Παράγοντας ρέζους και εγκυμοσύνη

Ποιες υποβάλλονται σε αυτή την εξέταση;

Κάθε γυναίκα η οποία είναι έγκυος υποβάλλεται σε εξέταση παράγοντα Ρέζους. Είναι μια από τις πρώτες και σημαντικότερες εξετάσεις στις οποίες θα υποβληθείτε.

Τι κάνει η εξέταση

Ο παράγοντας ρέζους είναι ένας τύπος πρωτεΐνης ο οποίος βρίσκεται ή όχι στα ερυθρά κύτταρα. Όταν έχετε αυτή την πρωτεΐνη, θεωρείστε ότι έχετε ρέζους θετικό. Το 85% σχεδόν των ανθρώπων έχουν ρέζους θετικό. Οι υπόλοιποι δεν παρουσιάζουν την πρωτεΐνη στην επιφάνεια των ερυθροκυττάρων τους και έχουν ρέζους αρνητικό.

Συνήθως, το ρέζους αρνητικό δεν συνεπάγεται κινδύνους. Όμως κατά τη διάρκεια της κύησης, το να έχει κάποια ρέζους αρνητικό ενδέχεται να αποτελέσει πρόβλημα αν το μωρό σας έχει ρέζους θετικό. Αν το δικό σας αίμα και το αίμα του μωρού σας αναμιχθούν, τότε το δικό σας σώμα θα αρχίσει να δημιουργεί αντισώματα τα οποία μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα ερυθρά κύτταρα του μωρού σας. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει αναιμία στο μωρό σας καθώς και άλλα προβλήματα.

Πως γίνεται η εξέταση

Η εξέταση του παράγοντα ρέζους είναι μια απλή αιματολογική εξέταση Δεν προκαλεί καμιά βλάβη ούτε σε εσάς ούτε στο μωρό σας.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με τα αποτελέσματα

Αν έχετε ρέζους αρνητικό και το μωρό σας ρέζους θετικό, προσπαθήστε να μην ανησυχήσετε. Σε περίπου 28 εβδομάδες, ο γιατρός σας θα σάς κάνει ένεση ανοσοσφαιρίνης Rh (RhIG). Αυτό το φάρμακο σταματά το σώμα σας να παράγει αντισώματα για το υπόλοιπο διάστημα της κύησής σας. Ενδέχεται να χρειαστείτε μια δόση αυτού του φαρμάκου και μετά τον τοκετό. Αν μείνετε εκ νέου έγκυος αργότερα θα χρειαστεί να σάς χορηγηθεί εκ νέου RhIG.

Αν έχετε ήδη αντισώματα Rh, το φάρμακο δε θα λειτουργήσει. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο γιατρός σας θα παρακολουθεί από κοντά την υγεία του μωρού σας. Το μωρό σας μπορεί να χρειαστεί μετάγγιση αίματος μετά τον τοκετό ή ορισμένες φορές ενώ αυτό είναι ακόμα στη μήτρα.

Πόσο συχνά γίνεται η εξέταση κατά τη διάρκεια της κύησης

Μία.

Εξετάσεις παρόμοιες με αυτή την εξέταση

Προληπτική εξέταση αντισωμάτων, η οποία ελέγχει την έγκυο με ρέζους αρνητικό για την ύπαρξη αντισωμάτων ρέζους.