Γυναικεία υπογονιμότητα

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες οι οποίοι ευθύνονται για γυναικεία υπογονιμότητα. Παρακάτω εξετάζονται ορισμένα θέματα για τα οποία πρέπει να ζητήσετε συμβουλές και να συζητήσετε με τον μαιευτήρα- γυναικολόγο σας.

Αδυναμία ωορρηξίας

Οι διαταραχές στην ωορρηξία συγκαταλέγονται στους συνηθέστερους λόγους αδυναμίας σύλληψης των γυναικών. Αυτές οι διαταραχές ταξινομούνται ανάλογα με την υποκείμενη αιτία τους:

1. Ορμονικά προβλήματα. Αυτά αποτελούν τις συνηθέστερες αιτίες ανωορρηκτικού κύκλου. Η διαδικασία ωορρηξίας εξαρτάται από τις επιτυχείς αλληλεπιδράσεις μεταξύ ορμονών και οιαδήποτε διατάραξη της ισορροπίας τους μπορεί να καταστήσει την ωορρηξία αδύνατη. Μεταξύ αυτών των προβλημάτων περιλαμβάνονται τα εξής:

α. Αδυναμία παραγωγής ώριμων ωαρίων: Αν τα ωάρια δεν είναι ώριμα, τότε δεν υπάρχει ωορρηξία. Αυτό εμφανίζεται σε νόσους όπως το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ), όπου υπάρχει μειωμένη παραγωγή ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης και φυσιολογικά ή αυξημένα επίπεδα ωχρινοτρόπου ορμόνης, οιστρογόνων και τεστοστερόνης.

β. Δυσλειτουργία του υποθάλαμου: Ο υποθάλαμος είναι υπεύθυνος για ην ενεργοποίηση της υπόφυσης να στείλει ωοθυλακιοτρόπο (FSH) και ωχρινοτρόπο (LH) ορμόνη στις ωοθήκες για να βοηθήσουν στα ωάρια να ωριμάσουν. Χωρίς τη ρύθμιση αυτής της διαδικασίας από τον υποθάλαμο, η διαδικασία ωρίμανσης των ωαρίων είναι αδύναμη.

γ. Δυσλειτουργία της υπόφυσης: η υπόφυση είναι ο «μεσολαβητής» στον ορμονικό καταρράκτη μεταξύ του υποθάλαμου και των ωοθηκών. Η δυσλειτουργία της υπόφυσης μπορεί να οφείλεται σε χημική ανισορροπία, όγκο στην υπόφυση ή τραυματισμό.


2. Συμφύσεις-δυσλειτουργία ωοθηκών. Οι ωοθήκες ενδέχεται να υποστούν βλάβη, ειδικά όταν η ασθενής έχει υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις ή έχει υποφέρει από λοιμώξεις. Επίσης, οι κύστεις ωοθηκών ενδέχεται να οδηγήσουν στη δημιουργία ουλών, γεγονός που σημαίνει ότι τα ωοθυλάκια δεν μπορούν να ωριμάσουν.

3. Πρόωρη εμμηνόπαυση ή πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια.

Δυσλειτουργία σαλπίγγων

Οι διαταραχές σαλπίγγων αναλογούν στο 25% των περιπτώσεων υπογονιμότητας. Παρακάτω αναφέρονται ορισμένες αιτίας βλάβης των σαλπίγγων:

1. Λοίμωξη. Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αποτελούν αιτία δυσλειτουργίας σαλπίγγων, λόγω των συμφύσεων που σχηματίζονται και κατ΄ επέκταση τη δημιουργία υδροσαλπίγγων.

2. Οι χειρουργικές επεμβάσεις συχνά ενδέχεται να οδηγήσουν σε μετεγχειρητικές συμφύσεις, οι οποίες μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα την απόφραξη των σαλπίγγων επηρεάζοντας έτσι τη διαδρομή την οποία το ωάριο πρέπει να διανύσει.

3. Έκτοπη κύηση. Ορισμένες φορές, το γονιμοποιημένο ωάριο λόγω της κακής ποιότητας της σάλπιγγας αναπτύσσεται εντός αυτής χωρίς να φθάσει στη μήτρα. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται εξωμήτριος κύηση και χρήζει άμεσης επέμβαση.

Ενδομητρίωση

Είναι μια κατάσταση κατά την οποία ενδομητριακός ιστός αναπτύσσεται εκτός της μητρικής κοιλότητας. Η ενδομητρίωση επηρεάζεται από αλλαγές της ορμονικής δραστηριότητας, και προσβάλλει το 10% - 40% των υπογόνιμων γυναικών.

Μητρικά ινομυώματα

Είναι καλοήθεις όγκοι προερχόμενοι από λείες μυικές ίνες οι οποίοι ενδέχεται να παρεμποδίσουν την εμφύτευση ή την ανάπτυξη του εμβρύου. Η εμφάνισή τους αφορά το 25% των γυναικών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία.

Πυελικές συμφύσεις

Προκαλούνται από χειρουργική επέμβαση ή λοίμωξη και συμβαίνουν όταν σχηματίζεται ουλώδης ιστός μεταξύ δύο ή περισσοτέρων εσωτερικών οργάνων. Αυτός ο ιστός επηρεάζει τις ωοθήκες ή τις σάλπιγγες και ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα την υπογονιμότητα.

Πρόσθετοι παράγοντες

Η γυναικεία υπογονιμότητα μπορεί να προκληθεί επίσης από μητρικές διαταραχές και ανωμαλίες στην τραχηλική βλέννα. Και για τα δύο προβλήματα η αιτία μπορεί να είναι οι ορμονικές διαταραχές.

Συνοπτικά

ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Νόσος Πολυκυστικών Ωοθηκών

ΔΥΝΑΤΗ(ΕΣ) ΛΥΣΗ(ΕΙΣ)

ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Χαρακτηρίζεται από την παρουσία πολλών μικρών κύστεων στις ωοθήκες.

Φάρμακα διέγερσης ωορρηξίας όπως η κλομιφαίνη, θυλακοδιεγερτικές ορμόνες, και Εξωσωματική Γονιμοποίηση.

Το 70% των γυναικών οι οποίες λαμβάνουν φάρμακα γονιμότητας επιτυγχάνουν ωορρηξία και οι μισές από αυτές συλλαμβάνουν εντός 6 έως 9 μηνών. Δυστυχώς, σε μια στις πέντε από αυτές τις κυήσεις θα σημειωθεί αποβολή.

     

Νόσος Πυελικής Φλεγμονής

ΔΥΝΑΤΗ(ΕΣ) ΛΥΣΗ(ΕΙΣ)

ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Είναι λοίμωξης της αναπαραγωγικής οδού η οποία οδηγεί σε φραγμένες σάλπιγγες συνήθως εξ αιτίας σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νόσων, αποβολών, διακοπών κύησης,.

Λαπαροσκοπική επέμβαση για τη διάνοιξη των σαλπίγγων, αν είναι δυνατή (μικρή η περιοχή της απόφραξης) ή αφαίρεση αυτών. Αν η χειρουργική επέμβαση αποτύχει, τότε η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια επιλογή.

Τα ποσοστά σύλληψης ποικίλουν σε μεγάλο βαθμό – από το χαμηλό 10% έως το υψηλό 70% - ανάλογα με τη σοβαρότητα της απόφραξης και του μεγέθους του ουλώδους ιστού ο οποίος αναπτύσσεται μετά τη χειρουργική επέμβαση.

     

Ενδομητρίωση

ΔΥΝΑΤΗ(ΕΣ) ΛΥΣΗ(ΕΙΣ)

ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Συμβαίνει όταν ο ενδομητριακός ιστός αναπτύσσεται υπό μορφή όγκου ή αλλοιώσεων εκτός της μήτρας. Μπορεί να προκαλέσει εσωτερική φλεγμονή, αιμορραγία από τις αλλοιώσεις, υπογονιμότητα, συμφύσεις και προβλήματα εντέρου.

Λαπαροσκοπική επέμβαση για την αφαίρεση μη φυσιολογικού ιστού ή για την απόφραξη σαλπίγγων και θεραπείες υποβοηθούμενης σύλληψης.

Χειρουργική επέμβαση: το 40-60% των ασθενών συλλαμβάνουν εντός 18 μηνών μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Ηλικία

ΔΥΝΑΤΗ(ΕΣ) ΛΥΣΗ(ΕΙΣ)

ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Από την ηλικία των 30 ετών η ποιότητα των ωαρίων αρχίζει να επιδεινώνεται. Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία μιας γυναίκας τόσο είναι πιθανότερο είναι τα ωάριά της να έχουν χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

Η δωρεά ωαρίων ή ο δανεισμός μήτρας.

Το 43% των γυναικών στις οποίες εμφυτεύτηκε γονιμοποιημένο ωάριο μένουν έγκυες.

     
  • Ωοθηκική δυσλειτουργία

ΔΥΝΑΤΗ(ΕΣ) ΛΥΣΗ(ΕΙΣ)

ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Υφίσταται όταν οι ωοθήκες μιας γυναίκας δεν παράγουν ωάρια ή παράγουν λιγότερα από τον συνήθη αριθμό λόγω ορμονικών ανισορροπιών, ηλικίας ή άλλων προβλημάτων.

Φάρμακα τα οποία διεγείρουν την ωορρηξία όπως η κλομιφαίνη, οι θυλακοδιεγερτικές ορμόνες, η ανθρώπινη χοριονική γοναδοτροπίνη (HCG) και η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) με χρήση αυτών των φαρμάκων.

Το 70% επιτυγχάνουν ωορρηξία και από αυτό το ποσοστό το 20-60% μένουν έγκυες.

kellarisSmall

Βασίλης Κελλάρης MD - Phd - MSc
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Κλείστε online ραντεβού

typos

diadiktyo