Κολποσκόπηση

Οι τακτικές προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο του τραχήλου (Παπ τεστ ή/και εξετάσεις για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων) είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την υγεία σας και την αποφυγή της νόσου. Αν τα αποτελέσματα των προληπτικών εξετάσεών σας δεν είναι φυσιολογικά, χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα και να προσδιοριστεί η σοβαρότητα της αλλοίωσης. Η εξέταση η οποία συνήθως συνιστάται σε αυτή την περίπτωση είναι η κολποσκόπηση. Επιτρέπει στον δικό μαιευτήρα-γυναικολόγο να εξετάσει τον τράχηλό σας χρησιμοποιώντας μεγέθυνση.

Δεν χρειάζονται θεραπεία όλες οι γυναίκες με μη φυσιολογικές προληπτικές εξετάσεις τραχήλου. Η κολποσκόπηση μπορεί να βοηθήσει στο να καθοριστεί το αν και πότε χρειάζεται θεραπεία της αλλοίωσης.

ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΚΟΛΠΟΣΚΟΠΗΣΗ ; — Η κολποσκόπηση χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση μη φυσιολογικών προληπτικών εξετάσεων καρκίνου του τραχήλου (πχ. Παπ τεστ, εξετάσεις για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV) ή μη φυσιολογικών περιοχών στον τράχηλο, κόλπο ή αιδοίο. Οι εξετάσεις του Παπ τεστ μπορεί να μην είναι φυσιολογικές αν έχετε προκαρκινική βλάβη ή καρκίνο τραχήλου, ο οποίος συχνά προκαλείται από μόλυνση από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων.

Το κολποσκόπιο μεγεθύνει την εμφάνιση του τραχήλου. Αυτό επιτρέπει στον γιατρό να εντοπίσει καλύτερα το σημείο στο οποίο βρίσκονται τα μη φυσιολογικά κύτταρα καθώς και την έκταση οποιωνδήποτε μη φυσιολογικών περιοχών. Το μέγεθος και το σημείο εντοπισμού των μη φυσιολογικών κυττάρων βοηθά στην εκτίμηση της σοβαρότητας της ανωμαλίας αλλά και στον προσδιορισμό της πιθανής ενδεικνυόμενης θεραπείας. Όταν ελεγχθούν και θεραπευτούν σε πρώιμο στάδιο, οι προκαρκινικές βλάβες συνήθως δεν αναπτύσσονται σε καρκίνο τραχήλου.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΛΠΟΣΚΟΠΗΣΗ — Πριν από το ραντεβού σας για κολποσκόπηση, δεν πρέπει να έχετε τοποθετήσει τίποτε στον κόλπο (πχ. κρέμες).

Η κολποσκόπηση μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου σας, αλλά αν έχετε βαριά κολπική αιμόρροια την ημέρα του ραντεβού σας, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για να ρωτήσετε αν πρέπει να ορίσετε νέα ημερομηνία.

Αν λαμβάνετε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη θρόμβων (ασπιρίνη, βαρφαρίνη, ηπαρίνη, κλοπιδογρέλη), ενημερώστε από πριν τον γιατρό σας. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν την αιμορραγία στην περίπτωση που υποβληθείτε σε βιοψία κατά τη διάρκεια της κολποσκόπησης.

Αν γνωρίζετε ή πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να είστε έγκυος, ενημερώστε τον γιατρό σας. Η κολποσκόπηση είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια της κύησης, παρότι οι γιατροί συνήθως δεν εκτελούν βιοψίες τραχήλου όταν είστε έγκυος.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΟΛΠΟΣΚΟΠΗΣΗΣ — Η κολποσκόπηση μπορεί να εκτελεστεί από κλινικό εξειδικευμένο γιατρό. Διαρκεί περίπου 5 έως 10 λεπτά, μπορεί να εκτελεστεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο ιατρείο και προκαλεί ελάχιστη δυσφορία.

Η κολποσκόπηση εκτελείται με παρόμοιο τρόπο με μια εξέταση της πυέλου ρουτίνας, ενώ είστε ξαπλωμένη σε τραπέζι ιατρικής εξέτασης. Ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει ένα εργαλείο το οποίο ονομάζεται ενδοσκόπιο ή διαστολέας για να ανοίξει τον κόλπο σας και να εξετάσει τον τράχηλό σας και πιθανώς θα συλλέξει δείγμα για Παπ τεστ, ενώ στη συνέχεια θα εξετάσει τον τράχηλό σας χρησιμοποιώντας το κολποσκόπιο. Το κολποσκόπιο είναι όπως ένα μικροσκόπιο πάνω σε στήριγμα, και δεν σας αγγίζει.

Κατά τη διαδικασία της κολποσκόπησης, ο γιατρός θα εφαρμόσει στον τράχηλό σας υγρό διάλυμα το οποίο ονομάζεται οξικό οξύ. Το διάλυμα βοηθά στη σήμανση οποιωνδήποτε μη φυσιολογικών περιοχών, καθιστώντας ευχερέστερο τον εντοπισμό τους και συνεπώς την εξέτασή τους με το κολποσκόπιο. Όταν εφαρμοσθεί αυτή η τεχνική, είναι πιθανό να αισθανθείτε κρύο ή ελαφρά αίσθηση καυσού, αλλά όχι πόνο.

Κατά τη διάρκεια της κολποσκόπησης, ο γιατρός σας μπορεί να αφαιρέσει μικρό τμήμα μη φυσιολογικού ιστού (βιοψία) από τον τράχηλο ή τον κόλπο. Η πραγματοποίηση της βιοψίας δε σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει προκαρκινική βλάβη. Συνήθως δεν χρησιμοποιείται αναισθησία πριν από τη βιοψία επειδή η βιοψία προκαλεί μόνο ελαφρά δυσφορία ή κράμπα. Το δείγμα ιστού θα αποσταλεί σε εργαστήριο και θα εξεταστεί στο μικροσκόπιο.

Ορισμένες γυναίκες χρειάζεται επίσης να υποβληθούν σε βιοψία ενδοτραχήλου κατά τη διάρκεια κολποσκόπησης. Η εξέταση αυτή ονομάζεται ενδοτραχηλική απόξεση (ECC). Οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να υποβάλλονται σε ECC επειδή η εξέταση ενδέχεται να διαταράξει την κύηση. Η ECC μπορεί να προκαλέσει πόνο κράμπας, αν και αυτός στις περισσότερες γυναίκες υποχωρεί γρήγορα.

Αν υποβληθείτε σε βιοψία, ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει στον τράχηλό σας βαθύ κίτρινο διάλυμα το οποίο δρα ως αιμοστατικό.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΛΠΟΣΚΟΠΗΣΗ — Αν έχετε υποβληθεί σε βιοψία του τραχήλου σας, ενδέχεται να έχετε μικρού βαθμού αιμορραγία μήτρας μετά την κολποσκόπηση. Αν ο γιατρός σας χρησιμοποίησε αιμοστατικό διάλυμα, τότε ενδέχεται να έχετε κολπική έκκριση χρώματος καφέ ή μαύρου η οποία φαίνεται σαν κόκκοι καφέ. Σε μερικές ημέρες αυτή η έκκριση θα εξαφανιστεί.

Οι περισσότερες γυναίκες μετά από μια κολποσκόπηση είναι σε θέση να επιστρέψουν στην εργασία τους ή στην καθημερινότητά τους. Ορισμένες γυναίκες αισθάνονται ήπιους πόνους ή κράμπες αλλά αυτά συνήθως υποχωρούν σε μια ή δύο ώρες.

Μην βάζετε τίποτε στον κόλπο (κρέμες, ταμπόν) και μην έρθετε σε συνουσία για μια εβδομάδα.

Αν έχετε υποβληθεί σε βιοψία, ρωτήστε τον γιατρό σας πότε θα είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα της εξέτασής σας (συνήθως εντός 14 ημερών). Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι περαιτέρω εξετάσεις και ενδεικνυόμενη θεραπεία θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα της βιοψίας.

Μην υποθέτετε ότι τα αποτελέσματα της βιοψίας είναι φυσιολογικά αν δεν έχετε νέα από τον γιατρό σας — τηλεφωνήστε και ρωτήστε για τα αποτελέσματα. Οι περισσότερες γυναίκες θα χρειαστεί να υποβληθούν εκ νέου σε δεύτερη εξέταση (επανάληψη προληπτικής εξέτασης Παπ τεστ ή/και κολποσκόπησης) εντός 6 μηνών.

Πότε να ζητήσετε βοήθεια μετά από μια κολποσκόπηση — Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας αν έχετε οιαδήποτε από τα κατωτέρω μετά από κολποσκόπηση:

  • Βαριά κολπική αιμορραγία (πλήρης διαπότιση μεγάλου ταμπόν έμμηνης περιόδου σε μια με δύο ώρες)
  • Κολπική αιμορραγία για περισσότερες από 7 ημέρες
  • Δύσοσμη κολπική έκκριση· να θυμάστε ότι η έκκριση κόκκων χρώματος καφέ/μαύρου είναι φυσιολογική για τις πρώτες λίγες ημέρες
  • Πόνο στην πύελο ή κράμπες οι οποίες δε βελτιώνονται
  • Θερμοκρασία μεγαλύτερη από 38ºC

 

kellarisSmall

Βασίλης Κελλάρης MD - Phd - MSc
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Κλείστε online ραντεβού

typos

diadiktyo