Για τον νέο πάτερα

Οδηγός για τον νέο πατέρα για τις πρώτες εβδομάδες στο σπίτι

Η ημέρα που ονειρευόσαστε για μήνες επιτέλους έφθασε. Εσείς και η σύντροφός σας είστε στο σπίτι με το νεογέννητό σας – είστε μια οικογένεια! Έως τώρα τα πράγματα ήταν περιπετειώδη. Τίποτε δεν σας είχε προετοιμάσει για την ένταση και το θαύμα της γέννησης ενός παιδιού. Τώρα όμως είστε στο σπίτι, η σύζυγός σας είναι λίγο νευρική και νοιώθει κάποιους πόνους, και κανείς από εσάς δεν καταφέρνει να κοιμηθεί.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η γέννα επηρεάζει τις γυναίκες τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά. Αυτές οι πρώτες εβδομάδες η σύντροφός σας χρειάζεται την στήριξη και την κατανόησή σας. Για να σας βοηθήσουμε να αντιμετωπίσετε τις πρώτες ημέρες πατρότητας, περιγράφουμε ορισμένες από τις αλλαγές που βιώνει η σύντροφός σας και παρέχουμε συμβουλές για το πώς μπορείτε να την στηρίξετε.

Αλλαγές στο σώμα της. Η σύντροφός σας πιθανόν αισθάνεται λιγάκι ευάλωτη μετά τη δοκιμασία της γέννας. Είτε γέννησε με καισαρική είτε με φυσιολογικό τοκετό, θα αισθάνεται πόνους. Η αποκατάσταση μετά από καισαρική απαιτεί περιορισμό των δραστηριοτήτων της για μερικές εβδομάδες. Αν είχε κολπικό τοκετό, ενδέχεται για αρκετές εβδομάδες να έχει κάποια αιμορραγία και κολπικό έκκριμα, και μάλιστα για μεγαλύτερο διάστημα αν υπήρξε περινεοτομή. Ενδέχεται να έχει επώδυνη ούρηση ή ακούσια διαφυγή ούρων, η οποία ονομάζεται ακράτεια ούρων. Επιπλέον ενδέχεται να έχει προβλήματα δυσκοιλιότητας ή αιμορροΐδες από την καταπόνηση του τοκετού. Όλα αυτά αρκούν για να κάμψουν τις αντοχές οποιουδήποτε.

Τι μπορείτε να κάνετε:

  • Να συνεργάζεστε και να συνεισφέρετε όσο μπορείτε περισσότερο.
  • Να γίνετε εξπέρ στο άλλαγμα της πάνας και στο μπάνιο του μωρού.
  • Να βοηθάτε κάνοντας τις βαριές οικιακές εργασίες: τα ψώνια, το πλυντήριο και το μαγείρεμα.
  • Να είστε υπομονετικός, ειδικά όσον αφορά τη σωματική επαφή. Η σύντροφός σας ενδέχεται να χρειαστεί 4 έως 6 εβδομάδες για την πλήρη αποκατάστασή της, και ακόμα και τότε ενδέχεται να μην είναι έτοιμη για ερωτική επαφή. Αφήστε την να πάρει αυτή την πρωτοβουλία, και δείξτε της στοργή με τις αγκαλιές και τα φιλιά σας.

Ο μητρικός θηλασμός ενδέχεται να μην είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Ενώ φαίνεται ότι θα έπρεπε να έρθει φυσιολογικά, ο μητρικός θηλασμός δεν είναι εύκολος για όλες τις μαμάδες και για όλα τα μωρά. Η σύντροφός σας ενδέχεται να απογοητευτεί αν το μωρό σας δυσκολεύεται να θηλάσει. Η μητέρα ενδέχεται στην αρχή να έχει ορισμένα προβλήματα με τη θηλή του μαστού ενόσω το μωρό σας μαθαίνει να θηλάζει σωστά. Ορισμένες γυναίκες έχουν φραγμένους γαλακτοφόρους αγωγούς, κάτι το οποίο μπορεί να είναι ένα επώδυνο πρόβλημα. Και επειδή το μωρό χρειάζεται να θηλάζει κάθε 2 έως 3 ώρες, η μαμά επιπλέον δεν κοιμάται αρκετά.

Τι μπορείτε να κάνετε:

  • Να την ενθαρρύνετε να κοιμάται όταν κοιμάται το μωρό.
  • Να αναλάβετε εσείς να αλλάζετε πάνα τη νύχτα.
  • Αν χρησιμοποιεί θήλαστρο, να μάθετε πως πλένεται.

Συναισθηματικές αλλαγές. Ορισμένες νέες μαμάδες βιώνουν συναισθήματα θλίψης και άγχους, γνωστά ως "επιλόχεια μελαγχολία". Το συναίσθημα της θλίψης ή του άγχους, ή το πεσμένο ηθικό είναι φυσιολογικό μέρος της προσαρμογής στη μητρότητα. Ωστόσο, αν αυτά τα συναισθήματα επιδεινωθούν, είναι έντονα ή διαρκούν περισσότερο από δύο εβδομάδες, τότε αυτή ενδέχεται να υποφέρει από επιλόχεια κατάθλιψη και πρέπει να μιλήσει για αυτό με τον γιατρό της.

Τι μπορείτε να κάνετε:

  • Αν παρατηρήσετε ότι το ηθικό της είναι κάπως πεσμένο, ρωτήστε της πως νοιώθει. Απλά και μόνο η συνομιλία μαζί σας μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.
  • Να την ενθαρρύνετε να ξεκουράζεται και να βγαίνει από το σπίτι ενώ εσείς προσέχετε το μωρό, ακόμα και για μικρό χρονικό διάστημα.
  • Αν παρατηρήσετε ότι έχει συμπτώματα επιλόχειας κατάθλιψης, να την ενθαρρύνετε να ζητήσει βοήθεια. Ενδέχεται να μην αντιλαμβάνεται ότι υποφέρει από κατάθλιψη.

Να θυμάστε ότι όλη αυτή η κατάσταση είναι προσωρινή. Πριν καν το καταλάβετε, η σύζυγός σας θα αισθανθεί και πάλι σαν τον παλιό καλό εαυτό της, το μωρό σας θα αρχίσει να κοιμάται περισσότερο από δύο ώρες κάθε φορά, και θα προσαρμοστείτε σε καθημερινότητα μιας καινούριας οικογένειας.