Ανδρική υπογονιμότητα

Να θυμάστε πάντοτε ότι η εγκυμοσύνη είναι έργο αμφοτέρων των υποψήφιων γονέων. Η αίσια έκβαση δεν εξαρτάται μόνο από τις προσπάθειες της γυναίκας. Και οι άνδρες διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο κατά τη σύλληψη. Τα προβλήματα σύλληψης αποδίδονται κυρίως στις γυναίκες, κυρίως λόγω παραπληροφόρησης και ελλιπούς κατανόησης των παραγόντων που ενέχονται στην προσπάθεια ενός ζευγαριού να αποκτήσει παιδιά. Όμως μια τέτοια αντίληψη ανταποκρίνεται στα επιστημονικά δεδομένα; Είναι όντως σωστό να επιρρίπτεται η ευθύνη σε τόσο μεγάλο βαθμό στις γυναίκες για τις δυσκολίες σύλληψης;

Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι το 40% των περιπτώσεων υπογονιμότητας προέρχεται από αιτίες που αφορούν τη γυναίκα. Το άλλο 40% αποδίδεται στον ανδρικό παράγοντα. Το υπόλοιπο 20% οφείλεται σε άγνωστες αιτίες.

Σε ότι αφορά τον ανδρικό παράγοντα, το πρόβλημα έγκειται στον εντοπισμό των προβλημάτων. Καταρχάς, πώς μπορεί να εντοπίσει κανείς την ανδρική υπογονιμότητα; Παρακάτω αναφέρονται ορισμένα από τα συμπτώματα.

Απουσία ερωτικής επιθυμίας.

Δυσκολεύεστε να έχετε στύση; Η υπογονιμότητα στους άνδρες μπορεί να ανιχνευτεί με τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν αυτό καθαυτό το σεξ. Συνήθως η απουσία ερωτικής επιθυμίας, προκαλείται από την αδυναμία που έχει κάποιος να διαθέσει τον κατάλληλο χρόνο για τη συγκεκριμένη πράξη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα εκτός της υπογονιμότητας όπως αδυναμία εκσπερμάτωσης ή μικρότερο ανδρικό μόριο.

Αλλαγές στο σώμα.

Θαμπό δέρμα και μεγάλο στήθος είναι ορισμένα από τα σημάδια υπογονιμότητας στους άνδρες. Είναι σημαντικό να έχετε υπόψη αυτά τα σημάδια. Ενδέχεται να μην έχουν καμιά σχέση με το σεξουαλικό όργανό σας, όμως δεν παύουν να αποτελούν σημαντικά συμπτώματα.

Αποτυχημένες προσπάθειες να αφήσετε έγκυο τη σύντροφό σας.

Η πρόγνωση είναι ότι αν δεν μπορείτε να γονιμοποιήσετε τη γυναίκα σας εντός έξι μηνών, τότε υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες στους οποίους μπορεί να αποδοθεί αυτή η αδυναμία όπως το άγχος και το πρόγραμμα εργασίας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε ένα γιατρό για να προσδιορίσει αν πρόκειται για περίπτωση υπογονιμότητας ή απλά για επιδράσεις τους άγχους.

Αντιμετώπιση της υπογονιμότητας

Αν έχετε τα συμπτώματα, το καλύτερο θα είναι να κάνετε αμέσως κάτι για αυτά. Όσο νωρίτερα αντιμετωπίσετε το ζήτημα, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να βελτιώστε την κατάστασή σας.

Χρήση προϊόντων ανδρικής ενίσχυσης.

Ενδεχομένως να σας λείπει λίγη ώθηση. Τα προϊόντα ανδρικής ενίσχυσης μπορούν να βοηθήσουν να βελτιώστε την ερωτική επιθυμία σας μεταξύ άλλων. Βεβαιωθείτε μόνο ότι χρησιμοποιείτε προϊόντα τα οποία είναι ασφαλή και δε θα έχουν παρενέργειες.

Αλλάξτε τρόπο ζωής.

Το ποτό και το κάπνισμα μπορούν επίσης να προκαλέσουν υπογονιμότητα. Οι άνδρες είναι περισσότερο επιρρεπείς σε αυτού του είδους τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Είναι σημαντικό να αποφεύγετε την κατανάλωση οινοπνεύματος, τη χρήση ναρκωτικών ή το κάπνισμα. Η κατανάλωση υγιεινών τροφών πλούσιων σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες μπορούν να βοηθήσουν επίσης στην αποφυγή προβλημάτων υπογονιμότητας.

Καταρχάς να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Η επίσκεψη στον γιατρό σας θα βοηθήσει τον τελευταίο να αντιληφθεί ακριβώς τι συμβαίνει. Τα συμπτώματά σας ενδέχεται να αντικατοπτρίζουν το πρόβλημα και ο γιατρός να σας συμβουλεύσει για την καλύτερη αντιμετώπισή του.

Συνοπτικά

Ανδρική υπογονιμότητα

Αζωοσπερμία

ΔΥΝΑΤΗ(ΕΣ) ΛΥΣΗ(ΕΙΣ)

ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Συμβαίνει όταν δε δημιουργείται σπέρμα - ολιγοσπερμία υπάρχει όταν παράγεται μικρή ποσότητα σπέρματος.

Πολλές έρευνες έχουν συνδέσει αυτό το θέμα με τη σύγχρονη δίαιτα η οποία είναι πλούσια σε λίπη και φτωχή σε θρεπτικά συστατικά. Η υγιής δημιουργία σπέρματος απαιτεί επαρκή και συνεχή πρόσληψη κατάλληλων θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών. Άλλοι παράγοντες που ευθύνονται για τη μικρή ποσότητα σπέρματος είναι η υψηλή θερμοκρασία που επικρατεί στο όσχεο, η ρύπανση και τα συνθετικά οιστρογόνα.

Τα φάρμακα γονιμότητας μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή σπέρματος. Άλλες επιλογές είναι η τεχνητή σπερματέγχυση με σπέρμα δότη και η έγχυση σπέρματος κατευθείαν στο ωάριο (ενδοκυτοπλασμική έγχυση σπέρματος).

Φάρμακα γονιμότητας: Το 25% περίπου έχουν τη δυνατότητα να γονιμοποιήσουν μια σύντροφο. Τεχνητή σπερματέγχυση: ανά έμμηνο κύκλο μένουν έγκυες το 5-20 % των γυναικών. Ανά προσπάθεια μένουν έγκυες το 15% περίπου των γυναικών.

Κιρσοκήλη

ΔΥΝΑΤΗ(ΕΣ) ΛΥΣΗ(ΕΙΣ)

ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Είναι μια φλέβα γύρω από τον σπερματικό πόρο, που προκαλεί τη συγκέντρωση αίματος στους όρχεις, η οποία προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή. Η υψηλότερη θερμοκρασία μειώνει την παραγωγή σπέρματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην υπογονιμότητα. Αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση.

Η χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση της κιρσοκήλης ονομάζεται κιρσεκτομή. Μια εναλλακτική λύση είναι ο εμβολισμός της φλέβας. Μετά τη σχετική διαδικασία, θα σάς πουν να τοποθετήσετε πάγο στην περιοχή και να φοράτε για κάποιο διάστημα υποστήριγμα όσχεου.

Αν απαιτείται χειρουργική επέμβαση λόγω στειρότητας ή ατροφίας όρχεων, η ποσότητα σπέρματος είναι πιθανό να αυξηθεί όμως το τελικό ποσοστό εγκυμοσύνης παραμένει αμετάβλητο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ατροφία των όρχεων δε βελτιώνεται παρά μόνο αν η χειρουργική επέμβαση γίνει στην εφηβεία.

Λοιμώξεις

ΔΥΝΑΤΗ(ΕΣ) ΛΥΣΗ(ΕΙΣ)

ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Το 28% έως 71% των υπογόνιμων ανδρών παρουσιάζουν σημάδια λοιμώξεων των αναπαραγωγικών οργάνων. Η παρουσία ορισμένων από αυτά τα αντισπερμικά αντισώματα μπορούν να επιτεθούν και να καταστρέψουν το σπέρμα.

Πλύση σπέρματος και ενδομήτρια σπερματέγχυση, θεραπείες υποβοηθούμενης σύλληψης, ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, όπως η κορτιζόνη και η πρεδνιζόνη, χρησιμοποιούνται ορισμένες φορές αλλά οι γιατροί δεν τα συστήνουν.

Για όλες αυτές τις θεραπείες έχουν αναφερθεί ποσοστά επιτυχίας που κυμαίνονται μεταξύ 20-40% ανά κύκλο, όμως αυτά τα στοιχεία θεωρούνται αμφιλεγόμενα.

Απ όφραξη σπερματικού πόρου

ΔΥΝΑΤΗ(ΕΣ) ΛΥΣΗ(ΕΙΣ)

ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Είναι η απόφραξη ή βλάβη των σπερματικών σωληναρίων που προκαλούνται κυρίως από σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσους ή συγγενή ανωμαλία.

Μια μέθοδος αντιμετώπισης είναι η διουρηθρική εκτομή των εκσπερματικών πόρων (TURED)

Αυτή η χειρουργική διαδικασία ενέχει ορισμένες σοβαρές επιπλοκές και οδηγεί σε φυσιολογικές εγκυμοσύνες το 20% περίπου των προσβεβλημένων ανδρών.

Εκσπερματική δυσλειτουργία

ΔΥΝΑΤΗ(ΕΣ) ΛΥΣΗ(ΕΙΣ)

Είναι διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται από την αδυναμία έγχυσης σπέρματος στον κόλπο.

Η αποτελεσματικότερη προσέγγιση είναι ο συνδυασμός ψυχολογικής υποστήριξης και ιατρικής επέμβασης. Με αυτόν τον τρόπο, ο άνδρας μπορεί να πετύχει θετικές σεξουαλικές εμπειρίες και να αποκτήσει αίσθημα αυτοπεποίθησης. Οι ουρολόγοι και οι άλλοι ειδικοί γιατροί συνήθως αντιμετωπίζουν την πρόωρη εκσπερμάτωση με συνδυασμό φαρμάκων και κρεμών. Συχνά χορηγούνται αντικαταθλιπτικά φάρμακα και ο ασθενής τα λαμβάνει 2 ώρες πριν από τη σεξουαλική δραστηριότητα. Αν αυτό δε φέρει αποτελέσματα, στον ασθενή συστήνεται να λαμβάνει το φάρμακο σε καθημερινή βάση παρά πριν από κάθε σεξουαλική δραστηριότητα. Οι δοσολογίες συχνά προσαρμόζονται ανάλογα με την πρόοδο του ασθενούς.

Άλλες διαταραχές οι οποίες προκαλούν ανδρική στειρότητα ειναι:

  • Η μη φυσιολογική ανάπτυξη ή βλάβη των όρχεων
  • Διαταραχές επικουρικών αδένων
  • Διαταραχές συνουσίας
  • Έκθεση στη διεθυστιλβεστρόλη
  • Κρυψορχία (οι όρχεις δεν έχουν κατέλθει)
  • Χρωμοσωμική ανωμαλία

kellarisSmall

Βασίλης Κελλάρης MD - Phd - MSc
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Κλείστε online ραντεβού

typos

diadiktyo