3ο τρίμηνο

Προγεννητικές εξετάσεις 3ου τριμήνου.

Είστε στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας και το μωρό σας αναπτύσσεται γρήγορα! Οι εβδομάδες από την 28η έως την 40ή οριοθετούν το 3ο τρίμηνο της κύησης. Τώρα ο μεγάλος στόχος είναι να κυοφορήσετε το μωρό έως το τέλος της περιόδου. Το σώμα σας εργάζεται σκληρά για να βοηθήσει το μωρό σας να αναπτυχθεί και ενδέχεται να είστε κουρασμένη περισσότερο από πριν.

Καθώς οι εβδομάδες περνούν, θα αρχίσετε να επισκέπτεστε τον γιατρό σας συχνότερα – κάθε δύο ή τρεις εβδομάδες αρχίζοντας περίπου από την 28η, ενώ από την 36η εβδομάδα οι επισκέψεις θα είναι σε εβδομαδιαία βάση. Αυτές οι επισκέψεις θα επιτρέψουν στον γιατρό σας να παρακολουθεί από κοντά το σώμα σας καθώς αυτό θα προετοιμάζεται για τον τοκετό. Ο γιατρός μπορεί να παρατηρήσει οποιαδήποτε σημάδια πρόωρων ωδινών ή προβλήματα με το μωρό σας ή με εσάς.

Εξετάσεις ρουτίνας

Ο γιατρός σας θα διαπιστώσει αν το μωρό σας είναι ακόμα σε κεφαλική προβολή (με το κεφάλι προς τα κάτω). Τα περισσότερα μωρά μετά την 37η εβδομάδα παίρνουν θέση με το κεφάλι προς τα κάτω. Αν το μωρό σας είναι σε ισχιακή προβολή (με τους γλουτούς προς τα κάτω), υπάρχει ακόμα καιρός το μωρό σας να αλλάξει θέση.

Ο γιατρός σας ενδέχεται να θέλει να μάθει αν σχεδιάζετε να υποβάλετε σχέδιο τοκετού για τον ιατρικό σας φάκελο. Ορισμένες γυναίκες διατυπώνουν γραπτώς τους στόχους τους για ωδίνες και τοκετό, όπως το να τους επιτρέπεται να περπατούν κατά τη διάρκεια των ωδίνων ή να προσπαθήσουν να γεννήσουν χωρίς χορήγηση φαρμάκων. Τα σχέδια τοκετού μπορούν να βοηθήσουν πολύ, αλλά να έχετε κατά νου ότι ενώ ο γιατρός σας θα προσπαθήσει να εκπληρώσει τις επιθυμίες σας, θα λάβει πρωτίστως υπόψη του τη δική σας ασφάλεια και του μωρού σας.

Εξετάσεις αίματος και ούρων.

Ο γιατρός σας θα συνεχίσει να σάς υποβάλει σε γενική εξέταση ούρων για την ανίχνευση ύπαρξης πρωτεϊνών και σακχάρου και οποιωνδήποτε ενδείξεων λοίμωξης, προσέχοντας για ενδείξεις προεκλαμψίας, μια επιπλοκή η οποία είναι συνηθέστερη τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης. Ενδέχεται να υποβληθείτε εκ νέου σε εξετάσεις αίματος για ενδεχόμενη αναιμία.

Λοιπές μετρήσεις.

Οι μετρήσεις του βάρους, της αρτηριακής πίεσης και του ύψους του πυθμένα της μήτρας συνεχίζονται επίσης. Οι καρδιακοί παλμοί του μωρού ακούγονται δυνατά και καθαρά!

Εξετάσεις πυέλου.

Τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης, ο γιατρός σας θα αρχίσει εκ νέου να προβαίνει σε εξετάσεις της πυέλου. Αυτές οι εξετάσεις βοηθούν τον γιατρό να διαπιστώσει αν ο τράχηλος της μήτρας έχει εισέλθει στη διαδικασία ωρίμανσης για τον τοκετό. Ωρίμανση σημαίνει αλλαγή της υφής του τραχήλου, ο οποίος γίνεται μαλακότερος, λεπτότερος και ανοίγει (διαστέλλεται).

Αυτές οι αλλαγές μπορούν να συμβούν αργά ή γρήγορα κατά τη διάρκεια των εβδομάδων, των ημερών ή των ωρών πριν από τον τοκετό. Για αυτό, δεν είναι ασύνηθες ο τράχηλος να διασταλεί μερικά εκατοστά μερικές εβδομάδες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία του τοκετού σας και στη συνέχεια να σταματήσει να διαστέλλεται. Αυτή η διαδικασία είναι κάπως απρόβλεπτη. Όμως, ο γιατρός σας θα θελήσει να σας εξετάσει προκειμένου να βεβαιωθεί ότι δεν αντιμετωπίζετε το ενδεχόμενο πρόωρου τοκετού.

Στρεπτόκοκκοι Ομάδας Β (GBS)

Οι γιατροί παγίως ελέγχουν για την ύπαρξη στρεπτόκοκκων ομάδας Β μεταξύ 35ης και 37ης εβδομάδας της κύησης. Και ο λόγος είναι ότι 1 στις 4 γυναίκες φέρει τέτοια βακτήρια στον κόλπο. Παρότι συνήθως αυτά είναι αβλαβή στους ενήλικες, ενδέχεται ωστόσο να προσβάλλουν το μωρό σας και αυτό να νοσήσει σοβαρά αν εκτεθεί σε αυτά κατά τη διάρκεια της κύησης. Στις γυναίκες που ανιχνεύονται θετικές στον GBS χορηγούνται ενδοφλέβια αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια των ωδινών και του τοκετού για να προληφθεί μετάδοση του GBS στα μωρά τους.

Η εξέταση συνίσταται στη λήψη επιχρίσματος κολπικού υγρού για καλλιέργεια. Το δείγμα αποστέλλεται στο εργαστήριο και αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, θα σάς χορηγηθεί αντιβίωση κατά τη διάρκεια του τοκετού έτσι ώστε να μη μεταδώσετε τον στρεπτόκοκκο στο μωρό σας.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των επισκέψεων του τρίτου τριμήνου, ο γιατρός σας:

 • Θα βεβαιωθεί ότι εξακολουθείτε να τρώτε καλά και θα σάς πει αν η αύξηση του βάρους σας εξελίσσεται με ιδανικό ρυθμό. Ενδέχεται να αισθάνεστε ότι το στομάχι σας είναι υπερβολικά γεμάτο εξαιτίας της πίεσής του από το μωρό. Ωστόσο, είναι σημαντικό η πρόσληψη τροφής να είναι επαρκής, επειδή τα μωρά κερδίζουν το μεγαλύτερο μέρος του βάρους τους κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών της κύησης. Ενδέχεται να σας βολεύει να τρώτε πολλά μικρά γεύματα παρά τρία μεγάλα γεύματα την ημέρα.
 • Θα εξετάσει το δέρμα σας να δει αν αναπτύσσετε ραβδώσεις, ξηροδερμία, ή μαύρα στίγματα.
 • Θα εξετάσει τα πόδια σας για κιρσούς. Κιρσοί ενδέχεται να αναπτυχθούν επειδή η μήτρα ασκεί μεγαλύτερη πίεση στις φλέβες των ποδιών. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τρόπους για να σας βοηθήσουν να ανακουφίζεστε από την πίεση όπως το να βάζετε τα πόδια σας ψηλά κατά τη διάρκεια του νυκτερινού ύπνου ή να φοράτε κάλτσες συμπίεσης κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 • Θα ρωτήσει αν έχετε αιμορροΐδες, πύρωση, κράμπες στα πόδια ή πρησμένους αστραγάλους τα οποία είναι συνήθη συμπτώματα όταν η κύηση είναι σε προχωρημένο στάδιο. Αυτός ή αυτή θα προτείνει πιθανές λύσεις για αυτά τα προβλήματα.
 • Θα ρωτάει αν οι κινήσεις του μωρού σας γίνονται τόσο συχνά όσο γίνονταν και κατά την τελευταία επίσκεψή σας.

Άλλες εξετάσεις

Καρδιογράφημα NST (Non Stress Test)

Ποιες υποβάλλονται σε αυτή την εξέταση;

Το καρδιογράφημα NST είναι μια συνήθης εξέταση για όλες τις εγκύους. Επίσης, χρησιμοποιείται πάντα κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Τι κάνει η εξέταση

Το καρδιογράφημα χωρίς τεστ κοπώσεως είναι ένας απλός μη επεμβατικός τρόπος ελέγχου της υγείας του μωρού σας.

Η εξέταση καταγράφει τις συσπάσεις, τις κινήσεις και τον καρδιακό ρυθμό του μωρού σας. Σημειώνει τις αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό όταν το μωρό σας μεταβαίνει από την κατάσταση ανάπαυσης στην κατάσταση κίνησης, ή κατά τη διάρκεια των συσπάσεων κατά τη διάρκεια του τοκετού. Η καρδιά του μωρού σας πρέπει να χτυπά ταχύτερα όταν κινείται – ακριβώς όπως η δική σας. Το NST μπορεί να σας καθησυχάσει ότι το μωρό σας είναι υγιές και προλαμβάνει επαρκές οξυγόνο.

Ονομάζεται καρδιογράφημα NST γιατί η εξέταση δεν θα ενοχλήσει το μωρό σας. Ο γιατρός σας δεν θα χρησιμοποιήσει φάρμακα για να κάνει το έμβρυο να κινηθεί. Το NST καταγράφει με φυσικό τρόπο τι κάνει το μωρό σας.

Πως γίνεται η εξέταση

Το NST είναι ασφαλές για εσάς και το μωρό σας. Εσείς ξαπλώνετε και γύρω από την κοιλιά σας τοποθετούνται δύο ιμάντες. Ο ένας ιμάντας μετρά τον καρδιακό παλμό του μωρού σας και ο άλλος μετρά τις συσπάσεις. Όταν αισθάνεστε το μωρό να κλωτσά ή να κινείται, μπορείτε να πατήσετε το κουμπί έτσι ώστε ο γιατρός σας να δει την αλλαγή του καρδιακού παλμού του μωρού σας όταν κινείται. Η εξέταση διαρκεί περίπου μισή ώρα.

Αν το μωρό σας φαίνεται να κοιμάται, ο γιατρός ή η μαία μπορεί να προσπαθήσει να ξυπνήσει το μωρό σας χτυπώντας ένα κουδούνι ή κινώντας την κοιλιά σας.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με τα αποτελέσματα της εξέτασης

Τα φυσιολογικά αποτελέσματα της εξέτασης δείχνουν ότι το μωρό σας λαμβάνει επαρκές οξυγόνο και είναι καλά. Αν τα αποτελέσματα είναι ασυνήθη, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει και άλλες εξετάσεις.

Αν το μωρό σας δεν κινείται κατά τη διάρκεια της εξέτασης, προσπαθήστε να μην ανησυχήσετε. Πολλές γυναίκες οι οποίες παρουσίασαν ασυνήθη αποτελέσματα τελικά διαπιστώθηκε ότι είχαν υγιέστατα μωρά. Ορισμένες φορές, τα μωρά κοιμούνται καθ' όλη τη διάρκεια της εξέτασης.

Πόσο συχνά γίνεται η εξέταση κατά τη διάρκεια της κύησής σας

Το NST πραγματοποιείται συνήθως πρώτη φορά την 32η εβδομάδα και στη συνέχεια κάθε 2 εβδομάδες, μέχρι την 36η. Όταν η έγκυος «μπει στο μήνα» της (36η εβδομάδα) η εξέταση γίνεται κάθε εβδομάδα μέχρι το τέλος της κύησης.

Άλλη ονομασία για αυτή την εξέταση

Καρδιοτοκογράφημα

Εξετάσεις παρόμοιες με αυτή

Καρδιοτοκογράφημα υπό χορήγηση ωκυτοκίνης για αύξηση συστολών (Contraction stress test).

Υπερηχογράφημα (Doppler) 3ου τριμήνου

Ποιες υποβάλλονται σε αυτή την εξέταση;

Το Doppler αποτελεί συνήθη εξέταση ρουτίνας για όλες τις εγκύους.

Τι κάνει η εξέταση

Το Doppler είναι ένα υπερηχογράφημα ανάπτυξης του εμβρύου. Ελέγχει αν το μωρό σας αναπτύσσεται σωστά και ανάλογα με τη ηλικία της κύησής σας, μετράει το βάρος του αλλά και τις αντιστάσεις του αίματος στα αγγεία από τη μητέρα προς το έμβρυο και αντίστροφα.

Πως γίνεται η εξέταση

Θα ξαπλώσετε και ένας τεχνικός θα τοποθετήσει την κεφαλή του υπερηχογράφου πάνω στην κοιλιά σας. Είναι μια εξέταση ασφαλής και ανώδυνη.

Ορισμένες εταιρείες πωλούν υπερηχογράφους (Dopplers) για χρήση στο σπίτι. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ προτείνει να τους αποφεύγετε. Παρότι οι υπερηχογράφοι κατά γενικό κανόνα είναι ασφαλείς, η υπερβολική χρήση τους –χωρίς ιατρική επίβλεψη– θα μπορούσε να δημιουργήσει κινδύνους στο μωρό σας.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με τα αποτελέσματα της εξέτασης

Η εξέταση θα μας δείξει αν το μωρό αναπτύσσεται σωστά, αν το αμνιακό υγρό είναι στα φυσιολογικά επίπεδα, την εικόνα του πλακούντα και τη ροή του αίματος στον ομφάλιο λώρο και άλλες αρτηρίες.

Πόσο συχνά γίνεται η εξέταση κατά τη διάρκεια της κύησής σας

Μπορεί να γίνει μία φορά, μεταξύ 30ης και 33ης εβδομάδας κύησης, αλλά και να επαναληφθεί αργότερα, αν υπάρξει κάποιο ανησυχητικό εύρημα.

Άλλες ονομασίες για αυτή την εξέταση

Εμβρυικό Doppler ελέγχου, Doptone, υπερηχογραφικό Doppler, εμβρυικό Doppler

Να είστε προετοιμασμένη να συζητήσετε:

Για να βεβαιωθεί ότι αισθάνεστε άνετα και είστε υγιής καθώς η εγκυμοσύνη προχωρεί, ο γιατρός ενδέχεται να συζητήσει μαζί σας για:

 • Προεκλαμψία. Ο γιατρός σας εκτιμά τον κίνδυνο εκδήλωσης προεκλαμψίας σε κάθε επίσκεψη ελέγχοντας την αρτηριακή πίεσή σας και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων σε δείγμα ούρων σας. Η προεκλαμψία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές τόσο στη μητέρα όσο και στο μωρό. Αν έχετε προεκλαμψία, ο γιατρός σας θα σας παρακολουθεί και θα εξετάζει εσάς και το μωρό σας συχνότερα για να βεβαιώνεται ότι και οι δύο είστε υγιείς. Ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει τα συμπτώματα της προεκλαμψίας και πότε πρέπει να καλέσετε γιατρό.
 • Πόνος στην πλάτη. Το κέντρο βάρους του σώματός σας μεταβάλλεται καθώς αυξάνεται ο όγκος και το βάρος του. Για αντιστάθμιση μπορείτε να γείρετε προς τα πίσω, πράγμα το οποίο μπορεί να πιέσει το κάτω μέρος της πλάτης σας. Ο γιατρός σας θα σάς προτείνει τρόπους για να στηρίζετε την πλάτη σας κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατά τη διάρκεια του ύπνου.
 • Θέματα ύπνου. Ενδέχεται να δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε επειδή η κοιλιά σας που μεγαλώνει σάς δυσκολεύει να βρείτε μια στάση στην οποία να αισθάνεστε άνετα. Ο γιατρός σας θα σάς προτείνει στάσεις ύπνου που θα σάς βοηθήσουν και κατάλληλες θέσεις για να τοποθετείτε μαξιλάρια για πρόσθετη στήριξη.

Επιπλέον, ο γιατρός σας θα θελήσει να συζητήσει σημαντικές αποφάσεις τις οποίες θα λάβετε μετά τον τοκετό. Να είστε έτοιμη να συζητήσετε σχετικά με:

 • Τη φύλαξη αίματος και ιστού ομφάλιου λώρου σε ειδική τράπεζα. Το αίμα του ομφάλιου λώρου (ομφαλοπλακουντιακό αίμα) είναι το αίμα που μένει στον ομφάλιο λώρο του μωρού μετά τη γέννηση. Το αίμα του ομφάλιου λώρου περιέχει βλαστοκύτταρα, τα οποία βοηθούν στη θεραπεία ορισμένων νόσων όπως οι διαταραχές του αίματος και του ανοσοποιητικού συστήματος. Μπορείτε να επιλέξετε το αίμα του ομφάλιου λώρου να συλλεχθεί και να αποθηκευτεί σε τράπεζα φύλαξης αίματος του ομφάλιου λώρου σε περίπτωση που τυχόν χρειαστεί από το μωρό σας ή μέλος της οικογένειάς σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε τη δωρεά του ομφαλοπλακουντιακού αίματος του μωρού σας για δημόσια χρήση από άτομο που πάσχει εκτός της οικογένειάς σας. Επιπλέον, ο ίδιος ο ομφάλιος λώρος (ιστός) είναι πλούσιος σε μία δεύτερη κατηγορία βλαστοκυττάρων (μεσεγχυματικά), τα οποία έχει βρεθεί ότι μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα ανάπλασης ιστών και οργάνων αλλά και να βοηθήσουν στη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων.
 • Τον οικογενειακό προγραμματισμό (αντισύλληψη). Μετά τον τοκετό είναι δυνατό να μείνετε και πάλι έγκυος, για αυτό πρέπει να επιλέξετε μια μορφή αντισύλληψης προτού εσείς και ο σύντροφός σας αρχίσετε να έχετε εκ νέου ερωτική επαφή. Ο γιατρός σας μπορεί να σας εξηγήσει τις επιλογές που έχετε. Αν σχεδιάζετε να θηλάζετε το μωρό σας, ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε μια μορφή αντισύλληψης η οποία δε θα μειώνει την παραγωγή μητρικού γάλακτος.
 • Τον πρόωρο τοκετό. Πρόωρος τοκετός συμβαίνει όταν το μωρό γεννηθεί πριν από την 37η εβδομάδα κύησης. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζονται νωρίς τα συμπτώματα του πρόωρου τοκετού. Ο γιατρός σας θα σας πει τι πρέπει να κάνετε και θα σας επισημάνει ότι θα πρέπει να τον καλέσετε αν νιώσετε ωδίνες πρόωρου τοκετού.

Ο γιατρός σας θα θελήσει να σάς βοηθήσει να προετοιμαστείτε για τη ζωή με το μωρό σας. Να είστε προετοιμασμένη να συζητήσετε σχετικά με:

 • Τον μητρικό θηλασμό. Αν σκέφτεστε το ενδεχόμενο του μητρικού θηλασμού, η μαία σας μπορεί να σας πει τι να περιμένετε, αν θα χρειαστείτε θήλαστρο, τι τύπο θήλαστρου να νοικιάσετε ή να αγοράσετε, και πότε να αρχίσετε την άντληση. Η μαία θα σας βοηθήσει επίσης να μάθετε τις στάσεις που βοηθούν τη διαδικασία και θα σας δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το μητρικό θηλασμό.

Τέλος, όσο η ημερομηνία τοκετού πλησιάζει, ο γιατρός σας θα θελήσει να σας προετοιμάσει για το τι έπεται στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πέραν αυτής. Να είστε προετοιμασμένη να συζητήσετε σχετικά με:

 • Την αναγνώριση των συσπάσεων. Ο γιατρός σας θα θελήσει να εξοικειωθείτε με συμπτώματα που προαναγγέλλουν την έναρξη των ωδίνων, περιλαμβανομένων των συσπάσεων. Ορισμένες γυναίκες αισθάνονται προπαρασκευαστικές ωδίνες ή ψευδοωδίνες (αποκαλούμενες ωδίνες Braxton Hicks) ημέρες ή εβδομάδες πριν από την έναρξη των ωδίνων. Ο γιατρός σας θα σάς βοηθήσει να προσδιορίζετε τη διαφορά μεταξύ των δύο.
 • Επιλόχεια κατάθλιψη (κατάθλιψη μετά τη γέννα) και οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης. Το 15% των νέων μητέρων εκδηλώνει επιλόχεια κατάθλιψη τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού. Ο γιατρός σας θα σάς εξηγήσει τα προειδοποιητικά συμπτώματα και πότε πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Ρωτήστε τον γιατρό σας:

 • Ποιες τροφές έχουν υψηλά ποσοστά θρεπτικών συστατικών αλλά προκαλούν λιγότερο έντονο αίσθημα κορεσμού;
 • Αν αλλάξω τη δίαιτά μου, αυτό θα βοηθήσει με τον καύσο που αισθάνομαι;
 • Μπορώ να κάνω οτιδήποτε για να προλάβω ή να ελαχιστοποιήσω τις ραβδώσεις;
 • Μετά τον τοκετό οι κιρσοί μου θα εξαφανιστούν;
 • Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο προεκλαμψίας;
 • Για ποια συμπτώματα πρέπει να επικοινωνήσω μαζί σας;
 • Είναι ασφαλές να κάνω επαγγελματικό μασάζ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
 • Ωφελεί η άσκηση για τον πόνο στην πλάτη; Η ανάπαυση στο κρεβάτι;
 • Αν δυσκολεύομαι να κοιμηθώ τη νύκτα, μπορώ να παίρνω κατά διαστήματα έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας;
 • Πρέπει να φυλάξω αίμα του ομφάλιου λώρου σε ειδική τράπεζα φύλαξης αν δεν υπάρχει ιστορικό νόσων στην οικογένειά μας;
 • Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί αλάνθαστη μέθοδο ελέγχου των γεννήσεων;
 • Τι μπορώ να κάνω για την πρόληψη αιμορροΐδων;
 • Μπορώ να χρησιμοποιήσω μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για αιμορροΐδες ή πύρωση;
 • Πρέπει να φορώ καλσόν συμπίεσης για τους πρησμένους αστραγάλους μου;
 • Τι μπορώ να κάνω για τις κράμπες των ποδιών;
 • Αν το μωρό μου είναι με τους γλουτούς προς τα κάτω, μπορώ παρά ταύτα να γεννήσω από την κανονική, την κολπική οδό;
 • Μπορώ να αλλάξω την τελευταία στιγμή το σχέδιο του τοκετού μου;
 • Τι γίνεται αν δεν μπορώ να καταλάβω αν οι συσπάσεις μου είναι πραγματικές ή αν πρόκειται για ψευδοωδίνες;
 • Η επιλόχειος μελαγχολία (baby blues) είναι το ίδιο με την επιλόχειο κατάθλιψη;
 • Πώς αντιμετωπίζεται η επιλόχειος κατάθλιψη;