Σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών μετά από πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας σε θεραπεία κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης

Παρουσίαση περιστατικού

(1) Μ.Προμπονά, (1)Κ. Πετρούτσου, (1)Μ.Μπίμπα, (1)Α.Κατούνα, (1)Β.Κελλάρης, (1)Δ.Σταύρου, (1)Κ.Σφακιανούδης 

(1)ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ-ΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ & ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΓΝΩΣΗ:

Το σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών (OHSS) είναι η πιο σοβαρή επιπλοκή της ελεγχόμενης υπερδιέγερσης των ωοθηκών. Το OHSS είναι η κυστική διόγκωση των ωοθηκών και η μετατόπιση υγρών από τον ενδοαγγειακό χώρο στον τρίτο χώρο οφείλεται σε αυξημένη διαπερατότητα των τριχοειδών και ταξινομείται σε: (Ι) ήπια, με διόγκωση των ωοθηκών,(ΙΙ) μέτρια, με πρόσθετη συσσώρευση ασκίτη και ήπια κοιλιακή διάταση, και (ΙΙΙ) σοβαρή μορφή σε περίπου 0,5 % των κύκλων διλεγερσης με αιμοσυμπύκνωση, θρόμβωση, ολιγουρία, υπεζωκοτική συλλογή, περικαρδιακή συλλογή (σπάνια) και αναπνευστική δυσχέρεια ενώ μπορεί να οδηγήσει και σε θρομβοεμβολικό επεισόδιο, ακόμα και σε θάνατο. Η εμφάνισή του εξαρτάται από τη χορήγηση της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG) μετά από μια υπερβολική ανταπόκριση των ωοθηκών σε διέγερση με γοναδοτροπίνες.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ:

Μια γυναίκα 24 ετών, μετά από διέγερση ωοθηκών για πολλαπλή ωοθυλακιορρηξία σε κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης παρουσίασε διατεταμένες κύστεις ωοθηκών και ασκίτη και νοσηλεύτηκε λόγω της αυξανόμενης κοιλιακής περιμέτρου και δύσπνοιας που άρχισε πριν από 1 εβδομάδα, ενώ ήδη βρίσκονταν στην 13η ημέρα διέγερσης. Το βάρος της ήταν 80 kg και το ύψος ήταν 162 cm. Η θεραπεία διέγερσης έγινε, με μακρύ πρωτόκολλο με φολλιτοπίνη-α και hCG, η ωοληψία απέδωσε 27 ωοθυλάκια, και το πρόγραμμα διεκόπη και ακολούθησε κατάψυξη των εμβρύων. Η ασθενής παρουσίασε τεράστιο ασκίτη, κοιλιακό άλγος, δύσπνοια, αρτηριακή πίεση 80/40 mmHg, 100 σφύξεις /λεπτό , οιστραδιόλη στο πλάσμα 4000 pg/mL, β-hCG 86 IU/L, αιμοσυμπύκνωση 52 %, αιμοσφαιρίνη 18,0 g/dL, λευκοκυττάρωση 29 × 103 /μL, PaO2= 70 mmHg, PaCO2= 40 mmHg, pH = 7,44, και κορεσμό οξυγόνου 91,2 %. Η υπερηχογραφική εξέταση έδειξε αμφοτερόπλευρα διατεταμένες πολυκυστικές ωοθήκες και μεγάλο ασκίτη. Η θεραπεία περιελάμβανε (iv)φυσιολογικό ορό NaCl 0.9 % /1000 ml, γλυκόζη 5 % /1000 ml , τέσσερις φορές 50 ml αλβουμίνης ανθρώπινου ορού 20 %, και χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνη 5000 IU 2×1 ανά ημέρα, την μέτρηση του σωματικού βάρους και της κοιλιακής περιφέρειας, τον έλεγχο πρόσληψης υγρών και της διούρησης, υπερηχογράφημα, και εργαστηριακή παρακολούθηση καθημερινά ενώ η νεφρική λειτουργία υποστηρίχθηκε με φουροσεμίδη 20 mg. Έγινε διακοιλιακή παρακέντηση για την αντιμετώπιση του ασκίτη και η δεξιά υπεζωκοτική συλλογή αντιμτωπίστηκε συντηρητικά.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ:

Η ασθενής μετά από νοσηλεία 8 ημερών στην κλινική, εξήλθε με αποκατάσταση όλης της συμπτωματολογίας, παρόλη την ανησυχητική κλινική της εικόνα. Το σύνδρομο είναι σχετικά συχνό, εμφανίζεται σε ποσοστό μέχρι 5 % των γυναικών που υποβάλλονται σε διαδικασίες εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) ή ενδομήτριας σπερματέγχυσης (IUI) και παρόλο που σχετίζεται με την χορήγηση hCG πριν από την ωοληψία και εμφανίζεται 4-5 ημέρες μετά, δεν είναι απίθανο να εμφανισθεί και πριν την ωοληψία και να διακοπεί η θεραπεία διέγερσης πολλαπλής ωοθυλακιορρηξίας. Ακόμη προτείνεται, να ανασταλεί η εμβρυομετφορά και να καταψυχθούν τα έμβρυα για επόμενο κύκλο. Όλες αυτές οι απόψεις θα παρουσιασθούν με βιβλιογραφική τεκμηρίωση.

kellarisSmall

Βασίλης Κελλάρης MD - Phd - MSc
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Κλείστε online ραντεβού

typos

diadiktyo