Τεστ Παπ (Τεστ Παπανικολάου)

Το τεστ Παπανικολάου (ονομάζεται και «τεστ Παπ») είναι μια εξέταση που χρησιμοποιούν οι γιατροί για να ελέγξουν τον τράχηλο για πρώιμα σημάδια καρκίνου. Ο τράχηλος είναι το τμήμα του αναπαραγωγικού συστήματος της γυναίκας όπου συναντώνται η μήτρα και ο κόλπος.

Τι οφείλουμε να γνωρίζουμε και γιατί δεν πρέπει να το αναβάλλουμε.

 - Το τεστ Παπανικολάου (γνωστό ως «τεστ Παπ») είναι μια γυναικολογική εξέταση ρουτίνας για τον έλεγχο τυχόν κυτταρικών αλλοιώσεων στον τράχηλο της μήτρας. Αποτελεί μία παγκοσμίως αναγνωρισμένη μέθοδο για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου της μήτρας.

- Μπορεί επίσης να ανιχνεύσει σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

- Μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή ή μετά την ηλικία των 20 ετών, όλες οι νέες γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται στο τεστ Παπανικολάου.

- Η εξέταση είναι απαραίτητη ακόμα και σε γυναίκες οι οποίες έχουν εμβολιαστεί κατά του ιού HPV.

- Η εξέταση πρέπει να επαναλαμβάνεται μία φορά το χρόνο, εκτός εάν υπάρξει διαφορετική σύσταση από το γυναικολόγο. Η ηλικία και τα αποτελέσματα προηγούμενων εξετάσεων αποτελούν παράγοντες καθοριστικούς για  τη συχνότητα με την οποία η κάθε γυναίκα πρέπει να υποβάλλεται στο τεστ. 

-  Σε περίπτωση μη φυσιολογικών αποτελεσμάτων, ο γιατρός είναι δυνατό να συστήσει περαιτέρω εξετάσεις.

Για να υποβληθείτε σε τεστ Παπ ο γιατρός σας θα ανοίξει τα τοιχώματα του κόλπου σας χρησιμοποιώντας συσκευή η οποία μοιάζει με ράμφος πάπιας (ονομάζεται ενδοσκόπιο ή διαστολέας). Στη συνέχεια, θα χρησιμοποιήσει ένα μικρό εργαλείο για να συλλέξει κύτταρα από τον κόλπο και τον τράχηλό σας (εξωτραχηλικά, ενδοτραχηλικά). Ο εξειδικευμένος κυτταρολόγος θα εξετάσει αυτά τα κύτταρα στο μικροσκόπιο για να δει αν είναι φυσιολογικά.

Μη νομίσετε ότι υποβάλλεστε σε τεστ Παπ κάθε φορά που ο γιατρός χρησιμοποιεί ενδοσκόπιο. Η ίδια συσκευή χρησιμοποιείται και για άλλους λόγους. Αν ο γιατρός ή η μαία χρησιμοποιούν ενδοσκόπιο, ρωτήστε αν εξετάζεστε για καρκίνο του τραχήλου.

Τα τεστ Παπ μπορούν να εντοπίσουν καρκινικά κύτταρα ή κύτταρα τα οποία θα μπορούσαν να μετατραπούν σε καρκινικά. Η εξέταση μπορεί συνήθως να εντοπίσει κύτταρα σε προκαρκινικά στάδια, όταν μπορεί να προληφθεί η εξέλιξη της νόσου.

Πότε μια γυναίκα πρέπει να αρχίσει να υποβάλλεται σε τεστ Παπ; — Οι γυναίκες πρέπει να αρχίσουν να υποβάλλονται σε τεστ Παπ μετά την πρώτη συνουσία.

Τι πρέπει να κάνω για να προετοιμαστώ για τεστ Παπ; — Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτε για να προετοιμαστείτε για τεστ Παπ. Οι γυναίκες ορισμένες φορές ακούνε ότι δεν πρέπει να έχουν σεξουαλική επαφή να τοποθετήσουν οτιδήποτε στον κόλπο τους για 2 ημέρες πριν από ένα τεστ Παπ, όμως διαπιστώνεται ότι αυτή η σύσταση δεν είναι απαραίτητη. Το τεστ Παπ μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και σε γυναίκες οι οποίες είχαν σεξουαλική επαφή πρόσφατα ή χρησιμοποίησαν κολπικά λιπαντικά ή κρέμες.

Πόσο συχνά μια γυναίκα μπορεί να υποβάλλεται σε τεστ Παπ; — Αυτό εξαρτάται από την ηλικία της γυναίκας και από τα αποτελέσματα των προηγούμενων εξετάσεων της.

Ένα έτος αργότερα

Χρειάζεται να υποβληθώ σε τεστ Παπ αν είχα υποβληθεί σε υστεροκτομή; — Αν είχατε υποβληθεί σε «υστερεκτομή» - χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της μήτρας σας - ρωτήστε τον γιατρό σας αν χρειάζεται να συνεχίσετε να υποβάλλεστε σε τεστ Παπ. Αν δεν έχετε πλέον τράχηλο και αν δεν είχατε καρκίνο τραχήλου πριν από την υστερεκτομή σας, το πιθανότερο είναι να μη χρειάζεται να υποβάλλεστε σε τεστ Παπ μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Χρειάζεται να υποβληθώ σε τεστ Παπ εάν έχω εμβολιαστεί κατά του HPV ; — Ναι, πρέπει να υποβάλλεστε σε τεστ Παπ αν έχετε εμβολιαστεί κατά του HPV. Ο HPV (Human Papilloma Virus) ονομάζεται «ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων» και ορισμένες μορφές του ενοχοποιούνται για καρκίνο του τραχήλου. Ο εμβολιασμός κατά του HPV μειώνει τις πιθανότητες που έχετε να προσβληθείτε από καρκίνο τραχήλου. Όμως δεν σας προστατεύει πλήρως, γι΄ αυτό και θα εξακολουθείτε να χρειάζεται να υποβάλλεστε σε κυτταρολογικό έλεγχο.

Τι γίνεται αν τα αποτελέσματα του τεστ Παπ δεν είναι φυσιολογικά; — Καταρχάς, πρέπει να γνωρίζετε ότι το μη φυσιολογικό τεστ Παπ είναι σύνηθες. Είναι απλά μια αρχική εξέταση και οι περισσότερες γυναίκες με μη φυσιολογικό τεστ Παπ δεν έχουν καρκίνο. Αν τα αποτελέσματα του τεστ Παπ δείχνουν κύτταρα τα οποία φαίνονται «μη φυσιολογικά» ο γιατρός σας ή η μαία σας μπορεί να συνεχίσει την παρακολούθηση με νέα εξέταση για να διαπιστώσει με βεβαιότητα τι συμβαίνει.

Ανάλογα με την ηλικία σας και το αποτέλεσμα του δικού σας τεστ Παπ, ο γιατρός ή η μαία σας θα μπορούσαν να εκδώσουν παραπεμπτικό για εξέταση HPV η οποία πραγματοποιείται στο δείγμα το οποίο συλλέχθη για το τεστ Παπ. Η εξέταση HPV θα ελέγξει για την πιθανότητα μόλυνσης με τύπο ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων ο οποίος μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Ο γιατρός σας θα μπορούσε επίσης να προτείνει να υποβληθείτε σε νέο τεστ Παπ ή σε εξέταση η οποία ονομάζεται κολποσκόπηση. Συγκεκριμένα:

  • Νέο τεστ Παπ σε 6 έως 12 μήνες – Ορισμένες φορές ένα τεστ Παπ δείχνει κύτταρα τα οποία θα μπορούσαν να είναι είτε φυσιολογικά είτε μη φυσιολογικά. Αν περιμένετε μερικούς μήνες για να υποβληθείτε σε νέο τεστ Παπ, θα μπορείτε να διαπιστώσετε ότι τα κύτταρα είναι και πάλι φυσιολογικά. Ενδέχεται επίσης να χρειαστείτε ταυτόχρονα εξέταση HPV.
  • Κολποσκόπηση – Για την εξέταση αυτή ο γιατρός ή η μαία εξετάζει τον τράχηλό σας χρησιμοποιώντας συσκευή η οποία μοιάζει με μικροσκόπιο. Επιτρέπει στον γιατρό ή τη μαία να δει λεπτομερέστατα τον τράχηλο. Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης, ο γιατρός ή η μαία μπορούν επίσης να λάβουν μικρά δείγματα ιστού από τον τράχηλο. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται «βιοψία τραχήλου». Ιστός από τη βιοψία μπορεί να ελεγχθεί εργαστηριακά για οτιδήποτε μη φυσιολογικό.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχετε καρκίνο ή προκαρκινική βλάβη στον τράχηλο, υπάρχουν προτεινόμενες αποτελεσματικές θεραπείες. Αν η νόσος σας διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, η πιθανότητα να μπορέσετε να θεραπευθείτε είναι αυξημένη

kellarisSmall

Βασίλης Κελλάρης MD - Phd - MSc
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Κλείστε online ραντεβού

typos

diadiktyo