Θηλασμός

Μητρικός θηλασμός έναντι τεχνητής διατροφής

Από όλα τα θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη των παιδιών, εκείνο που προκαλεί εντονότερη αντιπαράθεση είναι το θέμα που αφορά στην επιλογή μεταξύ μητρικού θηλασμού και τεχνητού γάλακτος.

Αν θηλάζετε το μωρό σας, ενδέχεται να σας επικρίνουν για το ότι το θηλάζετε σε δημόσιο χώρο. Αν το μωρό σας τρέφεται με τεχνητή διατροφή, ενδέχεται να σας κατσαδιάσουν για το γεγονός ότι δεν τρέφετε το μωρό σας με «την τέλεια τροφή της φύσης» που είναι το μητρικό γάλα.

Καλώς ήρθατε στον κόσμο της μητρικής ενοχής. Ανεξάρτητα από το τι αποφασίζετε, είναι βέβαιο ότι οι άλλοι θα έχουν γνώμη για το συγκεκριμένο θέμα. Ωστόσο, αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι το εξής: Ποια επιλογή είναι η σωστή για εσάς;

Μητρικός θηλασμός

Η Αμερικανική Εταιρεία Παιδιατρικής (AAP) συνιστά τον μητρικό θηλασμό ως την καλύτερη διατροφή για τα βρέφη. Σύμφωνα με την AAP τα μωρά πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους έξι μήνες. Μετά την εισαγωγή και άλλων τροφών, η AAP ενθαρρύνει τις μητέρες να συνεχίσουν να θηλάζουν το μωρό τους έως τουλάχιστον την ηλικία του ενός έτους, και μετά από αυτό το χρονικό σημείο για όσο διάστημα θέλουν τόσο η μητέρα όσο και το μωρό.

Το μητρικό γάλα είναι καλό για το μωρό σας για πολλούς λόγους:

 • Παρέχει φυσικά αντισώματα τα οποία βοηθούν το μωρό σας να προστατεύεται από ασθένειες.
 • Συνήθως πέπτεται (χωνεύεται) ευκολότερα από το τεχνητό γάλα. Έτσι τα μωρά δεν έχουν τόσο συχνά δυσκοιλιότητα και αέρια.
 • Μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο του συνδρόμου βρεφικού ξαφνικού θανάτου κατά το πρώτο έτος της ζωής του μωρού σας.
 • Μπορεί να αυξήσει το επίπεδο ευφυΐας του παιδιού σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μωρά που τρέφονται με μητρικό γάλα έχουν υψηλότερα επίπεδα γνωστικής λειτουργίας.
 • Το μητρικό γάλα μπορεί ακόμα να βοηθήσει το παιδί σας αργότερα στη ζωή του, μειώνοντας τον κίνδυνο να γίνει υπέρβαρο ή να αναπτύξει άσθμα, διαβήτη τύπου 1 και 2, υψηλή χοληστερόλη, νόσο του Hodgkin, λευχαιμία και λέμφωμα.

Ο μητρικός θηλασμός είναι ευεργετικός και για τις μαμάδες. Οι γυναίκες οι οποίες θηλάζουν τα μωρά τους έχουν μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, διαβήτη, καρδιακή νόσο, οστεοπόρωση και καρκίνο των ωοθηκών.

Όμως ας μην ξεχνάμε τον βασικό λόγο για τον οποίο οι νεαρές μητέρες θέλουν να θηλάζουν το μωρό τους. Είναι μια θαυμάσια εμπειρία ανάπτυξης δεσμού με το μωρό σας.

Διατροφή με τεχνητό γάλα

Η διατροφή με τεχνητό γάλα είναι επίσης μια υγιεινή επιλογή διατροφής για τα μωρά. Αν χρησιμοποιείτε τεχνητό γάλα, το μωρό σας θα έχει την καλύτερη δυνατή εναλλακτική λύση σε σχέση με το μητρικό γάλα. (ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν πρέπει να επιχειρήσετε να φτιάξετε το δικό σας τεχνητό γάλα ή να τρέφετε το μωρό σας με αγελαδινό γάλα).

Πολλές μητέρες επιλέγουν το τεχνητό γάλα για ποικίλους λόγους:

 • Είναι βολικό. Τα μωρά που τρέφονται με τεχνητό γάλα μπορεί να τα ταΐσει οποιοσδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή.
 • Είναι ευέλικτο. Δεν είστε αναγκασμένη να βρείτε χρόνο για θηλασμό στο πρόγραμμα εργασίας σας. Αντίθετα, μπορείτε απλά να αφήσετε το γάλα σε αυτόν που φροντίζει το μωρό σας ή στον βρεφονηπιακό σταθμό.
 • Ο σύντροφός σας μπορεί να βοηθήσει στο νυχτερινό τάϊσμα του μωρού και να μοιραστεί αυτή την εμπειρία δεσμού με το μωρό σας.
 • Ο προγραμματισμός της διατροφής μπορεί να είναι ευκολότερος. Το τεχνητό γάλα δεν χωνεύεται τόσο εύκολα όσο το μητρικό γάλα, έτσι τα μωρά που τρέφονται με τεχνητό γάλα δεν χρειάζονται τροφή τόσο συχνά, ειδικά δε τους πρώτους μήνες.
 • Δεν χρειάζεται να προσέχετε τι τρώτε. Οι μητέρες οι οποίες θηλάζουν ενδέχεται να είναι υποχρεωμένες να αποφεύγουν ορισμένες τροφές τις οποίες το μωρό δεν μπορεί να ανεχθεί.
 • Μπορείτε λοιπόν που και που να απολαύσετε ένα ποτήρι κρασί ή ένα κοκτέιλ. Το αλκοόλ είναι απαγορευμένη ουσία για όσες θηλάζουν επειδή μικρές ποσότητες οινοπνεύματος περνούν στο μωρό τους.

Όποιον τρόπο και αν επιλέξετε για τη διατροφή του μωρού σας –μητρικό θηλασμό, τεχνητό γάλα, ή συνδυασμό αμφοτέρων– το σημαντικότερο είναι το μωρό σας να τρέφεται σωστά, να έχει τη σωστή φροντίδα και να το αγαπάτε. Για αυτό λοιπόν, απαλλαγείτε από την μητρική ενοχή που συνδέεται με την επιλογή του τρόπο διατροφής του μωρού σας!