Τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

Απομυθοποίηση της Τεχνολογίας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Η Τεχνολογία της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ART) είναι μια ιατρική διαδικασία η οποία έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τα υπογόνιμα ζευγάρια τα οποία προσπαθούν να τεκνοποιήσουν. Σε αυτή την ταξινόμηση εντάσσεται αριθμός ποικίλων μεθόδων και αυτές οι πρακτικές διευκολύνουν το ζευγάρι για μια επιτυχή τεκνοποίηση.


Εξωσωματική γονιμοποίηση:

Γατί να υποβληθείτε σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η υπογονιμότητα είναι μια κατάσταση η οποία μπορεί να προκαλέσει στα ζευγάρια αισθήματα κατάθλιψης και οδύνης. Επηρεάζεται τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα και δοκιμάζει την αντοχή της σχέσης τους. Μπορεί να ανατρέψει πολλά σχέδια και να αποτελέσει ανυπέρβλητο εμπόδιο για δύο ανθρώπους, όταν αυτοί θελήσουν να δημιουργήσουν οικογένεια. Όμως αυτή η κατάσταση μπορεί να θεωρηθεί οριστική;

Η κατάσταση εξαρτάται από πολλές παραμέτρους. Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης των αρνητικών παραγόντων ή ακόμη και θεραπείας τους. Μια τέτοια θεραπεία είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση ή IVF.

Πότε;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ένα επιστημονικό επίτευγμα στον ιατρικό τομέα του οποίου τα οφέλη δεν μπορούν να αγνοηθούν. Έχει βοηθήσει εκατομμύρια ζευγάρια σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με την πάροδο του χρόνου η εξωσωματική γονιμοποίηση θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται και να αποτελεί κατάλληλη μέθοδο αντιμετώπισης της υπογονιμότητας. Αν αυτή η διαβεβαίωση δεν αρκεί, παρακάτω αναφέρονται ορισμένοι από τους λόγους για τους οποίους η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να είναι η κατάλληλη θεραπεία για τη δική σας περίπτωση.

Όταν η ηλικία και άλλες προτεραιότητες αποτελούν εμπόδια

Απασχολημένοι με τη δημιουργία καριέρας ίσως να έχετε παραμελήσει λίγο την αναπαραγωγική υγεία σας. Οι περισσότερες περιπτώσεις υπογονιμότητας συμβαίνουν σε άτομα με ηλικία γύρω στα 30. Η Εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί πράγματι να δώσει στα ζευγάρια μια ακόμα ευκαιρία για να συλλάβουν.

Για να αποκτήσετε κάποια στιγμή ένα ακόμα παιδί

Η εξωσωματική γονιμοποίηση δε θα σας βοηθήσει μόνο να μείνετε έγκυος μια μόνο φορά αλλά σας επιτρέπει να αποκτήσετε και άλλο παιδί κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτό γίνεται μέσω μιας μεθόδου η οποία ονομάζεται κρυοσυντήρηση εμβρύου. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, στη μήτρα της γυναίκας τοποθετείται μόνο ένα γονιμοποιημένο ωάριο. Τα υπόλοιπα ωάρια και σπερματοζωάρια φυλάσσονται για μελλοντική χρήση.

Περισσότερες πιθανότητες να μείνετε έγκυος

Έχετε προσπαθήσει να μείνετε έγκυος αλλά αποτύχατε; Η εξωσωματική γονιμοποίηση αυξάνει τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος.

Ωστόσο, χάρη στις τεχνολογικές προόδους, τα ποσοστά επιτυχών κυήσεων με τη βοήθεια της τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART) έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά.

Τι είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση.

Ορισμένοι ειδικοί γιατροί ενδέχεται να προτείνουν την εξωσωματική γονιμοποίηση σε ζευγάρια τα οποία αντιμετωπίζουν δυσκολία να συλλάβουν. Είναι μια τεχνητή μέθοδος παραγωγής εμβρύου με τον συνδυασμό κυττάρων σπερματοζωαρίων και ωαρίων εκτός του σώματος της γυναίκας. Μόλις το σπερματοζωάριο και το ωάριο συνδυαστούν, το έμβρυο εμφυτεύεται στη μήτρα της γυναίκας και η κύηση αφήνεται να ακολουθήσει τη φυσιολογική της εξέλιξη.

Αυτή η θεραπεία είναι κατάλληλη για σχεδόν όλα τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα σύλληψης.

Πως λειτουργεί η Εξωσωματική Γονιμοποίηση

1. Η αρχική ενημερωτική συνέντευξη

Η αρχική συνάντηση με το γιατρό θα αφορά σε συζητήσεις αναφορικά με το ιατρικό σας ιστορικό καθώς και το ιστορικό που αφορά στη γονιμότητά σας και αυτή του συντρόφου σας, για να προσδιοριστεί ποια διαδικασία αντιμετώπισης θα έχει τα καλύτερα αποτελέσματα για εσάς και για να αυξήσει τις πιθανότητες γέννησης ενός υγιούς παιδιού.

2. Προκαταρκτικές εξετάσεις και συζητήσεις

Θα υποβληθείτε σε υπερηχογράφημα και αιματολογικές εξετάσεις για να προσδιοριστεί ο αριθμός και η ποιότητα των ωαρίων. Μια νοσοκόμα θα σας εξηγήσει τον τρόπο αυτοχορήγησης φαρμάκων για τη γονιμότητα. Ένας οικονομικός σύμβουλος θα σας εξηγήσει τα σχετικά με το κόστος και την πληρωμή και ένας ψυχολόγος θα είναι διαθέσιμος για να συζητήσει τρόπους αντιμετώπισης οιωνδήποτε προβλημάτων άγχους τα οποία ενδέχεται να ανακύψουν.

3. Φάρμακα που διευκολύνουν την ανάπτυξη ωαρίων

Για 2 εβδομάδες, θα κάνετε μόνη σας ημερησίως 3 ενέσεις με φάρμακα γονιμότητας στον μηρό σας για να παραχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα ωάρια κατά τη διάρκεια του κύκλου σας. Τη 12η περίπου ημέρα, θα εγχύσετε φάρμακο ανθρώπινης χοριονικής γοναδοτροπίνης (hCG) για να διεγερθεί η ωορρηξία. Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο εβδομάδων, θα απαιτηθούν πέντε επισκέψεις στην κλινική για αιματολογικές εξετάσεις και υπερηχογράφημα για τον έλεγχο προόδου.

4. Λήψη ωαρίων

Λίγο χρόνο πριν οι γιατροί υπολογίσουν ότι τα ωάριά σας θα απελευθερωθούν μέσω των σαλπίγγων κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας -θα σάς χορηγηθεί νάρκωση- και με χρήση υπέρηχων για καθοδήγηση, ο γιατρός σας θα πάρει ωάρια από τις ωοθήκες σας με μια βελόνα. Σε άλλη αίθουσα, ο σύντροφός σας θα εκσπερματώσει σε ένα κύπελλο προκειμένου να ληφθεί σπέρμα. Το εργαστήριο γρήγορα θα λάβει τα καλύτερα σπερματοζωάρια και θα τα τοποθετήσει με τα ωάρια σε επωαστικό κλίβανο για να συμβεί η γονιμοποίηση.

5. Μεταφορά εμβρύων

Τρεις ημέρες μετά τη συλλογή ωαρίων, ο γιατρός σας θα εισάγει δύο ή τρία έμβρυα στη μήτρα σας χρησιμοποιώντας λεπτό καθετήρα. Αν υπάρχουν γενετικές ανησυχίες, η μεταφορά των εμβρύων μπορεί να γίνει την 5η ημέρα, αφού το εργαστήριο έχει εξετάσει τα έμβρυα για να επιλεγούν τα υγιέστερα.

6. Τα αποτελέσματα

Σε δύο μήνες θα υποβληθείτε σε τεστ εγκυμοσύνης και ο αρμόδιος θα σάς δώσει τα αποτελέσματα.

Τα οφέλη της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Μέσα από το μεγαλείο της επιστήμης, οτιδήποτε τώρα είναι μέσα στις δυνατότητές μας. Η σύλληψη είναι εφικτή χάρη στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι τους οποίους πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη όταν σκεφτείτε να αποκτήσετε ένα παιδί.

Υψηλά ποσοστά σύλληψης σε σύγκριση με άλλες θεραπείες. Η εξωσωματική γονιμοποίηση αναπτύχθηκε και τελειοποιήθηκε από διάφορες μεθόδους και μετά από χρόνια έρευνας και πρακτικής.

Μη επεμβατική. Στην εξωσωματική γονιμοποίηση δεν υπάρχουν χειρουργικές επεμβάσεις. Είναι μια ασφαλής θεραπεία η οποία δεν δημιουργεί έντονες αντιδράσεις. Επιπλέον δε χορηγείται σύνθετη φαρμακευτική αγωγή. Αυτό σημαίνει ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ασφαλής και με ελάχιστες παρενέργειες. Για αυτό είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με αναγνωρισμένη κλινική εξωσωματικής γονιμοποίησης για τη διασφάλιση της ασφάλειάς σας.

Τα έμβρυα που δε θα χρησιμοποιηθούν μπορούν να συντηρηθούν για μελλοντική χρήση. Ορισμένα ζευγάρια θέλουν περισσότερα από ένα παιδί. Η εξωσωματική γονιμοποίηση σάς επιτρέπει να επιλέξετε εσείς το χρόνο που θα μείνετε έγκυος. Μπορείτε να αποκτήσετε ένα παιδί τώρα, ή μπορείτε να αποκτήσετε ένα μετά από δύο χρόνια όταν θα αισθάνεστε έτοιμη. Τα αποθηκευμένα έμβρυα θα «κρυοσυντηρηθούν». Έχοντας κατεψυγμένα έμβρυα έτοιμα ανά πάσα στιγμή σημαίνει ότι δεν είστε υποχρεωμένη να υποβληθείτε στην ίδια θεραπεία αν αποφασίσετε να μείνετε εκ νέου έγκυος.

Η λήψη απόφασης

Η επιλογή απόκτησης παιδιού με εξωσωματική γονιμοποίηση δεν είναι εύκολη. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν υποβληθείτε στη διαδικασία. Καταρχάς πρέπει να συμβουλευτείτε κλινικές οι οποίες ειδικεύονται στην εξωσωματική γονιμοποίηση και φυσικά μαιευτήρα-γυναικολόγο για να σας βοηθήσουν να ακολουθήσετε τη βέλτιστη επιλογή όταν θα έρθει η στιγμή να αποκτήσετε ένα μωρό.

Εξωσωματική γονιμοποίηση και άνδρες

Τι χρειάζεται από πλευράς του συντρόφου για να επιτευχθεί σύλληψη; Παρακάτω αναφέρονται ορισμένες συμβουλές για το πώς μπορείτε να διατηρείτε υγιές το αναπαραγωγικό σας σύστημα και να έχετε καρποφόρα αποτελέσματα όταν θα συμμετάσχετε στη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Να αποφεύγετε τις καταχρήσεις και να ακολουθείτε πάντοτε τους κανόνες σωστής διατροφής

Με βάση τα στοιχεία ευρείας έρευνας διαπιστώθηκε ότι το κάπνισμα και το ποτό συνδέονται με προβλήματα υπογονιμότητας στους άνδρες. Η συμμετοχή στη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης σημαίνει οφείλετε και εσείς να επιδείξετε πειθαρχία. Αποφεύγετε λοιπόν τις καταχρήσεις ώστε να βοηθήσετε στην επιτυχία της μεθόδου.

Είναι επίσης σημαντικό να διατρέφεστε σωστά. Η καθημερινή κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών πλούσιων σε συντηρητικά δεν κάνει καλό στην αναπαραγωγική υγεία σας. Να ετοιμάζετε υγιεινά γεύματα ψήνοντας το κρέας σας και καταναλώνοντας φρούτα και λαχανικά. Με τη διατροφή σας να προσλαμβάνετε επίσης πάντοτε επαρκή ποσότητα βιταμίνης C. Μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη της μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της πυκνότητας του σπέρματος.

Επαρκής ύπνος

Η λεπτίνη είναι μια ουσία η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση του βάρους. Συμβαίνει επίσης να είναι πολύ σημαντική και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας γονιμότητας. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα χαμηλά επίπεδα λεπτίνης στο σώμα. Αυτό το σημείο πρέπει να λαμβάνεται ιδιαίτερα υπόψη με δεδομένο ότι οι περισσότεροι άνδρες δεν κοιμούνται όσες ώρες πρέπει.

IVF (ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ)

Αυτή η ιατρική διαδικασία είναι μια από τις δημοφιλέστερες λύσεις γονιμότητας που χρησιμοποιούν τα υπογόνιμα ζευγάρια με ποσοστά επιτυχίας που κυμαίνονται μεταξύ 25 και 35% ανά κύκλο. Η μέθοδος απαιτεί από τη γυναίκα να λαμβάνει φάρμακα γονιμότητας για μερικές ημέρες. Αυτό θα βοηθήσει το σώμα της να παράξει αρκετά ωάρια και θα αυξήσει τις πιθανότητες να μείνει έγκυος. Θα αρχίσει επίσης η χορήγηση πρόσθετης φαρμακευτικής αγωγής ώστε το σώμα της να προετοιμαστεί για τη θεραπεία.

Το επόμενο βήμα είναι η λήψη των ωαρίων και η τοποθέτηση τους σε αποστειρωμένο δίσκο μαζί με τα αρσενικά σπερματοζωάρια για τη διευκόλυνση της γονιμοποίησης. Μόλις το ωάριο γονιμοποιηθεί τοποθετείται στη μήτρα για να συνεχιστεί η φυσική αναπαραγωγική διαδικασία.


kellarisSmall

Βασίλης Κελλάρης MD - Phd - MSc
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Κλείστε online ραντεβού

typos

diadiktyo