Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Tο σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ/PCOS) αποτελεί σημαντική αιτία τόσο την ακανόνιστη έμμηνο ρύση όσο και για την υπερβολική ποσότητα ανδρογόνων και την αντίσταση στην ινσουλίνη στις γυναίκες. Όταν αυτό εκδηλώνεται με όλα τα συμπτώματα (δασυτριχισμός, ακανόνιστοι εμμηνορυσιακοί κύκλοι και μια κλασσική ωοθηκική μορφολογία η οποία διαγνώσκεται με ενδοκολπική υπερηχογραφία), το PCOS μπορεί να διαγνωστεί αμέσως. Ωστόσο, υπάρχει σημαντική διαμάχη σχετικά με συγκεκριμένα διαγνωστικά κριτήρια, στις περιπτώσει όπου δεν είναι εμφανή όλα αυτά τα χαρακτηριστικά.

Ομάδες υψηλού κινδύνου — Αριθμός προϋποθέσεων συνδέεται με αυξημένο επιπολασμό του PCOS:

 • Γυναίκες με αραιομηννόρια.
 • Παχυσαρκία ή/και αντίσταση στην ινσουλίνη, παρότι η επίπτωση της παχυσαρκίας φαίνεται να είναι σχετικά μικρή
 • Διαβήτης Τύπου 1/2 ή σακχαρώδης διαβήτης κύησης.
 • Ιστορικό πρώιμης αδρεναρχής.
 • Πρώτου βαθμού συγγενείς με PCOS.
 • Μεξικο-αμερικανίδες συγκρινόμενες με Καυκάσιες ή Αφρο-αμερικανίδες, παρότι αυτή η παρατήρηση μένει να επιβεβαιωθεί σε μεγαλύτερους και πιο ποικιλόμορφους πληθυσμούς.
 • Γυναίκες οι οποίες λαμβάνουν αντισυλληπτικά φάρμακα — Γυναίκες με επιληψία οι οποίες λαμβάνουν αντιεπιληπτικά φάρμακα έχουν αυξημένη συχνότητα συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών. Ενώ ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ο συσχετισμός είναι ανεξάρτητος από τα αντιεπιληπτικά φάρμακα, τα περισσότερα διαθέσιμα δεδομένα τώρα αναφέρουν ότι το αυξημένο ποσοστό PCOS σε αυτές τις γυναίκες οφείλεται στη χρήση αντιεπιληπτικών φαρμάκων, ιδιαίτερα, τη βαλπροάτη.

Κίνδυνος καρκίνου του ενδομητρίου — Η χρόνια χωρίς αντίσταση έκθεση σε οιστρογόνα στο PCOS μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο ενδομήτριας υπερπλασίας και καρκίνου του ενδομήτριου, αν και τα επιδημιολογικά στοιχεία για τον συσχετισμό αυτό είναι περιορισμένα.

Οι γυναίκες με PCOS εμφανίζουν και άλλους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του ενδομητρίου περιλαμβανομένης της χρόνιας υπερινσουλιναιμίας, αυξημένες συγκεντρώσεις του IGF-1 (αυξητικός παράγοντας) στον ορό, υπερανδρογοναιμία και παχυσαρκία.

Υπάρχουν εξετάσεις που πρέπει να κάνω; — Ο γιατρός ή η μαία σας θα αποφασίσουν ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνετε με βάση την ηλικία σας, τα συμπτώματα και την ατομική κατάσταση της υγείας σας. Στις πιθανές εξετάσεις περιλαμβάνονται:

 • Αιματολογικές εξετάσεις για τη μέτρηση των επιπέδων ορμονών, σακχάρου του αίματος και χοληστερόλης
 • Τεστ εγκυμοσύνης
 • Υπερηχογραφία πυέλου, για να δημιουργήσει μια εικόνα της μήτρας και των ωοθηκών σας. Οι γιατροί με αυτή την εξέταση ελέγχουν πόσα ωοθυλάκια υπάρχουν στις ωοθήκες σας.

Αντιμετώπιση PCOS — Η συνηθέστερη αντιμετώπιση είναι η λήψη αντισυλληπτικών δισκίων. Τα δισκία δε θεραπεύουν τη νόσο. Όμως, μπορούν να βελτιώσουν πολλά από τα συμπτώματά της. Τα αντισυλληπτικά δισκία προστατεύουν επίσης τις γυναίκες από τον καρκίνο της μήτρας.

Άλλες θεραπείες για τα συμπτώματα του PCOS είναι τα εξής:

 • Αντιανδρογόνα – Αυτά τα φάρμακα αναστέλλουν τις ορμόνες οι οποίες προκαλούν ορισμένα από τα συμπτώματα του PCOS. Το Spironolactone (πωλείται με την ονομασία Aldactone®) είναι το αντιανδρογόνο που χρησιμοποιούν πολλοί γιατροί.
 • Progestin – Αυτή η ορμόνη μπορεί να συμβάλλει στο να έχετε κανονικές έμμηνους περιόδους, αλλά μόνον αν την λαμβάνετε κάθε μήνα. Μειώνει επίσης τον κίνδυνο καρκίνου. Οι περισσότεροι γιατροί χρησιμοποιούν μεδροξυπρογεστερόνη (πωλείται με την ονομασία Provera®) ή φυσική προγεστερόνη (Utrogestan).
 • Metformin (πωλείται με την ονομασία Glucophage®) – Αυτό το φάρμακο μπορεί να βοηθήσει ώστε οι περίοδοι της γυναίκας να είναι περισσότερο κανονικές. Όμως, λειτουργεί μόνον στο ήμισυ των γυναικών οι οποίες το δοκιμάζουν. Στις γυναίκες με διαβήτη, αυτό το φάρμακο βοηθά ώστε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να διατηρούνται σε φυσιολογικά επίπεδα.
 • Ειδική κρέμα για το δέρμα ή αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση της ακμής
 • Θεραπεία με λέιζερ ή ηλεκτρόλυση για αποτρίχωση.

kellarisSmall

Βασίλης Κελλάρης MD - Phd - MSc
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Κλείστε online ραντεβού

typos

diadiktyo