Περιποίηση νεογνού

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αναμένατε την άφιξη του μωρού σας στο σπίτι με μεγάλη ανυπομονησία. Πώς νιώθει όμως μία νέα μητέρα όταν βρεθεί μετά την ασφάλεια του μαιευτηρίου μόνη με το μωρό της στο σπίτι; Ασφαλώς όχι πολύ άνετα. Με τις συμβουλές που ακολουθούν, θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τη νέα μητέρα να αισθανθεί καλύτερα, αντιμετωπίζοντας τα καθημερινά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν τις πρώτες μέρες της προσαρμογής της με το μωρό στο σπίτι . Εκείνο που πρέπει πρώτα από όλα να θυμάται μία μητέρα είναι ότι η φύση την έχει προικίσει με το μητρικό ένστικτο, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα αυτού του ρόλου.

Γιατί κλαίει το μωρό σας;

Τα μωρά στο σπίτι κλαίνε αφού είναι το μοναδικό μέσο που έχει το παιδί στη διάθεσή του για να εκφράσει τα συναισθήματα και τις ανάγκες του. Όσο περνούν οι μέρες, οι γονείς μαθαίνουν να αποκωδικοποιούν τα διάφορα είδη κλάματος (του πόνου, της πείνας, αν έχει λερωθεί η πάνα του, αν κρυώνει ή ζεσταίνεται ή αν έχει ανάγκη για αγκαλιά) και να ανταποκρίνονται αναλόγως.

Πώς περιποιούμαστε τον ομφαλό;

Το κομμάτι του ομφάλιου λώρου (κολόβωμα) παραμένει στο σώμα μία με δύο εβδομάδες μετά την γέννηση του μωρού και έπειτα πέφτει. Ο ομφαλός χρειάζεται φροντίδα για την αποφυγή μολύνσεων. Ο καθαρισμός του γίνεται τρεις με τέσσερις φορές τη μέρα χρησιμοποιώντας βαμβάκι ή γάζα με καθαρό οινόπνευμα, μία διαδικασία που πρέπει να συνεχιστεί για τέσσερις με πέντε μέρες αφού πέσει το κολόβωμα. Για να μην ερεθιστεί ο ομφαλός και δημιουργηθούν προβλήματα, πρέπει να διατηρείται στεγνός και να μην καλύπτεται από την πάνα. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να προσέχουμε τον τρόπο με τον οποίο πλένουμε το μωρό μας τις πρώτες εβδομάδες, κρατώντας το στο χέρι μας και κάτω από το νιπτήρα, όπως περιγράφεται παρακάτω και όχι μέσα στη σκαφούλα του. Δεν υπάρχει πρόβλημα αν πέσει τρεχούμενο νερό πάνω στον ομφαλό.Αν παρατηρήσετε ερυθρότητα, θερμότητα, πρήξιμο ή άσχημη οσμή, θα πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσετε τον παιδίατρο.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την αλλαγή της πάνας;

Το μωρό έχει έντονη την αίσθηση του καθαρού και του στεγνού και πολλές φορές κλαίει για να το δηλώσει. Ένα μωρό καθαρό είναι ένα μωρό ευτυχισμένο. Ειδικά τον πρώτο καιρό που οι κενώσεις του μωρού είναι συχνές (από 1-7 κενώσεις την ημέρα σε μωρά που θηλάζουν και από 8-20 ουρήσεις την ημέρα), η αλλαγή της πάνας πρέπει να γίνεται πολύ συχνά (πριν από κάθε γεύμα) για να μη συγκαεί το μωρό. Η αλλαγήτης πάνας τις πρώτες φορές μπορεί να σας φανεί δύσκολη, αλλά μην ανησυχείτε γιατί σύντομα θα διαπιστώσετε πόσο απλό είναι. Μπορείτε να αλλάξετε το μωρό σε οποιαδήποτε επιφάνεια στην οποία έχετε στρώσει προηγουμένως μαλακό και αδιάβροχο κάλυμμα. Όση ώρα θα αλλάζετε το μωρό θα πρέπει να βρίσκεστε συνέχεια δίπλα του και θα πρέπει να έχετε οργανώσει το χώρο ώστε να έχετε κοντά σας όλα όσα θα χρειαστείτε.

Πλύνετε τα χέρια σας και ξεκολλήστε τα αυτοκόλλητα της πάνας, κολλήστε τα πίσω, για να μην κολλήσουν πάνω στο δέρμα του μωρού. Μην βγάλετε ακόμα την πάνα. Πιάστε το μωρό από τα ποδαράκια και ανασηκώστε το. Διπλώστε την πάνα και αν μπορείτε να κρατήστε πολύ καλά το μωρό, βάλτε το κάτω από τη βρύση και πλύνετε το τοπικά. Αν έχετε κοριτσάκι, μην ξεχνάτε ότι το πλύσιμο πρέπει να γίνεται από εμπρός προς τα πίσω ώστε να αποφευχθεί η μόλυνση του κόλπου του.Σκουπίστε απαλά και βάλτε κρέμα αν χρειάζεται. Καλό θα είναι να αποφεύγεται η χρήση κρέμας σε κάθε αλλαγή για να αφήνουμε το δέρμα του μωρού να αναπνέει Τοποθετήστε την καθαρή πάνα και κολλήστε τις ταινίες. Προσέξτε όμως να μην είναι πολύ σφιχτή η πάνα και ερεθιστεί το δέρμα του μωρού. Αν δεν έχει πέσει ακόμα ο ομφαλός, φροντίστε να μην καλύψετε την περιοχή, διπλώνοντας προς τα έξω το πάνω μέρος της πάνας.Κατόπιν, ντύστε το μωρό σας και πλύνετε τα χέρια σας.

Τι πρέπει να ξέρετε για την περιποίηση του προσώπου του μωρού σας ;

Αυτιά 

Τα στεγνώνουμε εξωτερικά με μια πετσέτα μετά από το μπάνιο. Όχι μπατονέτες!!Εκτός από τον κίνδυνο τραυματισμού της τυμπανικής μεμβράνης, καταστρέφουμε την φυσική προστασία της κυψελίδας και προδιαθέτουμε για μολύνσεις.

Μύτη

Στα περισσότερα μωρά, υπάρχει αρκετή ποσότητα βλέννας στη ρινική κοιλότητα μετά τη γέννησή τους και θα πρέπει να καθαρίζεται, εάν ακούτε τυχόν ρουθούνισμα στο μωρό σας (κυρίως την ώρα που κοιμάται ή τρώει, γίνεται αντιληπτό). Αυτό γίνεται με αμπούλα φυσιολογικού ορού τοποθετώντας το μωρά στο πλάι και πιέζοντας την αμπούλα (2- 2,5ml σε κάθε ρουθούνι) μέσα στο ρουθούνι και μετά γυρίζοντας στο άλλο πλάι και κάνοντας το ίδιο και από την άλλη πλευρά. Είναι καλό να γίνεται απόφραξη της μύτης πριν από το γεύμα, ώστε να τρώει καλύτερα και μετά να κοιμάται πιο ήρεμα. Μην διστάσετε να επαναλάβετε το ίδιο, όσες φορές την ημέρα χρειαστεί αλλά και καμία, εάν δεν είναι απαραίτητο. Μετά την τοποθέτηση του ορού κρατήστε το μωρό σε στάση ρεψίματος για να ηρεμήσει και να βοηθηθεί να βγάλει τις βλέννες που εμποδίζουν την αναπνοή του. Αποφύγετε αυτή τη διαδικασία αμέσως μετά το γεύμα γιατί μπορεί να προκληθεί εμετός.

Mάτια

Αν το μωράκι σας εμφανίσει τσίμπλες, αφού κρατήσετε με το ένα χέρι σας το κεφαλάκι του από το σβέρκο, με το άλλο θα ρίξετε φυσιολογικό ορό στο ματάκι του και θα το σκουπίσετε με μία γάζα (καλύτερα αποστειρωμένη). Όταν τελειώσετε με το ένα μάτι, αλλάξτε γάζα και καθαρίστε και το άλλο.

Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία δωματίου για το βρέφος;

Η θερμοκρασία δωματίου πρέπει να κυμαίνεται γύρω στους 20-22°C όταν το βρέφος είναι ντυμένο και περίπου στους 30°C όταν το βρέφος είναι γυμνό για τα τελειόμηνα, ενώ για τα πρόωρα πρέπει να είναι πιο υψηλή. Είναι επίσης απαραίτητο να ανανεώνεταισυνέχεια το οξυγόνο, αερίζοντας συχνά.

Πότε και πώς κόβουμε τα νύχια του μωρού μας;

Οι ειδικοί συνιστούν να μην κόβετε τα νύχια του μωρού σας προτού γίνει ενός μήνα. Εξάλλου το πρώτο διάστημα τα νύχια του είναι τόσο μαλακά που τα περιττά τμήματα αφαιρούνται με το χέρι, με ένα απλό, προσεκτικό τράβηγμα. Αν γρατζουνιέται μπορείτε απλά να λειάνετε τα νύχια του με μια πολύ μαλακή λίμα. Όταν δούμε ότι τα παιδικά νυχάκια έχουν σκληρύνει αρκετά, μπορεί να βρείτε βολικό να του τα κόβετε παρέα με κάποιον άλλο ή να ακολουθήσετε την μέθοδο που ακολουθούν πολλοί γονείς: να τα «πιάσετε στον ύπνο». Μπορείτε δηλαδή, αν το μωρό σας δεν ξυπνάει εύκολα, να του κόψετε τα νύχια την ώρα που κοιμάται. Είναι πιο εύκολο να κοπούν μετά το μπάνιο, όταν θα έχουν μαλακώσει. Χρησιμοποιήστε το ειδικό ψαλιδάκι (με στρογγυλές μύτες) ή με τον ειδικό νυχοκόπτη, κρατώντας την παλάμη του με το ένα σας χέρι και με το άλλο κόψτε του τα νύχια. Πιέζοντας ελαφρά το δεματάκι κάτω από νύχι, το απομακρύνεται και έτσι αποφεύγετε να το πονέσετε με μια τυχόν λάθος κίνηση. Μην ξεχνάτε να στρογγυλεύετε τις γωνιές για να αποφύγετε γρατζουνιές. Στην περίπτωση που τραυματίσετε λίγο το δαχτυλάκι του μωρού μην πανικοβληθείτε. Βάλτε λίγο διάλυμα Betadine. Από την βρεφική μέχρι την νηπιακή ηλικία τα νυχάκια τους μεγαλώνουν με πολύ γοργούς ρυθμούς. Πολύ πιθανόν να χρειαστεί να τα περιποιείστε ακόμη και 1-2 φορές την εβδομάδαγια να μην γδέρνεται στο πρόσωπο, αλλά και για λόγους υγιεινής.

Τι πρέπει να ξέρουμε για το μπάνιο του μωρού μας;

Το πρώτο μπάνιο του νεογέννητου μωρού μπορεί να σας φοβίζει, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση όσο το μωράκι είναι μικρό και ελαφρύ. Γενικά, είναι μια διαδικασία που ειδικά τις πρώτες εβδομάδες διαρκεί πολύ λίγο, καθώς το μωράκι έχει λίγα ή καθόλου μαλλάκια και μικρό σωματάκι. Για ένα ασφαλές μπάνιο μην αφήνετε το βρέφος μόνο του. Φροντίστε να έχετε κοντά σας όλα τα απαραίτητα. Στην αρχή, ο εξοπλισμός που σας χρειάζεται για το μπάνιο είναι ένα ειδικό σαπούνι για μωρά και μία πετσέτα ή ένα μπουρνούζι. Τα αμέτρητα «καλλυντικά του μωρού» που ακούτε συχνά και αναρωτιέστε πόσα μπουκαλάκια και προϊόντα θα χρειαστείτε, συχνά αντικατοπτρίζουν μόνο την υπερκαταναλωτική πραγματικότητα. Αυτά που θα χρειαστείτε επιπλέον για τη φροντίδα του μωρού σας, είναι ένα ενυδατικό γαλάκτωμα ή λοσιόν ειδικά για μωρά, που θα χρησιμοποιήσετε εάν παρατηρήσετε αφυδάτωση στο δέρμα του μωρού μετά το μπάνιο και μια κρέμα για συγκάματα σε περίπτωση που τα γεννητικά όργανα του μωρού σας έχουν ερεθιστεί. Η ενυδάτωση στα νεογέννητα είναι προτιμότερο να γίνεται με αμυγδαλέλαιο.

Κατά τη διάρκεια του μπάνιου βάλτε το μωρό στο νερό κάτω από τον νιπτήρα ή την μπανιέρα κρατώντας το σταθερό. Το κεφαλάκι του πρέπει να ακουμπά στο μπράτσο του, το υπόλοιπο σώμα να στηρίζεται στο χέρι σας και ο ποπός του στην παλάμη σας. Ποτέ μη βάζετε το μωρό κάτω από τη βρύση, αλλά να το πλένετε παίρνοντας νερό με το χέρι σας, αφού έτσι ελέγχετε τη θερμοκρασία του νερού, που μπορεί να αλλάξει απότομα για κάποιο λόγο (π.χ. αν κάποιος στο σπίτι ανοίξει μια άλλη βρύση). Το νερό για το μπάνιο δεν χρειάζεται να είναι πολύ ζεστό, θα πρέπει να βρίσκεται σε θερμοκρασία 36-38 βαθμών και μπορείτε να το ελέγξετε στο εσωτερικό του καρπού σας. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να το αισθανθείτε ελαφρά ζεστό. Σαπουνίστε απαλά το σώμα αρχίζοντας από πάνω προς τα κάτω. Μην χρησιμοποιείτε σφουγγάρι γιατί αποτελεί εστία μικροβίων. Ξεβγάζετε και σκουπίζετε ταμποναριστά και προσεκτικά, ειδικά στα σημεία όπου το δέρμα «διπλώνει». Η θερμοκρασία δωματίου που θα ντύσετε το μωράκι σας να κυμαίνεται μεταξύ 22-25ο C. Καλό είναι να πλένουμε το μωράκι μας αν όχι κάθε μέρα, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, την ίδια ώρα, πριν φάει και κοιμηθεί. Έτσι, θα χαλαρώσει και θα συνηθίσει τη ρουτίνα μπάνιο-φαγητό-ύπνος, κάτι που θα το βοηθήσει να αποκτήσει τη συνήθεια του νυχτερινού ύπνου.

Ποιες είναι οι φυσιολογικές εκδηλώσεις ενός νεογνού;

Λόξυγκας στα βρέφη
Ο λόξυγκας κάνει την εμφάνιση του ακόμα και στα έμβρυα από τον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης μας και είναι πολύ συχνό φαινόμενο στα βρέφη, λόγω ανωριμότητας του διαφράγματος. Εμφανίζεται συχνότερα μετά τα γεύματα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε όταν «πιάσει» το μωρό μας λόξυγκας είναι:

 • Του αλλάζουμε θέση και προσπαθούμε να το ηρεμήσουμε.
 • Περιμένουμε να τελειώσει ο λόξυγκας και μετά συνεχίζουμε να το ταΐζουμε.

Φτέρνισμα
Για τους τρεις πρώτους μήνες της ζωής του μωρού, κατά τη διάρκεια των οποίων εμφανίζεται συχνότερα το φτέρνισμα, αυτό θεωρείται φυσιολογική εκδήλωση. Μόνο αν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως πχ. βήχα ή πυρετό, έχει παθολογική σημασία.

Αναγωγή
Με την αναγωγή – η οποία συμβαίνει συχνότερα όταν το μωρό ρεύεται- βγαίνει από το στόμα του μικρή ποσότητα γάλακτος. Είναι κι αυτό πολύ συνηθισμένο φαινόμενο στη βρεφική ηλικία, εξαιτίας της ανωριμότητας του πεπτικού συστήματος, και δεν πρέπει να συγχέεται με τον εμετό.

Τοξικό ερύθημα
Πολλά μωρά εμφανίζουν ένα διάσπαρτο εξάνθημα, το οποίο δεν έχει παθολογική σημασία και υποχωρεί μέσα σε λίγες ημέρες.

Ψευδοπερίοδος (στα κορίτσια)
Κατά τις πρώτες 3-5 ημέρες της ζωής των νεογέννητων κοριτσιών, μπορεί να παρατηρήσουμε να βγαίνει από τον κόλπο οροαιματηρό υγρό. Η μικρή αυτή έξοδος αίματος οφείλεται στις ορμόνες της μαμάς που περνούν μέσω του πλακούντα στο νεογέννητο κοριτσάκι και υποχωρεί μέσα σε λίγες μέρες.

Στραβισμός
Πρόκειται για φυσιολογικό φαινόμενο στους πρώτους μήνες ζωής του μωρού και μέχρι τον 1ο χρόνο. Μόνο αν παρατηρήσετε παραμονή του και μετά το 1ο έτος, το μωρό σας θα χρειαστεί οφθαλμολογικό έλεγχο.

Τι είναι οι κολικοί;

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γονείς στις πρώτες εβδομάδες της ζωής ενός μωρού είναι οι κολικοί. Οι βρεφικοί κολικοί δεν είναι ασθένεια. Πρόκειται για μια παροδική διαταραχή που εμφανίζεται στο 30% των μωρών. Παρότι μόνο το 1 στα 20 μωρά παρουσιάζει σοβαρά επεισόδια κολικών, όταν πρόκειται για το δικό σας μωρό, είναι λογικό να αναστατώνεστε πολύ. Δεν γνωρίζουμε ξεκάθαρα τα αίτια των κολικών των βρεφών. Τους παρουσιάζουν τόσο παιδιά που θηλάζουν όσο και αυτά που είναι σε τεχνητή διατροφή. Υπάρχουν πολλές θεωρίες για την αιτιολογία των κολικών αλλά καμία δεν έχει αποδειχθεί. Μία από αυτές υποστηρίζει ότι ευύνεται η κατάποση αέρα κατά το γεύμα. Αν το μωρό δε ρευτεί μετά το γεύμα του, η κοιλίτσα του γεμίζει με αέρα και πρήζεται, κάτι που του προκαλεί πόνο. Άλλες αιτίες είναι πως το έντερο του μωρού σας (και συγκεκριμένα η εντερική χλωρίδα) είναι ακόμη σχετικά ανώριμο για την πέψη ορισμένων συστατικών του γάλακτος (όπως ο υδατάνθρακας λακτόζη) ή δουλεύει πολύ σκληρά για να αποβάλλει τα κόπρανα από το σωματάκι του με αποτέλεσμα να παθαίνει κράμπες.

Οι κολικοί συνήθως εμφανίζονται γύρω στη δεύτερη με τρίτη εβδομάδα ζωής. Η διάρκειά τους μέσα στη μέρα δεν είναι σταθερή, αφού κι η αντοχή του μωρού στον πόνο δεν είναι η ίδια. Μπορεί να κρατούν από λίγα λεπτά έως και πολλές ώρες , με μεσοδιαστήματα ηρεμίας που ποικίλουν χρονικά. Φθάνουν στην κορύφωσή τους στους 1,5-2 μήνες και αρχίζουν να υποχωρούν στους 2,5 μήνες, για να εξαφανιστούν οριστικά στους 3 με 4 μήνες.

Ποια όμως είναιτα συμπτώματα των κολικών στα βρέφη;

 • Το μωρό κλαίει για 3 τουλάχιστον ώρες την ημέρα ή για περισσότερες από 3 μέρες μέσα στην εβδομάδα.
 • Η κρίση του κολικού παρουσιάζεται συνήθως αργά το απόγευμα ή το βράδυ.
 • Το μωρό συνήθως κλαίει, μαζεύεται ή τεντώνει τα πόδια του στην κοιλιά του.
 • Η κοιλιά του νεογνού είναι σφιγμένη, μπορεί να γουργουρίζει και υπάρχει άρνηση λήψης τροφής.

Πώς μπορώ να βοηθήσω το μωρό μου όταν έχει κολικούς;

 • Κρατάμε το μωρό όρθιο στην αγκαλιά μας με τα πόδια του μαζεμένα στην κοιλιά του.
 • Δοκιμάζουμε απαλή μουσική την ώρα που το κρατάμε αγκαλιά ή όταν το αφήνουμε στο δωμάτιό του.
 • Ξαπλώνουμε το μωρό μπρούμυτα στα πόδια μας και τρίβουμε την πλάτη του.
 • Δοκιμάζουμε ένα ζεστό μπάνιο ή την τοποθέτηση ζεστών επιθεμάτων στην κοιλιά του για μερικά λεπτά. Μασάζ με ζεστό λάδι και τοποθέτηση ζεστής πετσέτας στην κοιλίτσα του θα μπορούσε να βοηθήσει αρκετά.
 • Κάνουμε μια βόλτα με το καρότσι ή καλύτερα με το αυτοκίνητο. Το μωρό μπορεί να ανακουφιστεί με τους κραδασμούς στο αυτοκίνητο ή και να κοιμηθεί.
 • Αν υπάρχει πρόβλημα δυσκοιλιότητας και το νεογνό έχει να αφοδεύσει για 3 ημέρες ή περισσότερο, μπορούμε να το βοηθήσουμε με υπόθετα γλυκερίνης ή κλυσματάκια για νεογνά.
 • Πριν από όλα τα παραπάνω θα πρέπει να έχουμε αποκλείσει κάποιο άλλο πρόβλημα του μωρού όπως πείνα, αλλαγή πάνας, κρύο, ζέστη.
 • Αν επίσης μας προβληματίζει κάτι ή θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρχει και άλλο πρόβλημα, επικοινωνούμε με την μαία ή τον παιδίατρό μας.

Να θυμάστε: ο υπερσιτισμός (εσφαλμένα πολλοί γονείς θεωρούν ότι με τη χορήγηση περισσότερου γάλατος το μωρό τους ενδέχεται να σταματήσει και να παρηγορηθεί) καθώς και τα υπερβολικά ερεθίσματα, κίνηση, φωνές, σε συνάρτηση με την υπερένταση, το άγχος και την ανησυχία στο οικογενειακό περιβάλλον, είναι επίσης παράγοντες που επιδεινώνουν τους κολικούς. Τέλος, ανάθεση της φροντίδας σε κάποιον άλλο, έστω και για λίγο, ιδιαίτερα αν έχετε φθάσει στα όρια ψυχικής και σωματικής εξάντλησης, δεν σας κάνει υποχρεωτικά άκαρδη μάνα. Ένα τρίτο πρόσωπο, με εμπειρία στην φροντίδα μωρών και μεγαλύτερη υπομονή, μπορεί να φανεί πολύτιμος σύμμαχος στη μάχη των κολικών.

Τι πρέπει να θυμάστε για τον ύπνο του μωρού σας;

Ένα νεογέννητο συνήθως κοιμάται συνολικά 14 με 18 ώρες την ημέρα. Ο ύπνος αυτός δεν είναι διαρκής. Το νεογέννητο ξυπνάει κάθε λίγες ώρες γιατί είναι πεινασμένο. Το στομάχι του είναι ακόμη πολύ μικρό και η ποσότητα γάλακτος δεν επαρκεί για να κρατήσει το μωρό κοιμισμένο πολλές ώρες, μιας και ο μεταβολισμός του είναι εντονότατος, λόγω της ταχύτατης ανάπτυξής του. Τα νεογέννητα συνήθως ξυπνάνε για να φάνε κάθε 2 με 3 ώρες, ενώ στα μωρά που θηλάζουν παρατηρείται μεγαλύτερη συχνότητα. Σε περίπτωση όμως που περάσουν πάνω από 4 ώρες την ημέρα και 5 την νύχτα και το νεογέννητο κοιμάται νηστικό καλό είναι να το ξυπνήσετε απαλά και να το ταΐσετε, όπως επίσης να του αλλάξετε πάνα, για να αποφύγετε τυχόν ερεθισμούς. Περίπου τον 2ο με 3ο μήνα υπάρχει μια βελτίωση ως προς τη συχνότητα του ύπνου του μωρού. Σταδιακά δημιουργείται μια ρουτίνα ως προς τις ώρες που κοιμάται και τις ώρες που ξυπνάει πεινασμένο. Όσο το μωρό σας μεγαλώνει, θα αρχίσει να αυξάνεται σταδιακά η διάρκεια του ύπνου του. Να θυμάστε ότι κάθε μωρό είναι μοναδικό και οι συνήθειες του ύπνου είναι αντίστοιχα διαφορετικές.

Θα παρατηρήσετε ότι το μωράκι σας δεν κάνει ιδιαίτερη διάκριση στις ώρες της ημέρας και της νύχτας και ο κύκλος ύπνος-τάϊσμα-άλλαγμα-ύπνος είναι παρόμοιος όλο το 24ωρο. Μπορείτε όμως να το βοηθήσετε σταδιακά να αντιληφθεί τον κύκλο ημέρας-νύχτας. Την ημέρα όταν κοιμάται, αφήστε τον φωτισμό όπως είναι, χωρίς να του κλείσετε τα πατζούρια και φροντίστε να έχει σχετική ησυχία, αλλά όχι απόλυτη όπως τη νύχτα. Τη νύχτα φροντίστε να έχει ησυχία και σκοτάδι και στο νυχτερινό τάϊσμα και άλλαγμα, ανάψτε ένα πολύ χαμηλό φως, όσο είναι απαραίτητο για να βλέπετε, και προσφέρετέ του τη φροντίδα σας χωρίς να το διεγείρετε με πολλές κουβέντες και παιχνίδια. Επίσης, καλό είναι το μπανάκι του να γίνεται βραδάκι, ίδια ώρα κάθε μέρα, πριν φάει και κοιμηθεί. Μπορεί να μη δείτε ιδιαίτερες προόδους σύντομα, αλλά περίπου στους 3 μήνες τα περισσότερα μωρά υιοθετούν σταδιακά τον κύκλο ημέρας-νύχτας των ενηλίκων και αρχίζουν να κοιμούνται περισσότερο τη νύχτα, περίπου 5-6 ώρες συνεχόμενα.

Η Αμερικανική Εταιρεία Παιδιατρικής υποστηρίζει ότι τα νεογέννητα μέχρι 6 μηνών θα πρέπει να τοποθετούνται για ύπνο σε ύπτια θέση, δηλαδή πάνω στη πλάτη τους, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα του Συνδρόμου του Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου. Έχει άλλωστε αποδειχθεί πως από ένστικτο αυτοσυντήρησης το μωρό που κοιμάται ανάσκελα γυρίζει το κεφάλι του στο πλάι ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο αναρρόφησης. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν χρησιμοποιούνται μαξιλάρια στα μωρά μέχρι 2 χρονών γιατί εγκυμονούν τον κίνδυνο για πνιγμό. Επίσης το στρωματάκι του μωρού να αποφεύγεται να είναι πολύ μαλακό.

Επειδή οι πρώτες εβδομάδες του μωρού είναι ιδιαίτερα απαιτητικές και τα νυχτερινά ξυπνήματα συχνά, ως νέες μαμάδες φροντίστε να εξοικονομείτε τις δυνάμεις σας, ασχοληθείτε μόνο με τα απαραίτητα και δεχτείτε βοήθεια για το μαγείρεμα και τις δουλειές του σπιτιού. Εκμεταλλευτείτε το χρόνο που κοιμάται το μωρό σας ακόμα και την ημέρα για να κοιμηθείτε κι εσείς μαζί του, αφού είναι η μόνη σας ευκαιρία να αναπληρώσετε λίγο ύπνο. Τοποθετήστε την καλαθούνα ή την κούνια του νεογέννητου μωρού σας στο δωμάτιό σας. Αυτό σας βοηθάει να παρακολουθείτε καλύτερα το μωρό και να το ταΐζετε πιο εύκολα τη νύχτα. Αν το μωρό σας ξυπνάει και κλαίει, μην το παίρνετε αγκαλιά αμέσως. Δοκιμάστε πρώτα να ακουμπήσετε απλά το χέρι σας πάνω του να νιώσει ασφάλεια. Η πιπίλα καλό είναι να αποφεύγεται το πρώτο μήνα ενώ σε μώρα που θηλάζουν δε θα πρέπει να δίνεται καθόλου.

Τέλος, να θυμάστε ότι το μωρό όσο είναι μικρό δεν έχει ανάγκη να φορά ειδικά ρούχα για τον ύπνο. Βαμβακερά ρούχα που αναπνέουν είναι η καλύτερη λύση. Εσείς φροντίστε να έχει καλή θερμοκρασία ο χώρος, δηλαδή ούτε πολύ κρύο, αλλά ούτε πολλή ζέστη. Σκεπάστε το ανάλογα με την εποχή, αφήνοντας πάντα ξεσκέπαστο το κεφάλι του, με ένα σεντονάκι το καλοκαίρι ή με μια κουβερτούλα το χειμώνα. Να γνωρίζετε ότι τα μωρά αισθάνονται τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος όπως εμείς και δεν κρυώνουν περισσότερο και δε χρειάζεται να τα ντύνουμε υπερβολικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.