Ενδομήτριες συσκευές (IUD)

Οι ενδομήτριες συσκευές (IUD) τοποθετούνται από μαιευτήρα-γυναικολόγο μέσω του κόλπου και του τραχήλου μέσα στη μήτρα. Οι IUD οι οποίες διατίθενται αυτή τη στιγμή είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές. Αυτές οι συσκευές περιλαμβάνουν:

  • IUD που περιέχουν χαλκό παραμένουν αποτελεσματικές για τουλάχιστον 10 χρόνια, αλλά είναι δυνατόν να αφαιρεθούν ανά πάσα στιγμή. Οι IUD χαλκού δεν περιέχουν ορμόνες. Ορισμένες γυναίκες που χρησιμοποιούν IUD χαλκού έχουν βαρύτερη έμμηνο ρύση ή περισσότερες κράμπες κατά τη διάρκεια της περιόδου τους.
  • IUD λεβονοργεστρέλης, που απελευθερώνουν την ορμόνη τη λεβονοργεστρέλη. Η ορμόνη καθιστά παχύτερη την τραχηλική βλέννα και λεπταίνει το ενδομήτριο (την επένδυση της μήτρας). Αυτή η IUD μειώνει επίσης την αιμόρροια κατά τη διάρκεια της περιόδου σας και μειώνει τον πόνο που συνδέεται με τις περιόδους. Μπορεί να παραμείνει στη θέση της για έως πέντε χρόνια, αλλά και να αφαιρεθεί ανά πάσα στιγμή, ενώ είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στην πρόληψη της κύησης. Ορισμένες γυναίκες παύουν εντελώς να έχουν έμμηνο ρύση, επίδραση η οποία αντιστρέφεται όταν η IUD αφαιρεθεί.

kellarisSmall

Βασίλης Κελλάρης MD - Phd - MSc
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Κλείστε online ραντεβού

typos

diadiktyo