Φυσιολογικός Τοκετός Vs Καισαρική Τομή

Οι σύγχρονες Ελληνίδες έχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα σε ό,τι αφορά τους τρόπους με τους οποίους διεξάγεται η γέννηση του μωρού τους, τα υπέρ και τα κατά κάθε επιλογής, αλλά και το χρόνο που θα χρειαστεί μέχρι να κρατήσουν το μωρό τους αγκαλιά. Κάθε έγκυος ζει την κάθε μέρα της εγκυμοσύνης της με μοναδικό τρόπο και πρέπει να ενημερώνεται σωστά και διεξοδικά από τον γιατρό και τη μαία της σε ό,τι αφορά τα θέματα που την απασχολούν (διατροφή, τρόπος ζωής, τι πρέπει να προσέχει κατά την εγκυμοσύνη κλπ) και φυσικά για τον τοκετό που θα ακολουθήσει. Η κακή και λανθασμένη πληροφόρηση αλλά και ο φόβος για τον πόνο του φυσιολογικού τοκετού έχουν αυξήσει σημαντικά στη Ελλάδα τα ποσοστά καισαρικής τομής, πολλές φορές ακόμα και όταν δεν υπάρχει καμία ένδειξη που θα οδηγήσει σε αυτή την επιλογή. Σαφώς η καισαρική τομή είναι σωτήρια σε περιπτώσεις που κινδυνεύει η ζωή της μητέρας ή του μωρού και συνιστάται ή επιβάλλεται από τον γιατρό, δε θα πρέπει όμως να προγραμματίζεται όταν δεν είναι αναγκαία. Εδώ κάνει την εμφάνισή της μία νέα αιτιολογία: «καισαρική τομή λόγω επιθυμίας της γυναίκας».

Ο κολπικός τοκετός είναι η φυσική εξέλιξη της πορείας της εγκυμοσύνης. Χαρακτηρίζεται φυσικός όταν δεν υπάρχουν παρεμβάσεις όπως αναρροφητικός εμβρυουλκός (βεντούζα) ή κάποιου είδους αναλγησίας και φυσιολογικός τοκετός όταν ναι μεν διεξάγεται κολπικά αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί αναλγησία και πιο διαδεδομένα η επισκληρίδιος. Εδώ το θαύμα της ζωής συναντά την επιστήμη. Ο φυσιολογικός τοκετός μπορεί να γίνει σχεδόν ανώδυνος και να αποτελέσει μια πραγματικά ευχάριστη εμπειρία για τη γυναίκα. Η επισκληρίδιος αναλγησία πραγματοποιείται όταν έχει ξεκινήσει ο τοκετός, σε συγκεκριμένο στάδιο της διαστολής του τραχήλου της μήτρας, στην οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και πάντα από εξειδικευμένο αναισθησιολόγο. Πλέον αποτελεί μία ασφαλή μέθοδο εξάλειψης του πόνου και προτιμάται από πολλές γυναίκες. Το σημαντικότερο όφελός της είναι ότι παρακάμπτοντας τον πόνο, η επίτοκος συνεργάζεται καλύτερα και αποτελεσματικότερα στο στάδιο της εξώθησης, έχοντας τον πλήρη έλεγχο του σώματός της και νιώθοντας ότι συνέβαλε ενεργά στη γέννηση του παιδιού της. Ο θηλασμός μπορεί να ξεκινήσει αμέσως και να κινηθεί ελεύθερα την ίδια μέρα, αλλά και να έχει ελεύθερο διαιτολόγιο.

Συμπερασματικά, ο φυσιολογικός τοκετός στις μέρες μας δε θα πρέπει να απορρίπτεται από γυναίκες που φοβούνται τον πόνο, γιατί πλέον μπορεί να αντιμετωπισθεί. Με τη σωστή προετοιμασία βέβαια επιχειρείται και ο φυσικός τοκετός από γυναίκες που τον επιλέγουν. Από την άλλη πλευρά, μην ξεχνάμε ότι η επιλεκτική καισαρική τομή είναι ένα μεγάλο χειρουργείο που συνοδεύεται από την ανησυχία πιθανών επιπλοκών και κινδύνων, αλλά και από τον μετεγχειρητικό πόνο. Λαμβάνοντας τις σωστές πληροφορίες για τους μύθους και τις αλήθειες που αφορούν το φυσιολογικό τοκετό και την καισαρική τομή από γιατρούς και μαίες, οι γυναίκες μπορούν να αντιληφθούν τα υπέρ και τα κατά κάθε είδους τοκετού και τελικά είναι σε θέση να λάβουν τη σωστή απόφαση. Χωρίς επιπλοκές και κινδύνους που θα μπορούσαν να συμβούν σε μια εγκυμοσύνη, ο φυσιολογικός τοκετός θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή κάθε μέλλουσας μητέρας, κάθε ζευγαριού αλλά και κάθε μαιευτήρα.