Στειροποίηση

Η στειροποίησηση είναι μια διαδικασία η οποία σας εμποδίζει μόνιμα να μείνετε έγκυος ή να τεκνοποιήσετε. Η περίδεση σαλπίγγων (για τις γυναίκες) και η βαζεκτομή (για τους άνδρες) είναι οι συνηθέστερες διαδικασίες στειροποίησης. Η στειροποίηση είναι μόνιμη και πρέπει να εξετασθεί μόνον αφού συζητήσετε όλες τις διαθέσιμες επιλογές με το γιατρό σας.

Περίδεση σαλπίγγων — Η περίδεση σαλπίγγων είναι μια διαδικασία στειροποίησης για τις γυναίκες, η οποία χειρουργικά αποκόπτει, μπλοκάρει ή σφραγίζει τις σάλπιγγες για την αποφυγή κύησης. Η διαδικασία συνήθως γίνεται στο χειρουργείο. Οι γυναίκες μπορούν να υποβληθούν σε περίδεση σαλπίγγων πριν επιστρέψουν στο σπίτι μετά από μία γέννα. Η διαδικασία μπορεί να γίνει επίσης άλλη στιγμή.

Essure® — Το Essure® είναι μια μέθοδος μόνιμης αντισύλληψης κατά την οποία ένα λεπτό σπιράλ τοποθετείται στις σάλπιγγες της γυναίκας. Ο ιστός εντός των σαλπίγγων αναπτύσσεται μέσα στο σπιράλ, μπλοκάροντάς τες, στις περισσότερες γυναίκες, τρεις μήνες μετά την τοποθέτηση. Το σπιράλ τοποθετείται αφού σάς έχει χορηγηθεί τοπική αναισθησία (στον τράχηλο εγχύνεται με ένεση αναλγητικό φάρμακο). Μια εφεδρική μέθοδος αντισύλληψης (πχ χάπια ή προφυλακτικά) είναι απαραίτητη έως ότου υποβληθείτε σε εξέταση η οποία επιβεβαιώνει ότι οι σάλπιγγες έχουν μπλοκαριστεί πλήρως, συνήθως τρεις μήνες μετά την τοποθέτηση του σπιράλ.

Βαζεκτομή — Η βαζεκτομή είναι μια διαδικασία στειροποίησης για άνδρες οποία αποκόπτει ή μπλοκάρει τον σπερματικό πόρο, τον αγωγό δηλαδή που μεταφέρει το σπέρμα από τους όρχεις. Είναι μια ασφαλής και ιδιαίτερα αποτελεσματική διαδικασία, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ιατρείο υπό τοπική αναισθησία. Μετά τη βαζεκτομή, πρέπει να χρησιμοποιήσετε άλλη μέθοδο αντισύλληψης (πχ προφυλακτικά) για περίπου τρεις μήνες, έως ότου η εξέταση επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει σπέρμα.

kellarisSmall

Βασίλης Κελλάρης MD - Phd - MSc
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Κλείστε online ραντεβού

typos

diadiktyo