2ο τρίμηνο

Προγεννητικές εξετάσεις 2ου τριμήνου.

Συγχαρητήρια! Είστε στο δεύτερο ήμισυ της εγκυμοσύνης σας. Είναι μια φανταστική περίοδος καθώς τώρα αισθάνεστε ότι το μωρό σας κλωτσάει και κινείται δυνατότερα. Στην επίσκεψη του δευτέρου τριμήνου θα μάθετε περισσότερα σχετικά με την επερχόμενη γέννηση του μωρού σας και, όπως πάντα, ο γιατρός σας θα καταγράψει την πρόοδο της εγκυμοσύνης σας και θα απαντήσει στις ερωτήσεις σας.

Τώρα πλέον γνωρίζετε τη ρουτίνα. Οι προγεννητικές επισκέψεις είναι περισσότερο προβλέψιμες. Περιμένετε με ανυπομονησία αυτή τη μοναδική στιγμή όπου θα μπορέσετε να ακούσετε τον καρδιακό παλμό του μωρού σας. Είναι επίσης πολύ πιθανό να έχετε δημιουργήσει μια άνετη σχέση, χωρίς άγχος, με τον γιατρό σας. Οι εξετάσεις ρουτίνας συνεχίζονται με ορισμένες εξειδικευμένες εξετάσεις για συγγενείς ανωμαλίες και εξετάσεις για τον σακχαρώδη διαβήτη.

Εξετάσεις ρουτίνας

Σε κάθε επίσκεψη, ο γιατρός ή η μαία ελέγχει το βάρος σας καθώς και την αρτηριακή σας πίεση. Θα μετρήσει επίσης το ύψος της μήτρας για να εκτιμήσει την ανάπτυξη του μωρού σας και θα ελέγξει τον καρδιακό ρυθμό του.

 • Ύψος πυθμένα μήτρας. Αρχίζοντας περίπου την 20ή εβδομάδα, ο γιατρός σας θα μετρά το ύψος της μήτρας σας (ύψος πυθμένα μήτρας). Αυτή η μέτρηση βοηθά στην εξακρίβωση της ηλικίας κύησης του μωρού και αν αυτό αναπτύσσεται φυσιολογικά.
 • Παλμοί της καρδιάς του εμβρύου. Με την έναρξη του 2ου τριμήνου της κύησής σας, ο γιατρός σας μπορεί πιθανόν να ακούει τους εμβρυικούς καρδιακούς παλμούς χρησιμοποιώντας φορητό υπερηχογράφο. Αν δεν έχετε αισθανθεί ακόμα τις κινήσεις του μωρού, οι εμβρυικοί καρδιακοί παλμοί είναι το πρώτο πραγματικό σημάδι ότι μια νέα ζωή μεγαλώνει στην κοιλιά σας. Σύντομα θα αισθανθείτε και ένα μικρό κλότσημα!

Υπερηχογράφημα

Στο υπερηχογράφημα μεταξύ της 16ης και 20ής εβδομάδας θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε την μικρή καρδιά να χτυπά! Θα μπορέσετε επίσης να έχετε εικόνα της περιοχής των γεννητικών οργάνων του μωρού σας για να διαπιστώσετε αν είναι κορίτσι ή αγόρι – αν θέλετε να μάθετε το φύλο του.

Σε αυτό το στάδιο, το υπερηχογράφημα επιβεβαιώνει:

 • Την ηλικία κύησης του μωρού (και τον ακριβέστερο προσδιορισμό της αναμενόμενης ημερομηνίας τοκετού)
 • Τη φυσιολογική ανάπτυξη
 • Τη θέση του πλακούντα
 • Την ποσότητα αμνιακού υγρού
 • Το φύλο του μωρού

Έλεγχος σακχάρου του αίματος - Καμπύλη σακχάρου κατά τη διάρκειας της κύησης

Ο γιατρός σας θα ελέγξει τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος μεταξύ 24ης και 28ης εβδομάδας της κύησης. Αν διατρέχετε μεγάλο κίνδυνο να αναπτύξετε διαβήτη της κύησης ή αν έχετε στοιχεία ύπαρξης σακχάρου στα ούρα σας, ο γιατρός σας είναι πιθανό να σάς υποβάλει σε αυτές τις εξετάσεις νωρίτερα κατά το δεύτερο τρίμηνο της κύησής σας.

Ποιες υποβάλλονται σε αυτή την εξέταση;

Όλες οι γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο του σακχάρου κατά τη διάρκεια της κύησης. Είναι μια καθιερωμένη εξέταση.

Τι κάνει η εξέταση

Με τον έλεγχο του σακχάρου διαπιστώνεται η ύπαρξη τύπου διαβήτη ο οποίος μπορεί να εκδηλωθεί όταν είστε έγκυος. Ο σακχαρώδης διαβήτης της κύησης είναι συνήθης και αντιμετωπίσιμος. Συνήθως, μετά τον τοκετό εξαφανίζεται. Χωρίς κατάλληλη αντιμετώπιση, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα κατά τη διάρκεια της κύησης.

Υπάρχουν μερικές βασικές εξετάσεις. Η μέτρηση των επιπέδων γλυκόζης θα δείξει αν το σώμα σας επεξεργάζεται το σάκχαρο του αίματος. Αν τα αποτελέσματα είναι ασυνήθη, θα υποβληθείτε σε εξετάσεις αξιολόγησης. Η εξέταση ονομάζεται δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη. Αν είναι θετική, θα σας χορηγηθεί θεραπεία για να διατηρείτε τη γλυκόζη σας υπό έλεγχο και το μωρό σας υγιές.

Πώς γίνεται η εξέταση

Οι δοκιμασίες γλυκόζης είναι αβλαβείς για εσάς και το μωρό σας.

Για την ανοχή στη γλυκόζη θα πιείτε μικρή ποσότητα γλυκόζης. Μετά από μια ώρα, μια νοσοκόμα θα πάρει δείγμα αίματος.

Για τη δοκιμασία καμπύλης σακχάρου, δε θα πρέπει να ακολουθήσετε κάποια δίαιτα τις προηγούμενες ημέρες. Η νοσοκόμα θα πάρει δείγμα αίματός και μετά από 1 ώρα θα σας δώσει 50gr γλυκόζης.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με τα αποτελέσματα

Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, προσπαθήστε να μη σας καταλάβει υπερβολική ανησυχία. Ο σακχαρώδης διαβήτης κατά τη διάρκεια της κύησης είναι συνήθης. Μια στις πέντε εγκύους θα εκδηλώσει σακχαρώδη διαβήτη. Οι περισσότερες έχουν φυσιολογικές κυήσεις και υγιή μωρά.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει πρόσθετες εξετάσεις για τον έλεγχο της κατάστασης της υγείας του μωρού σας. Ενδέχεται επίσης να χρειαστεί να διατηρείτε υπό έλεγχο το σάκχαρο του αίματός σας με δίαιτα, άσκηση και ορισμένες φορές με φάρμακα.

Οι έγκυες οι οποίες έχουν σακχαρώδη διαβήτη της κύησης έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη αργότερα στη ζωή τους.

Πόσο συχνά θα υποβληθείτε σε αυτή την εξέταση κατά τη διάρκεια της κύησής σας

Οι έγκυες υποβάλλονται σε εξέταση σακχάρου του αίματος την 26η έως 28η εβδομάδα. Αν διαπιστωθεί ότι έχετε σακχαρώδη διαβήτη, θα υποβάλλεστε τακτικά σε εξετάσεις για το υπόλοιπο διάστημα της κύησής σας. Επίσης, θα σας ζητηθεί να κάνετε τη μεγάλη καμπύλη σακχάρου, δηλαδή θα πραγματοποιηθεί αιμοληψία ενώ είσαστε νηστική και αφού σας χορηγηθούν 75gr γλυκόζης, θα ακολουθήσουν μετρήσεις 1 και 2 ώρες μετά.

Άλλες ονομασίες αυτής της εξέτασης

Προληπτικός έλεγχος ανοχής στη γλυκόζη, δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη.

Προαιρετικές προληπτικές εξετάσεις για συγγενείς ανωμαλίες

Κατά τη διάρκεια του 2ου τριμήνου της κύησής σας, ο γιατρός σας θα προτείνει να υποβληθείτε σε πρόσθετες προληπτικές εξετάσεις για συγγενείς ανωμαλίες, ειδικά αν έχετε οικογενειακό ιστορικό συγγενών ανωμαλιών. Ο γιατρός σας θα σας συστήσει τι είναι καλύτερο για εσάς, ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου και τα αποτελέσματα από οποιαδήποτε προληπτική εξέταση του 1ου τριμήνου. Να σημειωθεί ότι οι γιατροί προτείνουν σε όλες τις γυναίκες την προληπτική εξέταση πολλαπλών δεικτών, ανεξάρτητα από την ηλικία τους ή τον κίνδυνο που διατρέχουν.

Αμνιοπαρακέντηση.

Ποιες υποβάλλονται σε αυτή την εξέταση;

Ο γιατρός σας ενδέχεται να σας προτείνει να υποβληθείτε σε αμνιοπαρακέντηση αν διαπιστώσει υψηλό κίνδυνο να γεννήσετε παιδί με συγγενείς ανωμαλίες. Πολλοί είναι οι παράγοντες οι οποίοι μπορούν να σας κατατάξουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου, όπως η ηλικία σας, το οικογενειακό ιστορικό σας, ή ένα μη φυσιολογικό αποτέλεσμα γενετικού προληπτικού ελέγχου. Ενδέχεται επίσης να χρειαστεί να υποβληθείτε σε αμνιοπαρακέντηση αν εμφανίζετε συμπτώματα λοίμωξης ή αν ενδέχεται να γεννήσετε πρόωρα. Αντίθετα με την εξέταση αίματος, η οποία δείχνει μόνο αν διατρέχετε κίνδυνο, η αμνιοπαρακέντηση χρησιμοποιείται για να γίνει διάγνωση.

Τι κάνει η εξέταση

Ο γιατρός λαμβάνει δείγμα του αμνιακού υγρού το οποίο περιβάλλει το μωρό σας στη μήτρα σας. Στη συνέχεια, το δείγμα υποβάλλεται σε εργαστηριακό έλεγχο των χρωμοσωμάτων του μωρού σας. Αυτές οι εργαστηριακές εξετάσεις μπορούν να περιλαμβάνουν την εξέταση καρυότυπου, την εξέταση FISH και την ανάλυση μικροσυστοιχιών.

Ο έλεγχος μπορεί να βοηθήσει να αποκλειστούν ορισμένες συγγενείς ανωμαλίες, όπως το σύνδρομο Down, η δισχιδής ράχη, η κυστική ίνωση, και πολλές άλλες. Οι γιατροί χρησιμοποιούν επίσης την αμνιοπαρακέντηση για τον έλεγχο ύπαρξης λοιμώξεων. Στην περίπτωση που γεννάτε πρόωρα, η αμνιοπαρακέντηση μπορεί να δείξει αν οι πνεύμονες του μωρού σας είναι αρκετά ισχυροί για να μπορεί να αναπνέει μετά τον τοκετό.

Η αμνιοπαρακέντηση είναι επεμβατική διαδικασία. Ενέχει μικρό κίνδυνο αποβολής ή άλλων επιπλοκών. Συζητήστε τα υπέρ και τα κατά με τον γιατρό σας.

Πώς γίνεται η εξέταση

Καταρχάς ο γιατρός χρησιμοποιεί υπέρηχους για να εντοπίσει το μωρό σας και θύλακες αμνιακού υγρού. Στη συνέχεια εισάγει στην κοιλιά σας μικρή βελόνα για να πάρει δείγμα αμνιακού υγρού, προσέχοντας να κρατά τη βελόνα μακριά από το μωρό σας το οποίο επιπλέει μέσα στο αμνιακό υγρό. Η λήψη δείγματος αμνιακού υγρού απαιτεί περίπου 10 λεπτά. Η εξέταση κανονικά δεν προκαλεί πόνο, αλλά θα αισθανθείτε κάποια πίεση.

Τι πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τα αποτελέσματα της εξέτασης

Τα αποτελέσματα βγαίνουν σε μερικές ημέρες. Με την αμνιοπαρακέντηση επιτυγχάνεται ποσοστό ακρίβειας κατά περίπου 99%. Αν το μωρό σας έχει πρόβλημα, τότε πρέπει να δείτε ειδικό σύμβουλο για να συζητήσετε σχετικά με τις επιλογές που έχετε. Οι γιατροί μπορούν ορισμένες φορές να αντιμετωπίσουν ορισμένες συγγενείς ανωμαλίες όπως η δισχιδής ράχη, ενώ το μωρό σας βρίσκεται ακόμα στη μήτρα.

Πόσο συχνά γίνεται η εξέταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας

Συνήθως μόνο μια (ή καμία), περίπου μεταξύ της 15ης και 20ής εβδομάδας. Αν έχετε επιπλοκές ή είναι πιθανό να γεννήσετε πρόωρα, ενδέχεται να χρειαστεί να υποβληθείτε σε αυτή στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας.

Τώρα τι γίνεται; Αν τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας δείχνουν κίνδυνο συγγενούς ανωμαλίας ή πραγματική συγγενή ανωμαλία, μπορεί να θελήσετε να συμβουλευθείτε ειδικό σε θέματα γενετικής. Αυτός ο ειδικός επιστήμονας μπορεί να σάς βοηθήσει να κατανοήσετε τα αποτελέσματα της εξέτασης και τους κινδύνους, καθώς και να σας βοηθήσει να αντιληφθείτε τι επιλογές έχετε.

Υπερηχογράφημα 2ου τριμήνου Β' Επιπέδου

Ποιες υποβάλλονται σε αυτή την εξέταση;

Όλες οι γυναίκες υποβάλλονται σε υπερηχογράφημα Β' επιπέδου. Ορισμένοι γιατροί το χρησιμοποιούν για εξέταση παρακολούθησης, αν κάποιο αποτέλεσμα προηγούμενης εξέτασης ήταν ασαφές.

Τι κάνει η εξέταση;

Το υπερηχογράφημα Β' επιπέδου είναι παρόμοιο με ένα σύνηθες υπερηχογράφημα. Η διαφορά είναι ότι ο γιατρός σας θα λάβει λεπτομερέστερες πληροφορίες. Ο γιατρός σας εστιάζει σε όλα τα τμήματα του σώματος του μωρού σας, όπως το εγκέφαλός του, η καρδιά του και εξετάζει γενικά την ανατομία του.

Πώς γίνεται η εξέταση

Το υπερηχογράφημα Β' επιπέδου είναι όπως ένα κανονικό υπερηχογράφημα κοιλίας. Θα ξαπλώσετε και ένας τεχνικός θα απλώσει ειδικό ζελέ στην κοιλιά σας. Αυτό θα βοηθήσει στη μεταφορά των ηχητικών κυμάτων. Στη συνέχεια ο τεχνικός θα τοποθετήσει έναν ανιχνευτή πάνω στην κοιλιά σας και θα τον κινεί γύρω για να πάρει εικόνα. Μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε στην εξέταση με γεμάτη την ουροδόχο κύστη. Αυτό θα κάνει τα αποτελέσματα σαφέστερα.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με τα αποτελέσματα της εξέτασης

Ο γιατρός σας πιθανόν να σας δώσει τα αποτελέσματα μετά την εξέταση. Τα φυσιολογικά αποτελέσματα είναι καθησυχαστικά. Ωστόσο, να έχετε υπ' όψη σας ότι τα υπερηχογραφήματα δεν είναι πάντοτε ακριβή. Δεν μπορούν να διαγνώσουν ή να αποκλείσουν την ύπαρξη πολλών προβλημάτων.

Αν ο γιατρός σας δει σε υπερηχογράφημα κάτι το ανησυχητικό, προσπαθήστε να μην ανησυχήσετε υπερβολικά. Πολλές έγκυες με ασυνήθη αποτελέσματα υπερηχογραφήματος τελικά γεννούν υγιή μωρά. Ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να υποβληθείτε και σε άλλα υπερηχογραφήματα ή άλλες εξετάσεις.

Πόσο συχνά γίνεται αυτή η εξέταση κατά τη διάρκεια της κύησής σας

Συνήθως μόνο μία φορά, μεταξύ 20ης έως 22ης εβδομάδας κύησης.

Άλλες ονομασίες αυτής της εξέτασης

Στοχευμένο υπερηχογράφημα, προχωρημένο υπερηχογράφημα, ηχογράφημα Β' επιπέδου, scan για την ανίχνευση εμβρυικών ανωμαλιών.

Να είστε προετοιμασμένη να συζητήσετε

Ο γιατρός σας θα σάς βοηθήσει να προετοιμαστείτε για τις ωδίνες του τοκετού και για τους πρώτους μήνες του νεογέννητου μωρού σας πριν γεννήσετε. Να είστε έτοιμη να συζητήσετε σχετικά με:

 • Τις επιλογές τοκετού. Ο γιατρός σας θα σάς εξηγήσει την κολπική γέννηση και την καισαρική τομή. Ορισμένες γυναίκες επιλέγουν να γεννήσουν με καισαρική παρότι οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν υπάρχει ιατρικός λόγος για αυτό. Αν σκέφτεστε να επιλέξετε αυτόν τον τρόπο τοκετού, ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει τα οφέλη και τους κινδύνους. Θα μάθετε σχετικά με τις επιλογές σας για τη διαχείριση του πόνου κατά τη διάρκεια του τοκετού. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας προετοιμάσει απλά και μόνο στην περίπτωση κατά την οποία το μωρό σας χρειαστεί να γεννηθεί με υποβοηθούμενο κολπικό τοκετό. Για παράδειγμα, θα σας περιγράψει τη χρήση αναρροφητικής εμβρυουλκού.
 • Τα μαθήματα τοκετού. Τα μαθήματα τοκετού αποτελούν σημαντική συνιστώσα της προγεννητικής φροντίδας, ειδικά για όσους γίνονται γονείς για πρώτη φορά. Συχνά, σε αυτά τα μαθήματα οι θέσεις συμπληρώνονται γρήγορα, και για αυτό καλό είναι να αρχίσετε νωρίς την αναζήτηση του προγράμματος μαθημάτων που σας ταιριάζει. Μπορείτε να πάρετε μαθήματα ιδιωτικά ή σε ομάδες από μαία. Αυτά τα μαθήματα συχνά προσφέρονται στα νοσοκομεία. Μπορείτε να μάθετε τεχνικές αναπνοής και άλλους χρήσιμους μηχανισμούς για να τους χρησιμοποιήσετε κατά τη διάρκεια των ωδινών του τοκετού. Αυτά τα μαθήματα καλό είναι να τα παρακολουθούν και οι δυο γονείς, για αυτό φροντίστε να βρείτε πρόγραμμα μαθημάτων το οποίο θα εξυπηρετεί τα προγράμματα και των δυο σας.
 • Τα προγράμματα μαθημάτων φροντίδας μωρού. Μπορείτε να παρακολουθήσετε ιδιωτικά μαθήματα ή σε ομάδες για να μάθετε πώς να κρατάτε ένα νεογέννητο, πώς να του αλλάζετε πάνα, πώς να του κάνετε μπάνιο, πώς να το κάνετε να ρευτεί, πώς να το ηρεμείτε, πώς να το τυλίγετε και να το σκεπάζετε. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να παρακολουθήσετε μαθήματα κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης σας, άρα θα χρειαστεί να βιαστείτε για να βρείτε θέση και να δηλώσετε συμμετοχή σε ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Ρωτήστε τον γιατρό σας

 • Τι αυξάνει τον κίνδυνο σακχαρώδη διαβήτη της κύησης;
 • Υπάρχει πιθανότητα να αναπτύξω σακχαρώδη διαβήτη της κύησης αργότερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου;
 • Μπορώ να ελέγξω τον σακχαρώδη διαβήτη της κύησης χωρίς ενέσεις ινσουλίνης;
 • Με ποιον τρόπο ο σακχαρώδης διαβήτης της κύησης επιδρά στο μωρό μου και σε εμένα;
 • Τα μαθήματα τοκετού ή φροντίδας βρέφους είναι υποχρεωτικά;
 • Μου συστήνετε να παρακολουθήσω ιδιωτικά μαθήματα ή ομαδικά;
 • Σε αυτό το χρονικό σημείο της εγκυμοσύνης ποια αθλήματα πρέπει να αποφεύγω;
 • Τα συμπληρώματα σιδήρου που λαμβάνω μου προκαλούν δυσκοιλιότητα. Τι να κάνω;