1ο τρίμηνο

Προγεννητικές Εξετάσεις 1ου τριμήνου.

Οι πρώτες προγεννητικές επισκέψεις στον γιατρό είναι γεμάτες από νέες πληροφορίες και εξετάσεις. Μπορούν να δημιουργήσουν αισθήματα ενθουσιασμού αλλά και έντασης. Θέλετε να είστε βέβαιη ότι το μωρό σας μεγαλώνει και αναπτύσσεται φυσιολογικά και ότι κάνετε οτιδήποτε συμβάλλει σε μια υγιή εγκυμοσύνη.

Ο γιατρός σας θα εξετάσει την πρόοδο της εγκυμοσύνης σας, καθώς και του μωρού σας, και θα προτείνει μια προληπτική εξέταση. Αυτό σημαίνει ότι θα έχετε τη δυνατότητα τα δείτε το μωράκι σας… τοσοδούλι! Ο γιατρός σας θα απαντήσει επίσης σε οποιεσδήποτε σχετικές με την εγκυμοσύνη ερωτήσεις που ενδέχεται να έχετε. Προς το τέλος του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης σας ο κίνδυνος να έχετε αποβολή έχει μειωθεί, για αυτό μετά από αυτή την επίσκεψη μπορείτε αν θέλετε να μοιραστείτε τα ευχάριστα νέα της εγκυμοσύνης σας με την οικογένεια και με φίλους.

Εξετάσεις ρουτίνας

Οι εξετάσεις ρουτίνας θα βοηθήσουν στην στενή παρακολούθηση όλης αυτής της εξέλιξης – για αυτό η τήρηση όλων των προγεννητικών εξετάσεων είναι τόσο σημαντική. Άλλες προληπτικές εξετάσεις μπορούν να εντοπίσουν δυνητικά προβλήματα σε πρώιμο στάδιο. Κατά την περίοδο αυτή ο γιατρός σας θα θελήσει να διαμορφώσει γρήγορα μια εικόνα για τη συνολική υγεία σας.

Ιστορικό και σωματική εξέταση . Κατά τη διάρκεια της πρώτης ή δεύτερης προγεννητικής επίσκεψής σας, θα απαντήσετε σε πολλές ερωτήσεις σχετικά με την υγεία σας και το οικογενειακό ιστορικό σας. Αυτές οι πληροφορίες βοηθούν τον γιατρό να μάθει αν έχετε να αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε κίνδυνο, όπως μια κληρονομική γενετική διαταραχή. Θα υποβληθείτε επίσης σε σωματική εξέταση. Ο γιατρός σας θα υπολογίσει την ημερομηνία του τοκετού σας με βάση την ημερομηνία της τελευταίας εμμήνου ρύσης σας (Τ.Ε.Ρ.).

Έλεγχος βάρους και αρτηριακής πίεσης.

Έλεγχος καρδιακού ρυθμού του μωρού σας.

Λήψη επιχρίσματος από τον τράχηλο της μήτρας και τον κόλπο για Παπ-τεστ. Οι προγεννητικές εξετάσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου αρχίζουν με λήψη επιχρίσματος για Παπ-τεστ (στην περίπτωση που δεν έχει προηγηθεί της εγκυμοσύνης) για να αξιολογηθεί η υγεία των κυττάρων του τραχήλου της μήτρας σας. Αυτή η εξέταση εντοπίζει σε πρώιμο στάδιο την ύπαρξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ή ορισμένων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Αιματολογικές εξετάσεις. Κατά τη διάρκεια αυτής της αρχικής επίσκεψης, θα υποβληθείτε επίσης σε σειρά αιματολογικών εξετάσεων Αυτές οι εξετάσεις θα βοηθήσουν στον εντοπισμό:

 • Αντισωμάτων για ηπατίτιδα, σύφιλη, AIDS και άλλα ΣΜΝ.
 • Του τύπου του αίματός σας και στον προσδιορισμό του παράγοντας ρέζους (Rh) για να διαπιστωθεί αν το αίμα του μωρού σας και το δικό σας είναι συμβατά (βλ. «ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΡΕΖΟΥΣ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ»).
 • Ποσοτική και ποιοτική μέτρηση του αίματός σας (αιμοσφαιρίνη), με την οποία διαπιστώνεται αν πάσχετε ή είστε φορέας κάποιου τύπου αναιμίας.

Εξετάσεις ούρων. Σε κάθε προγεννητική επίσκεψη, οι εξετάσεις ούρων δίνουν μια γρήγορη και ευχερή εικόνα της υγείας σας. Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να αποκαλύψουν την ύπαρξη:

 • Υψηλών επιπέδων πρωτεΐνης, ένδειξη υψηλής αρτηριακής πίεσης η οποία προκαλείται από την κύηση. Αργότερα κατά τη διάρκεια της κύησής σας, τα υψηλά επίπεδα πρωτεϊνών ενδέχεται να είναι σύμπτωμα προεκλαμψίας. Επίσης, τα υψηλά επίπεδα πρωτεϊνών ενδέχεται να αποτελούν ένδειξη λοίμωξης των νεφρών ή του ουροποιητικού.
 • Υψηλών επιπέδων σακχάρου, ένδειξη σακχαρώδη διαβήτη κύησης.
 • Λοίμωξης

Έλεγχος γονιδίου για κυστική ίνωση . Μπορείτε επίσης να υποβληθείτε σε αιματολογική εξέταση για να γνωρίζετε αν είστε φορέας αυτής της κληρονομικής νόσου. Συνίσταται στην εξέταση δείγματος αίματος ή σάλιου.

Υπερηχογράφημα Αυχενικής Διαφάνειας και PAPP-A

Αυτή η εξέταση περιλαμβάνει αιματολογική εξέταση και υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας. Αν τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων δείξουν την ύπαρξη κινδύνου συγγενών ανωμαλιών, τότε ενδέχεται να χρειαστεί να υποβληθείτε και σε άλλες εξετάσεις.

Αιματολογική εξέταση. Με αυτή την εξέταση αίματος μετρώνται δύο πρωτεΐνες στο αίμα σας, οι οποίες μπορεί να αποτελούν ενδείξεις ορισμένων συγγενών ανωμαλιών όπως το σύνδρομο Down (τρισωμία 21).

Υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας. Αυτή η εξέταση αφορά στη μέτρηση του πίσω μέρους του αυχένα του μωρού σας (ονομάζεται αυχενική πτυχή). Αν αυτή η πτυχή δέρματος είναι παχύτερη από το φυσιολογικό, αυτό αποτελεί ένδειξη ύπαρξης συγγενούς ανωμαλίας. Αν τα αποτελέσματα από το αυχενικό υπερηχογράφημα δείξουν πιθανό πρόβλημα, τότε ενδέχεται να χρειαστεί να υποβληθείτε σε νέο λεπτομερέστερο υπερηχογράφημα.

Λήψη χοριακών λαχνών ή λήψη (βιοψία ) τροφοβλάστης ή ( CVS ). Αν είστε άνω των 35 ετών ή αν η αυχενική διαφάνεια δείξει αυξημένο κίνδυνο συγγενών ανωμαλιών, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να υποβληθείτε σε αυτή την εξέταση. Απαιτεί τη λήψη δείγματος κυττάρων από τον πλακούντα. Μπορείτε να κάνετε αυτή την εξέταση μεταξύ 10ης και 12ης εβδομάδας. Παρόμοια εξέταση, η αμνιοπαρακέντηση μπορεί να διεξαχθεί κατά το 2ο τρίμηνο. Εσείς και ο γιατρός σας θα αποφασίσετε ποια επιλογή είναι η καλύτερη για εσάς.

Και τώρα τι γίνεται; Αν ανακαλύψετε ότι διατρέχετε κίνδυνο να γεννήσετε μωρό με συγγενή ανωμαλία, ή αν τα αποτελέσματα των εξετάσεων δείχνουν την παρουσία μιας τέτοιας ανωμαλίας, τότε καλό θα είναι να συμβουλευτείτε ειδικό σε θέματα γενετικής. Αυτός ο ειδικός επιστήμονας μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα αποτελέσματα των εξετάσεων και τους κινδύνους που εγκυμονούν, καθώς και να σας βοηθήσει να αντιληφθείτε τι επιλογές έχετε.

Να είστε προετοιμασμένες να συζητήσετε:

Ο γιατρός σας θα σάς θέσει διάφορες ερωτήσεις σχετικά με τη γενικότερη κατάσταση της υγείας σας, τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής σας, τα επίπεδα πίεσης, έτσι ώστε να είναι σε θέση να διαμορφώσει συνολική εικόνα καθώς αυτή επηρεάζει το μωρό που κυοφορείτε. Να είστε έτοιμες να συζητήσετε σχετικά με :

 • Τη δίαιτά σας και ποιες αλλαγές μπορείτε να κάνετε για να λαμβάνετε τη σωστή διατροφή για το αναπτυσσόμενο μωρό σας. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει την κατανάλωση περισσότερων λαχανικών, τη μείωση του πρόχειρου φαγητού και την κατανάλωση περισσότερων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες.
 • Το βάρος σας και αν αυτό αυξάνεται υπερβολικά ή όχι αρκετά.
 • Την εργασία σας, τα επίπεδα άγχους στην εργασία σας, πιθανή έκθεση σε τοξικές ουσίες που συνδέεται με τη φύση της δουλειάς σας και αν σηκώνετε μεγάλα βάρη ή αν είστε όρθια όλη την ημέρα.
 • Τη λήψη φυλλικού οξέος. Η έλλειψη φυλλικού οξέος μπορεί να προκαλέσει ανατομικά προβλήματα στο έμβρυο, όπως η δισχιδής ράχη. Στο 1ο τρίμηνο που πραγματοποιείται η οργανογένεση, η λήψη φυλλικού οξέος προφυλάσσει το μωρό σας από τέτοιες ανωμαλίες.

Ρωτήστε τον γιατρό σας:

 • Είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να μοιραστώ με άλλους τα νέα της εγκυμοσύνης μου;
 • Πρέπει να κοιμάμαι σε μια ορισμένη στάση του σώματος;
 • Πρέπει να επικοινωνήσω μαζί σας αν εντοπίσω αιμορραγία;