Εξετάσεις ελέγχου υπογονιμότητας στον άνδρα

Προηγμένη Ανάλυση Σπέρματος περιλαμβανομένης της Μορφολογίας Σπέρματος ( SA)

Η υπογονιμότητα συχνά θεωρείται γυναικεία διαταραχή, ωστόσο πολύ συχνά η ικανότητα ενός ζευγαριού να τεκνοποιήσει δεν μπορεί να εντοπιστεί στη γυναίκα, αντίθετα οφείλεται σε πρόβλημα στον άνδρα. Πάνω από το ένα τρίτο των υπογόνιμων ζευγαριών αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το σπέρμα. Ως εκ τούτου, η ανάλυση σπέρματος συγκαταλέγεται στις πρώτες εργαστηριακές εξετάσεις προκειμένου να εντοπιστεί η αιτία του προβλήματος.

Η ανάλυση σπέρματος, κατά την οποία συχνά εξετάζονται παράμετροι όπως ο όγκος, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων, η κινητικότητα και άλλα κοινώς γνωστά χαρακτηριστικά, είναι επίσης χρήσιμη και για τη γενικότερη αξιολόγηση της υγείας του σπέρματος, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εξωσωματική γονιμοποίηση ή IVF. Παρακάτω περιγράφονται ορισμένες διαδικασίες οι οποίες αποτελούν μια προηγμένη ανάλυση σπέρματος:

Συγκόλληση Σπέρματος: Αυτή η μικροσκοπική εξέταση γίνεται για να ελεγχθεί οποιαδήποτε συγκόλληση σπερματοζωαρίων. Τα συγκολλημένα σπερματοζωάρια τείνουν να συνδέονται το ένα με το άλλο σε αμφότερα τα άκρα τους δηλαδή με την κεφαλή και την ουρά. Αυτή η κατάσταση καθιστά δυσχερή τη δίοδό τους δια μέσου της τραχηλικής βλέννης, η οποία οδηγεί στη μήτρα της γυναίκας. Αν το σπέρμα δεν μπορεί να περάσει δια μέσου της τραχηλικής βλέννης, τότε δε θα καταφέρει να φθάσει στο ωάριο και η γονιμοποίηση δε θα επιτευχθεί. Η συγκόλληση σπέρματος μπορεί να εκδηλωθεί στους άνδρες με την εμφάνιση φλεγμονής, υπερευαισθησίας/αλλεργίας ή λοίμωξης.

Υπό-οσμωτική διόγκωση: Αυτή η εξέταση προσδιορίζει την υγεία της ουράς των σπερματοζωαρίων, αξιολογώντας έτσι την ικανότητα του σπέρματος να διεισδύσει σε ένα ωάριο.

Σε αυτή την εξέταση τα σπερματοζωάρια βυθίζονται σε διάλυμα σακχάρου και άλατος. Ως αποτέλεσμα, η ουρά του υγιούς σπέρματος διογκώνεται. Το μη υγιές ή νεκρό σπέρμα δεν υφίσταται αυτή την αλλαγή.

Δοκιμή των ημιζωνών: Στην εξέταση αυτή, το ωάριο διχοτομείται και τα σπερματοζωάρια πρέπει να διαπεράσουν το εξωτερικό στρώμα,στο οποίο τα σπερματοζωάρια διεισδύουν δυσκολότερα. Μετρώνται τα σπερματοζωάρια τα οποία διέρχονται με επιτυχία.

Εξέταση ακροσώματος: Η αντίδραση ακροσώματος είναι μια αλληλουχία χημικών συμβάντων η οποία λαμβάνει χώρα όταν ένα σπερματοζωάριο έρχεται σε επαφή με ένα ωάριο. Αυτή η επαφή επιτρέπει στα σπερματοζωάρια να διαλύσουν το σκληρό εξωτερικό στρώμα του ωαρίου για να διεισδύσουν σε αυτό.

Μορφολογία σπέρματος: Τα κριτήρια που όρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το 2010 αναφέρουν ότι το φυσιολογικό δείγμα πρέπει να έχει 4% ή περισσότερα σπερματοζωάρια φυσιολογικής μορφολογίας. Στα χαρακτηριστικά του μη φυσιολογικού σπέρματος περιλαμβάνονται το ακρόσωμα, οι ανωμαλίες στο μέγεθος της κεφαλής, οι διπλές κεφαλές, οι διπλές ουρές ή το μη φυσιολογικό μεσαίο τμήμα.

Βιοψία ορχεων για τη διάγνωση της ανδρικής υπογονιμότητας

Η ανδρική υπογονιμότητα μπορεί να αξιολογηθεί εξονυχιστικά χρησιμοποιώντας αρκετές διαγνωστικές τεχνικές. Από την ανάλυση του σπέρματος έως τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων, έως και αρκετές εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο των επιπέδων διαφόρων ορμονών όπως η τεστοστερόνη. Η βιοψία όρχεων είναι μια χειρουργική διαδικασία κατά την οποία αφαιρείται από το όσχεο μικρό δείγμα ορχικού ιστού. Στη συνέχεια αυτό υποβάλλεται σε μικροσκοπική εξέταση για τον έλεγχο ύπαρξης σπερματοζωαρίων.

Συνήθως δικαιολογείται όταν υπάρχουν δύο καταστάσεις:

  • Απουσία σπερματοζωαρίων στο σπερματικό υγρό.
  • Τα αποτελέσματα των ορμονικών εξετάσεων είναι φυσιολογικά.

Για την προετοιμασία βιοψίας όρχεων, πρέπει να ληφθεί πλήρες ιατρικό ιστορικό και να καταγραφούν εξετάσεις για οιεσδήποτε αιματολογικές διαταραχές, αλλεργίες σε φάρμακα καθώς και τα φάρμακα που λαμβάνονται εκείνη την περίοδο. Η βιοψία μπορεί να γίνει υπό τοπική ή γενική αναισθησία. Αν γίνει γενική αναισθησία, τότε ο ουρολόγος χειρούργος ή ο γυναικολόγος συμβουλεύει τον ασθενή να παραμείνει νηστικός μερικές ώρες πριν τη διαδικασία.

Η τομή για τη βιοψία όρχεων θα έχει μήκος περίπου ενός εκατοστού στον οσχεϊκό σάκο Μικρό δείγμα ορχικού ιστού λαμβάνεται από έκαστο όρχι χρησιμοποιώντας χειρουργικό ψαλίδι. Στη συνέχεια η τομή συρράπτεται όπως και το επικαλύπτον δέρμα χρησιμοποιώντας ράμματα που απορροφώνται από τον οργανισμό. Έπειτα η πληγή επιδένεται, και ο ασθενής αφήνεται μερικές ώρες για να αναρρώσει.

Στους περισσότερους ασθενείς μετά τη χειρουργική επέμβαση συνιστάται να φορούν αθλητικό υποστήριγμα, και να απέχουν από σεξουαλική δραστηριότητα για μια ή δύο εβδομάδες. Για μερικές ημέρες μετά την επέμβαση ενδέχεται να νιώθουν κάποιον πόνο, ωστόσο δεν υπάρχει κίνδυνος ουρικής ή στυτικής δυσλειτουργίας ως αποτέλεσμα της βιοψίας όρχεων.

Το δείγμα ορχικού ιστού αποστέλλεται στα εργαστήρια παθολογίας για μικροσκοπική εξέταση. Εκεί, ο παθολόγος προσδιορίζει τυχόν ύπαρξη ανωμαλιών στην ωρίμανση των σπερματοζωαρίων ή ακόμα και στην παραγωγή σπερματοζωαρίων. Μόλις τα αποτελέσματα της βιοψίας εξακριβωθούν, αποστέλλονται στον χειρουργό ουρολόγο ή τον γυναικολόγο, ο οποίος στη συνέχεια θα ενημερώσει τον ασθενή αναφορικά με την τελική διάγνωση, καθώς και για τα επόμενα βήματα στη θεραπεία της υπογονιμότητας.

kellarisSmall

Βασίλης Κελλάρης MD - Phd - MSc
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Κλείστε online ραντεβού

typos

diadiktyo