Πιθανά αίτια υπογονιμότητας

Η απόκτηση ενός παιδιού είναι το σημαντικότερο μέρος της ένωσης ανάμεσα σε έναν άνδρα και μια γυναίκα. Για αυτούς, το να μοιράζονται την αγάπη που έχει ο ένας για τον άλλο με την αγάπη για τα παιδιά τους είναι το καλύτερο συναίσθημα στον κόσμο. Έτσι εξηγείται άλλωστε και η ανυπομονησία πολλών ζευγαριών για τη στιγμή που ο γιατρός τους θα τους ενημερώσει ότι σύντομα θα αποκτήσουν παιδί.

Ωστόσο, ορισμένες φορές το να μείνετε έγκυος δεν είναι τόσο εύκολο όσο ο περισσότερος κόσμος νομίζει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η σύζυγος ή ο σύζυγος αντιμετωπίζει προβλήματα υπογονιμότητας. Η υπογονιμότητα είναι μια ιατρική κατάσταση η οποία εμποδίζει τα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν. Τι την προξενεί; Πως αποφεύγεται; Ας εξετάσουμε το πρόβλημα αναλυτικότερα.

Αιτίες υπογονιμότητας

Η υπογονιμότητα είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο. Μπορεί να είναι σοβαρό, όμως το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί. Το ενδιαφερόμενο άτομο πρέπει να βρει την αρχική αιτία της υπογονιμότητάς του.

Ηλικία

Με την πάροδο της ηλικίας οι γυναίκες παράγουν λιγότερα ωάρια. Αυτό σημαίνει επίσης ότι το να μείνει μια γυναίκα έγκυος μπορεί να αποτελέσει πρόκληση. Οι γυναίκες οι οποίες εργάζονται από μικρή ηλικία ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα σύλληψης μετά τα 30. Όσο σημαντική μπορεί να είναι η καριέρα, άλλο τόσο είναι ουσιώδες να καθορίζονται οι προτεραιότητες στη ζωή του καθενός.

Λήψη φαρμάκων

Η λήψη φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο αναπαραγωγικό σύστημα. Ειδικότερα, η συνεχής χρήση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει ορμονική ανισορροπία του σώματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην υπογονιμότητα. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγετε συγκεκριμένα φάρμακα. Μπορείτε όμως να τα λαμβάνεται με μέτρο ή μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες γιατρού.

Δίαιτα

Είστε ό,τι τρώτε. Τα τρόφιμα με υπερβολικές ποσότητες συντηρητικών ενδέχεται να έχουν αρνητικές συνέπειες για το αναπαραγωγικό σύστημά σας. Πέραν αυτού, οι ανθυγιεινές τροφές μπορούν να προκαλέσουν και άλλα προβλήματα υγείας όπως η υψηλή χοληστερόλη, ο διαβήτης και πολλά άλλα.

Πώς να αποφύγετε την υπογονιμότητα

Η δημιουργία οικογένειας και η απόκτηση παιδιών είναι από τους συναρπαστικότερους στόχους ενός ανθρώπου. Θα επιτρέπατε στην υπογονιμότητα να σας κλέψει αυτή τη δυνατότητα; Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να αποφύγετε κάτι τέτοιο. Παρακάτω θα βρείτε ορισμένες έξυπνες συμβουλές:

Να είστε υγιείς

Για να έχετε μια εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές πρέπει να είστε υγιείς, αλλά σε κάθε περίπτωση έχετε κάθε συμφέρον να διατηρείστε υγιής διότι αυτό πέραν των άλλων σας εξασφαλίζει και περισσότερα χρόνια ζωής. Να παρακολουθείτε πάντοτε τον Δείκτη Μάζας Σώματός σας (ΔΜΣ). Το υπερβάλλον βάρος μπορεί και αυτό να σας δημιουργήσει προβλήματα.

Γνωρίστε το σώμα σας

Το σώμα σας είναι έτοιμο για εγκυμοσύνη; Θα μπορούσε να είναι ένας λόγος για το ότι δυσκολεύεστε να μείνετε έγκυος. Για παράδειγμα, οι πιο μεγαλόσωμες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυοι από ό, τι οι πιο μικρόσωμες. Χρειάζεται επίσης να εξετάσετε το οικογενειακό ιστορικό σας δεδομένου ότι η γενετική διαδραματίζει μεγάλο ρόλο όσον αφορά την εγκυμοσύνη.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας

Η καλύτερη θεραπεία είναι πάντοτε η προληπτική. Συμβουλευθείτε τον μαιευτήρα-γυναικολόγο σας και να εξετάζεστε τακτικά. Οι τακτικές εξετάσεις δε θα σας εγγυηθούν ανοσία όσον αφορά τα προβλήματα γονιμότητας, όμως ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει για το πώς να διατηρείτε τον εαυτό σας υγιή και έτοιμο για εγκυμοσύνη.

kellarisSmall

Βασίλης Κελλάρης MD - Phd - MSc
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Κλείστε online ραντεβού

typos

diadiktyo