Στο «μήνα σας»

Προγεννητική Επίσκεψη 36ης Εβδομάδας.

Λίγες μόνο εβδομάδες μένουν πριν συναντήσετε το μωρό σας! Καθώς εισέρχεστε στον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης σας, ο γιατρός σας θα αρχίσει να σάς παρακολουθεί σε εβδομαδιαία βάση. Σε κάθε επίσκεψη θα ελέγχει το βάρος και την αρτηριακή πίεσή σας, θα μετράει το ύψος της μήτρας για να εκτιμήσει την ανάπτυξη του μωρού σας, θα ελέγχει τον καρδιακό ρυθμό του μωρού σας και θα ρωτάει αν οι κινήσεις του γίνονται τόσο συχνά όσο και κατά την τελευταία επίσκεψή σας.

Σήμερα, θα σάς υποβάλει σε σημαντικές εξετάσεις οι οποίες θα συμβάλουν στη διασφάλιση της ευζωίας του μωρού σας κατά τον τοκετό. Ο γιατρός σας θα ελέγξει επίσης την πρόοδο της εγκυμοσύνης σας και θα απαντήσει σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις.

Τι μπορείτε να περιμένετε:

Σήμερα ο γιατρός σας θα σάς εξετάσει για την ανίχνευση παρουσίας στρεπτόκοκκου ομάδας Β (GBS), όπως περιγράφηκε παραπάνω. Πρέπει να υποβάλλεστε σε αυτή την εξέταση ακόμα και αν προγραμματίζετε να γεννήσετε με καισαρική, για κάθε ενδεχόμενο πρόωρου τοκετού.

Να είστε προετοιμασμένη να συζητήσετε:

Καθώς μπαίνετε στις τελευταίες εβδομάδες της κύησής σας, ο γιατρός σας θα θελήσει να βεβαιωθεί ότι ξέρετε να αφουγκράζεστε το σώμα σας και να αναγνωρίζετε τα διάφορα συμπτώματα. Να είστε έτοιμη να συζητήσετε:

 • Τα συμπτώματα πρόωρου τοκετού. Ο γιατρός θα σάς ρωτήσει αν έχετε νιώσει οποιαδήποτε συμπτώματα πρόωρου τοκετού, όπως κράμπες, ελαφρές συσπάσεις ή αλλαγή στην κολπική έκκριση.
 • Τις συνήθειες ούρησής σας. Διαπιστώνετε διαφυγή μικρής ποσότητας ούρων όταν βήχετε ή φτερνίζεστε; Αισθάνεστε την ανάγκη να πηγαίνετε συχνά να ουρήσετε επειδή το μωρό σας πιέζει την ουροδόχο κύστη σας; Ο γιατρός μπορεί να είναι σε θέση να προτείνει κάποιες υποδείξεις για να μειωθεί η δυσφορία σας.

Ρωτήστε τον γιατρό σας:

 • Γιατί από εδώ και πέρα χρειάζεται να με βλέπετε σε εβδομαδιαία βάση;
 • Μπορώ να ταξιδεύω για αρκετές ώρες από το σπίτι τώρα αν εγώ οδηγώ;
 • Τι γίνεται αν αρχίσουν οι ωδίνες τοκετού πριν μάθω για το αν είμαι θετική στον GBS
 • Θα εξακολουθήσω να έχω διαφυγή ούρων όταν φτερνίζομαι μετά τον τοκετό;
 • Τι πρέπει να κάνω αν έχω συμπτώματα πρόωρου τοκετού;

Προγεννητική επίσκεψη 37ης Εβδομάδας

Στο τέλος της 37ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης σας θα περάσετε ένα ορόσημο, το μωρό σας θα συμπληρώσει την περίοδο της τελειόμηνης κύησής του. Στην προγεννητική επίσκεψη αυτής της εβδομάδας, ο (η) γιατρός σας θα βεβαιωθεί ότι όλα είναι έτοιμα για ασφαλή τοκετό και υγιές μωρό.

Τι μπορείτε να περιμένετε:

Ο γιατρός σας θα βεβαιωθεί ότι το μωρό σας έχει μετακινηθεί σε κεφαλική προβολή (με το κεφάλι κάτω).

Μετά από αυτή την εβδομάδα, τα μωρά τα οποία είναι σε ισχιακή προβολή (με τους γλουτούς κάτω), πιθανόν να μη γυρίσουν μόνα τους. Αν το μωρό σας είναι σε ισχιακή προβολή ο) γιατρός σας θα συζητήσει μαζί σας για τον καλύτερο τρόπο γέννησης του μωρού σας και μπορεί να προτείνει την καισαρική τομή.

Ο γιατρός σας μπορεί να ρωτήσει αν σχεδιάζετε να εργαστείτε έως την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού. Ανάλογα με το είδος της εργασίας σας και την υγεία σας, ο γιατρός σας μπορεί να καθορίσει πόσες ώρες θα εργάζεστε, ιδιαίτερα δε αν στη δουλειά σας είστε υποχρεωμένη να είστε όρθια όλη την ημέρα.

Να είστε προετοιμασμένη να συζητήσετε:

 • Το πόσο συχνά κινείται το μωρό σας. Το μωρό σας, καθώς μεγαλώνει, έχει μικρότερο χώρο για να κινηθεί. Ο γιατρός σας θα θελήσει να μάθει αν το μωρό σας εξακολουθεί να κινείται τόσο συχνά όσο συνήθιζε, ακόμα και αν οι κινήσεις δεν είναι τόσο ισχυρές όσο πριν.
 • Οι διαστάσεις του μωρού. Οι γιατροί μπορούν να εκτιμήσουν τις διαστάσεις ενός μωρού πριν από τη γέννηση. Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει καισαρική τομή αν το μωρό σας είναι πολύ μεγάλο και εσείς είστε πολύ μικρόσωμη.

Ρωτήστε τον γιατρό σας:

 • Οι περισσότερες γυναίκες εργάζονται μέχρι την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού;
 • Πρέπει να επικοινωνήσω με το ιατρείο σας αν το μωρό μου σταματήσει να κινείται συχνά;
 • Μπορώ να έχω κολπικό τοκετό αν το μωρό μου είναι μεγαλόσωμο;

Προγεννητική Επίσκεψη 38ης Εβδομάδας

Τώρα το μωρό σας μπορεί να γεννηθεί οποιαδήποτε ημέρα! Στην πραγματικότητα, το 85% των μωρών γεννιούνται μέσα στις δυο εβδομάδες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού. Σε αυτό το στάδιο, προφανώς αισθάνεστε μεγάλη δυσφορία. Ο γιατρός σας θα σάς ρωτήσει πόσο καλά τρώτε και κοιμάστε. Ο γιατρός θα ελέγξει επίσης την πρόοδο της εγκυμοσύνης σας και θα απαντήσει σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις.

Τι μπορείτε να περιμένετε:

Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, ο γιατρός:

 • Θα σάς ρωτήσει σχετικά με τις διατροφικές σας συνήθειες. Το μωρό σας ενδέχεται να συμπιέζει το στομάχι σας και μετά από ένα γεύμα να έχετε καούρες. Ο γιατρός σας θα θελήσει να μάθει πόσο συχνά τρώτε και ποιες τροφές επιλέγετε, ενώ ενδέχεται να προτείνει να καταναλώνετε θερμίδες που περιέχουν θρεπτικά συστατικά.
 • Θα σας ρωτήσει για τις συνήθειες ύπνου. Ίσως να δυσκολεύεστε να βρείτε μια αρκετά αναπαυτική θέση για να μπορέσετε να αποκοιμηθείτε. Ενδέχεται επίσης τελευταία να έχετε αρχίσει να ροχαλίζετε, πράγμα που επιδρά στην ποιότητα του ύπνου. Ο γιατρός σας ενδέχεται να σάς συστήσει να κοιμάστε με μαξιλάρι σώματος ή τη χρήση ανακλινόμενου κρεβατιού.
 • Θα σάς ρωτήσει αν αποφασίσατε για τη φύλαξη των βλαστικών κυττάρων του μωρού σας.

Να είστε προετοιμασμένη να συζητήσετε:

Ο γιατρός σας μπορεί να σάς εξηγήσει ορισμένες υποχρεωτικές εξετάσεις στις οποίες θα υποβληθεί το νεογέννητό σας στο νοσοκομείο, έτσι ώστε να γνωρίζετε τι να περιμένετε.

 • Guthrie test (βιοχημικό ερευνητικό τεστ). Γιατρός ή νοσοκόμα του νοσοκομείου θα πάρει λίγες σταγόνες αίματος από το μωρό σας με σκαρφισμό της πτέρνας του. Τα νεογνά εξετάζονται για σειρά κληρονομικών, μολυσματικών νόσων και αιματολογικών προβλημάτων. Τα περισσότερα νεογνά είναι υγιή, όμως αυτές οι εξετάσεις μπορούν να ανιχνεύσουν ορισμένες νόσους πριν από την εμφάνιση οποιωνδήποτε συμπτωμάτων.
 • Έλεγχος ακοής του νεογνού. Παιδίατρος του νοσοκομείου θα χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικό εξοπλισμό για να ελέγξει την ακοή του μωρού σας πριν φύγετε από το νοσοκομείο. Αν οι εξετάσεις δείξουν πρόβλημα στην ακοή, ο γιατρός σας θα σάς παραπέμψει σε ειδικό για περισσότερες εξετάσεις και ενδεχόμενη θεραπεία.

Ρωτήστε τον γιατρό σας:

 • Μήπως ορισμένες τροφές προς το τέλος της εγκυμοσύνης είναι σημαντικές;
 • Με ποιον τρόπο το ροχαλητό επιδρά στην ποιότητα του ύπνου μου;
 • Τα ερευνητικά τεστ που γίνονται στα νεογνά διαρκούν πολύ και είναι επώδυνα;

Προγεννητική Επίσκεψη 39ης Εβδομάδας

Έχει σχεδόν φθάσει η πολυπόθητη ημέρα και κατά πάσα πιθανότητα είστε έτοιμη να φέρετε στον κόσμο το μωρό σας! Αυτή θα είναι μια από τις τελευταίες επισκέψεις παρακολούθησης προόδου της κύησής σας. Ο γιατρός σας θα βεβαιωθεί ότι είστε έτοιμη για τις ωδίνες, για τον τοκετό και για τη μητρότητα. Αυτός ή αυτή θα ελέγξει την πρόοδο της εγκυμοσύνης σας και θα απαντήσει σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις.

Τι μπορείτε να περιμένετε:

Ο γιατρός σας θα σάς ρωτήσει αν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με:

 • Το μητρικό θηλασμό
 • Την επιλογή της κατάλληλης μεθόδου αντισύλληψης
 • Την αναγνώριση των συμπτωμάτων επιλόχειας κατάθλιψης

Να είστε προετοιμασμένη να συζητήσετε:

Ο γιατρός σας θα θέλει να γνωρίζετε τι να περιμένετε μετά τον τοκετό. Να είστε προετοιμασμένη να συζητήσετε για τα εξής θέματα:

 • Λόχια. Επί αρκετές εβδομάδες μετά τον τοκετό, οι γυναίκες παρουσιάζουν κολπικό έκκριμα το οποίο ονομάζεται λόχια. Αρχικά, η ρύση είναι μεγαλύτερη σε όγκο από την έμμηνο ρύση, με παρόμοια υφή. Βαθμιαία, η ρύση γίνεται αργή και το χρώμα γίνεται πιο ανοικτό.
 • Αποκατάσταση από κολπικό τοκετό. Για μερικές ημέρες ο κολπικός χώρος θα είναι πρησμένος. Για ανακούφιση, ο γιατρός σας στην αρχή θα σάς συστήσει κρύα επιθέματα και στη συνέχεια ζεστά μπάνια. Ενδέχεται επίσης να σάς χορηγηθούν αναλγητικά.
 • Αποκατάσταση από καισαρική τομή. Αν έχετε υποβληθεί σε καισαρική τομή, για μερικές εβδομάδες η τομή ενδέχεται να πονά, για αυτό θα σας χορηγηθούν αναλγητικά. Ο γιατρός σας θα σάς υπενθυμίσει να αποφεύγετε να σηκώνετε βαριά αντικείμενα ενόσω διαρκεί η επούλωση της τομής από τη χειρουργική επέμβαση. Αυτή η απαγόρευση περιλαμβάνει το σήκωμα του μωρού σας και την τοποθέτησή του σε παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου, για αυτό, μέχρι να επουλωθεί η τομή σας, αυτό θα το κάνει ο σύντροφός σας ή κάποιος άλλος.
 • Η επίσκεψή σας στον γιατρό σας μετά τον τοκετό. Ο γιατρός σας θα σάς εξετάσει εκ νέου μετά από 6 εβδομάδες από τον τοκετό, ενώ μπορεί να σας συστήσει να περιμένετε έως και μετά από αυτή την επίσκεψη πριν έχετε εκ νέου ερωτική επαφή.

Ρωτήστε τον γιατρό σας:

 • Σε ποιες περιστάσεις απαιτείται η καισαρική;
 • Θα έχω λόχια μετά από καισαρική;
 • Τι είναι ο υποβοηθούμενος κολπικός τοκετός και πότε γίνεται;
 • Τι είναι η χειρουργική τομή περινέου και κόλπου για μαιευτικούς σκοπούς και θα χρειαστώ μια τέτοια επέμβαση;
 • Θα μπορώ να κάθομαι άνετα μετά από κολπικό τοκετό;
 • Τι πρέπει να κάνω για αποκατάσταση μετά τον τοκετό;
 • Μετά από πόσο χρονικό διάστημα θα έχω εκ νέου περίοδο;

Προγεννητική Επίσκεψη 40ής Εβδομάδας

Καθώς αναμένετε την έλευση του μωρού σας, ενδέχεται να έχετε άγχος, να βαριέστε ή να νιώθετε οποιαδήποτε άλλα συναισθήματα. Η ενασχόληση με διάφορες δραστηριότητες θα αποσπά την προσοχή σας από την αναμονή. Αυτή θα είναι η τελευταία σας επίσκεψη παρακολούθησης προόδου της κύησης πριν από τη γέννηση του μωρού σας. Ωστόσο, αν υπάρχει καθυστέρηση, ενδέχεται να κάνετε μια ακόμα επίσκεψη. Ο γιατρός σας θα ελέγξει την πρόοδο της εγκυμοσύνης σας και θα απαντήσει για τελευταία φορά σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις.

Τι μπορείτε να περιμένετε:

Σε αυτή την τελευταία επίσκεψη, ο γιατρός σας:

 • Θα περιγράψει εκ νέου τι να περιμένετε στο νοσοκομείο όταν εισαχθείτε για τον κολπικό τοκετό σας ή για την προγραμματισμένη καισαρική τομή.
 • Θα σάς υπενθυμίσει να φέρετε στο νοσοκομείο για τον τοκετό σας τσάντα με τα απαραίτητα για τη διανυκτέρευσή σας, παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου κα.

Να είστε προετοιμασμένη να συζητήσετε:

Για την ασφάλεια τη δική σας και του μωρού σας, ο γιατρός σας δεν θα θέλει η κύησή σας να παραταθεί πάρα πολύ. Ο γιατρός σας ενδέχεται να σας μιλήσει σχετικά με την πρόκληση τοκετού με τεχνητές ωδίνες αν παρέλθει η αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού. Να είστε προετοιμασμένη να συζητήσετε:

 • Αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψης παρακολούθησης προόδου της εγκυμοσύνης, ο γιατρός σας φορώντας γάντια μπορεί να ελέγξει την υφή, τη σύσταση και τη θέση του τραχήλου της μήτρας καθώς και αν υπάρχει διαστολή του τραχήλου, ακόμα και αν έχει εμπεδωθεί η κεφαλή του μωρού στη λεκάνη σας. Αυτό ενδέχεται να κάνει το σώμα σας να εκκρίνει ορμόνες για να αρχίσει ο τοκετός φυσιολογικά.
 • Πρόκληση τοκετού στο νοσοκομείο . Ο γιατρός μπορεί να σάς ζητήσει να εισαχθείτε στο νοσοκομείο για να γίνει πρόκληση τοκετού με φάρμακα τα οποία μιμούνται τις ορμόνες και προκαλούν τοκετό. Η πρόκληση τοκετού δεν πετυχαίνει πάντοτε. Ορισμένες φορές, οι γιατροί πρέπει να προχωρήσουν σε καισαρική τομή.

Ρωτήστε τον γιατρό σας:

 • Μπορώ να πιω ή να φάω κατά τη διάρκεια των ωδινών του τοκετού;
 • Η ρήξη των μεμβρανών του αμνίου είναι επώδυνη;
 • Η πρόκληση τοκετού είναι περισσότερο επώδυνη από τον φυσιολογικό τοκετό;
 • Πως θα φαίνεται το μωρό μου μετά τον τοκετό;
 • Μετά από πόση ώρα μπορώ να αρχίσω τον μητρικό θηλασμό;
 • Μπορώ να πάρω εξιτήριο από το νοσοκομείο αν έχω ξεχάσει το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου;