Εξετάσεις ελέγχου υπογονιμότητας στη γυναίκα

Ορμονικός έλεγχος συμπεριλαμβανομένου του τεστ εγκυμοσύνης
Οι ορμονικοί έλεγχοι αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του ελέγχου της γυναικείας γονιμότητας και των θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αποτελούν επίσης σημαντικό μέρος της αρχικής εξέτασης για τα ζευγάρια τα οποία προσπαθούν να επιτύχουν κύηση επί τουλάχιστον ένα έτος, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Αυτοί οι έλεγχοι είναι χρήσιμοι δεδομένου ότι βοηθούν να προσδιοριστούν οι αιτίες υπογονιμότητας αλλά και κατά πόσον η υπογονιμότητα  μπορεί να οφείλεται σε άλλα προβλήματα υγείας.

Η ωχρινότροπος ορμόνη ( Luteinizing hormone ) – η οποία παράγεται από την υπόφυση, ρυθμίζει τον εμμηνορυσιακό κύκλο και την ωορρηξία της γυναίκας. Υπό φυσιολογικές συνθήκες αυξάνεται μόλις πριν από την ωορρηξία, στα μέσα του έμμηνου κύκλου. Ο έλεγχος της ωχρινότροπου ορμόνης συνήθως γίνεται για την αξιολόγηση προβλημάτων εμμηνορυσιακού κύκλου, όπως μη κανονικές περίοδοι ή αμηνόρροια, ή για να προσδιοριστεί η αντίδραση ταυ σώματος της γυναίκας στη φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται για τη διέγερση της ωορρηξίας. Γίνεται επίσης για να προσδιοριστεί αν μια γυναίκα βρίσκεται σε εμμηνόπαυση.

Ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη ( Follicle - stimulating hormone ) – η οποία και αυτή παράγεται από την υπόφυση, βοηθά στον έλεγχο του εμμηνορυσιακού κύκλου καθώς και της παραγωγής ωοκυττάρων από τις ωοθήκες. Τα επίπεδα της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) ποικίλουν ανάλογα με τη φάση του εμμηνορυσιακού κύκλου της γυναίκας, και φθάνουν στο υψηλότερο επίπεδο ακριβώς πριν από την ωορρηξία. Ο έλεγχος των επιπέδων FSH βοηθά να προσδιοριστεί η αιτία υπογονιμότητας, αξιολογώντας κατά πόσον οι ωοθήκες λειτουργούν φυσιολογικά, και προσδιορίζει την παραγωγή ωοκυττάρων της γυναίκας. Ο έλεγχος των επιπέδων αυτής της ορμόνης μπορεί επίσης να ενδείκνυται για να την αξιολόγηση εμμηνορυσιακών προβλημάτων, καθώς και για τη διάγνωση διαταραχών της υπόφυσης. Μπορεί επίσης να ενδείκνυται για την αξιολόγηση της πρώιμης ή καθυστερημένης ήβης στα έφηβα κορίτσια.

Οιστρογόνα ( estrogen ) – αυτές η ορμόνες παράγονται από τις ωοθήκες και για την ακρίβεια υπάρχουν σε τρεις τύπους: οιστραδιόλη, οιστριόλη καιοιστρόνη. Η οιστραδιόλη μετράται συνήθως στις γυναίκες οι οποίες δεν είναι έγκυες και ποικίλει σε όλη τη διάρκεια του εμμηνορυσιακού κύκλου. Η οιστριόλη μετράται μόνο κατά τη διάρκεια της κύησης και μπορεί να ανιχνευτεί ακόμα και κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Μπορεί να παραχθεί όχι μόνο από τις ωοθήκες, αλλά επίσης και τον πλακούντα. Η οιστρόνη ανιχνεύεται στις γυναίκες οι οποίες έχουν εισέλθει στην εμμηνόπαυση. Στις ενδείξεις για διενέργεια ελέγχου των επιπέδων της οιστρόνης περιλαμβάνονται επίσης οι όγκοι των επινεφριδίων αδένων ή ωοθηκών.

Προγεστερόνη (progesterone) – αυτή η ορμόνη η οποία παράγεται από τις ωοθήκες κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, λειτουργεί για να προετοιμάζει το εσωτερικό της μήτρας για την εμφύτευση γονιμοποιημένου ωαρίου. Κατά τη διάρκεια της κύησης, ο πλακούντας παράγει επίσης προγεστερόνη, αρχίζοντας τις τελευταίες εβδομάδες του πρώτου τριμήνου. Τα επίπεδα αυτής της ορμόνης ελέγχονται για να προσδιοριστούν οι αιτίες υπογονιμότητας, για να διαπιστωθεί αν η ωορρηξία γίνεται κανονικά, καθώς και για να ελεγχθεί η λειτουργία των ωοθηκών και του πλακούντα στις έγκυες γυναίκες.

Προλακτίνη ( Prolactin ) – αυτή η ορμόνη, η οποία παράγεται από την υπόφυση, ρυθμίζει την παραγωγή γάλακτος. Οι έγκυες γυναίκες μπορούν να έχουν επίπεδα προλακτίνης 20 φορές πάνω από τα επίπεδα αυτής της ορμόνης σε μη έγκυες γυναίκες και αυτά τα επίπεδα μπορεί να παραμένουν υψηλά στις θηλάζουσες μητέρες. Ο έλεγχος των επιπέδων προλακτίνης ενδείκνυται για τις γυναίκες για τις οποίες υπάρχει υπόνοια ότι είναι υπογόνιμες ή έχουν μη φυσιολογική έκκριση από τις θηλές αλλά και για να προσδιοριστεί αν υπάρχει όγκος στην υπόφυση.

Ελεύθερη T 3 ( FT 3) – είναι μια από τις δύο ορμόνες που παράγει ο θυρεοειδής αδένας και ρυθμίζει τον μεταβολισμό σε κάθε κύτταρο του σώματος. Τα χαμηλά επίπεδα της ορμόνης FT3 συμπίπτουν με χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης, γεγονός το οποίο μπορεί να αποτελεί ένδειξη ύπαρξης προβλημάτων στη λειτουργία των ωοθηκών. Ο έλεγχος των επιπέδων όχι μόνο της FT3, αλλά επίσης και της σχέσης FT3/Reverse T3 συχνά συνιστάται για γυναίκες οι οποίες δυσκολεύονται να μείνουν έγκυες.

DHEA – γνωστή επίσης με την ονομασία διϋδροεπιανδροστερόνη,παράγεται από τους επινεφρίδιους αδένες, τις ωοθήκες καθώς και τον εγκέφαλο. Αφύσικα υψηλά επίπεδα αυτής της ορμόνης μπορούν να διαπιστωθούν σε γυναίκες και κορίτσια με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, το οποίο μπορεί να προκαλέσει γυναικεία υπογονιμότητα.

Ανδροστενεδιόνη – παράγεται από τις ωοθήκες και τον εγκέφαλο και τα επίπεδα αυτής της ορμόνης μετρώνται επίσης για να προσδιοριστεί αν η γυναικεία υπογονιμότητα μπορεί να οφείλεται στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Τεστ εγκυμοσύνης – αυτή η εξέταση προσδιορίζει την παρουσία της ορμόνης της ανθρώπινης χοριονικής γοναδοτροπίνης, ή hCG. Αυτή η ορμόνη, η οποία παράγεται από τον πλακούντα, βρίσκεται στη ροή αίματος της γυναίκας μόλις το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτευτεί στο στρώμα του ενδομητρίου της μήτρας. Η hCG βρίσκεται επίσης στα ούρα και αυτό εξηγεί γιατί τόσο τα δείγματα ούρων όσο και τα δείγματα αίματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσδιοριστεί αν έχει επιτευχθεί εγκυμοσύνη.

kellarisSmall

Βασίλης Κελλάρης MD - Phd - MSc
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Κλείστε online ραντεβού

typos

diadiktyo