Αν ξεχάσετε ένα χάπι μπορεί επίσης να προκληθεί ακανόνιστη αιμόρροια.

Χάπια μόνο προγεστερόνης — Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά αντισυλληπτικά χάπια, το συγκεκριμένο χάπι, ονομάζεται και μίνι χάπι, δεν περιέχει οιστρογόνα, αλλά μόνο προγεστερόνη. Αυτός ο τύπος χαπιού είναι χρήσιμος για τις γυναίκες οι οποίες δεν μπορούν ή δεν πρέπει να λαμβάνουν οιστρογόνα.

Τα χάπια μόνο προγεστερόνης είναι εξίσου αποτελεσματικά αν λαμβάνονται την ίδια ώρα κάθε ημέρα. Ωστόσο, έχουν ελαφρά υψηλότερο ποσοστό αποτυχίας αν καθυστερήσετε να τα λάβετε περισσότερο από τρεις ώρες.

kellarisSmall

Βασίλης Κελλάρης MD - Phd - MSc
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Κλείστε online ραντεβού

typos

diadiktyo