Τα στάδια του τοκετού

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθάνεστε  λίγο  νευρική  για τον επικείμενο τοκετό σας, όμως όταν γνωρίζετε τι να περιμένετε σε κάθε στάδιό του, τότε ο τοκετός  θα εξελιχθεί πολύ ομαλότερα.

Σε αντίθεση με τις κινηματογραφικές ταινίες, ο τοκετός και η γέννηση δεν εξελίσσονται πάντοτε με τον ίδιο τρόπο όπως συμβαίνει με ένα σενάριο. Κανένας δε γνωρίζει ακριβώς τι προκαλεί τον τοκετό, αν και υπάρχει η υπόνοια ότι οι ορμόνες  παίζουν κάποιο ρόλο. Και παρά το γεγονός ότι ο τοκετός χωρίζεται σε τρία στάδια, σε κάθε γυναίκα τα στάδια αυτά ενδέχεται να μην εξελιχθούν με τον ίδιο τρόπο. Για όσες γίνονται για πρώτη φορά μαμάδες, ο τοκετός ενδέχεται να διαρκέσει  κατά μέσο όρο  από 8 έως 15 ώρες. Για ορισμένες γυναίκες  αυτό το στάδιο μπορεί να εξελιχθεί ταχύτερα και για άλλες βραδύτερα.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε αυτά που χρειάζεται να γνωρίζετε.

1ο στάδιο τοκετού:

Λανθάνουσα φάση

Τι να περιμένετε:

Αυτό το στάδιο του τοκετού  είναι  το στάδιο με τη μεγαλύτερη διάρκεια  η οποία κυμαίνεται από 8 έως 10 ώρες για τις «πρωτάρες» μαμάδες. Ο τοκετός αρχίζει όταν  έχετε συσπάσεις της μήτρας –οι οποίες στην αρχή είναι ήπιες, και συμβαίνουν κάθε 15 έως 20 λεπτά–  και όταν ο τράχηλος της μήτρας αρχίζει σιγά-σιγά να διαστέλλεται και να εξαλείφεται (λεπταίνει). Αυτό το στάδιο τελειώνει όταν ο τράχηλος της μήτρας σας έχε διασταλεί φθάνοντας στα 3 ή 4 εκατοστά.

Οι συσπάσεις διαρκούν  μεταξύ 30 και 70  δευτερολέπτων και μπορείτε να τις αισθανθείτε σαν ένα πόνο στην πλάτη ή σαν κράμπες της εμμήνου περιόδου σας. Καθώς ο τοκετός εξελίσσεται, οι συσπάσεις γίνονται συχνότερες (κάθε 7 έως 10 λεπτά), εντονότερες και αυξανόμενες σε ένταση, ενώ στη συνέχεια κάθε 5 έως 7 λεπτά.

Τι πρέπει να προσέξετε:

Ενδέχεται να παρατηρήσετε την «εκροή υγρού από τον τράχηλο» ή μια καφέ χρώματος βλέννα, η οποία είναι μια φυσιολογική εκροή καθώς  ο τράχηλός σας διαστέλλεται. Αυτή η εκροή βλέννας μπορεί να εμφανιστεί  ημέρες πριν από τον τοκετό ή κατά την έναρξη του τοκετού.

Η ρήξη των αμνιακών μεμβρανών μπορεί να συμβεί αυθόρμητα στο 1ο στάδιο του τοκετού ή αργότερα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και να το αισθανθείτε  σαν  ένα εμφανές ξέσπασμα ή μόνο σαν αίσθηση  υγρασίας – τα νερά σας ενδέχεται να μην σπάσουν  έως ότου ο γιατρός  το κάνει αυτό για εσάς.

Τρόπος διαχείρισης:

Είναι καλό όταν αρχίζουν οι συσπάσεις να  επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, όμως ενδέχεται να μην χρειάζεται ακόμα να πάτε στο μαιευτήριο. Οι υγιείς, «πρωτάρες» μαμάδες μπορούν συνήθως να περάσουν αυτό το πρώτο στάδιο τοκετού στο σπίτι. Πότε πρέπει να πάτε στο μαιευτήριο; Όταν οι συσπάσεις γίνονται κάθε 5 λεπτά, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή. Αν υπάρχει εκροή υγρών, τότε είναι επίσης η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσετε.

Εν τω μεταξύ, ξεκουραστείτε και κάντε ότι σάς προσφέρει μεγαλύτερη άνεση και ηρεμία, ακούγοντας ίσως μουσική ή απολαμβάνοντας ένα ζεστό μπάνιο.

Ενεργός φάση

Τι να περιμένετε:

Σε αυτό το στάδιο, οι συσπάσεις είναι ισχυρότερες και οδυνηρότερες,   γίνονται κάθε 3 λεπτά και διαρκούν περίπου 45 με 60 δευτερόλεπτα. Ο τράχηλος της μήτρας σας διαστέλλεται  πολύ ταχύτερα, κατά περίπου 1,2 εκατοστά την ώρα.

Όταν ο τράχηλος της μήτρας σας διασταλεί στα 8 έως 10 εκατοστά, τότε είστε στο «μεταβατικό στάδιο», το τελευταίο μέρος του 1ου σταδίου του τοκετού· τώρα οι συσπάσεις γίνονται κάθε 2 έως 3 λεπτά και διαρκούν για 1 λεπτό ή περισσότερο. Ενδέχεται να αισθανθείτε ναυτία και ο πόνος στην πλάτη να γίνει ισχυρότερος. 

Τρόπος διαχείρισης:

Στο μαιευτήριο, θα υποβληθείτε σε μετρήσεις ζωτικών λειτουργιών (θερμοκρασία, αρτηριακή πίεση, σφυγμός). Συνήθως στην κοιλιά σας τοποθετούνται συσκευές ελέγχου του καρδιακού παλμού του μωρού και των συσπάσεών σας. Ο γιατρός ή η μαία σας  θα προβούν σε κολπική εξέταση για να ελέγξουν τη διαστολή του τραχήλου.

Ενδέχεται να σας προταθούν διάφορες επιλογές αντιμετώπισης των πόνων, περιλαμβανομένης της επισκληριδίου αναλγησίας, μια μορφή αναισθησίας για τον έλεγχο των πόνων.

Πρακτικές συμβουλές:

Ζεστά ντους, ιδιαίτερα χρησιμοποιώντας το τηλέφωνο του ντους, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των πόνων της πλάτης. Κάνοντας απαλές ασκήσεις  με μπάλα τοκετού, δεχόμενη μαλάξεις από τον σύντροφό σας, ακούγοντας   καταπραϋντική μουσική και πραγματοποιώντας ασκήσεις βαθιάς αναπνοής μπορεί να αισθανθείτε καλύτερα. Ορισμένες γυναίκες ανακουφίζονται με την αλλαγή θέσεων, περπατώντας, ή πέφτοντας στα τέσσερα.

2ο στάδιο τοκετού

Τι να περιμένετε:

Αυτό το τμήμα, το οποίο συχνά αποκαλείται στάδιο εξώθησης, διαρκεί έως 2 ώρες. Στα 10 εκατοστά, ο τράχηλος σας έχει διασταλεί  πλήρως. Οι συσπάσεις ενδέχεται να διαρκούν περισσότερο από 1 λεπτό και  συνήθως γίνονται  κάθε δύο έως 3 λεπτά. Καθώς το κεφάλι του μωρού  κατεβαίνει στην περιοχή της πυέλου/κόλπου, ενδέχεται να αισθανθείτε πίεση στο ορθό (όπως η ανάγκη να ενεργηθείτε) και την ανάγκη να σπρώξετε.

Τρόπος διαχείρισης:

Ποτέ να μην θελήσετε να σπρώξετε μέχρι κάποιος να σας πει ότι ο τράχηλός σας έχει πλήρως διασταλεί. Διαφορετικά, σπρώχνοντας  ενδέχεται να προκαλέσετε  οίδημα του τραχήλου και ρήξεις. Συχνά  η εξώθηση  γίνεται  με  3  σπρωξίματα κατά τη διάρκεια μιας σύσπασης. Παίρνετε μια μεγάλη, βαθιά εισπνοή, και θέλετε να σπρώξετε όπως ακριβώς όταν έχετε πραγματικά δυσκοιλιότητα, με όλη την προσπάθειά σας στην έδρα σας.

Αν είναι απαραίτητο, ενδέχεται να σάς γίνει επισειοτομία, μια μικρή τομή στην περιοχή μεταξύ του κόλπου και του ορθού για να διευκολυνθεί ο τοκετός. Αυτή η πρακτική δεν γίνεται  τόσο συχνά όσο γινόταν κάποτε.

Η πρόοδος της  καθόδου της κεφαλής του μωρού  δια μέσου της πυέλου αξιολογείται με την κολπική εξέταση και μετράται σε ύψος από το 0 έως το 5. Εδώ κάπου τελειώνει το 2ο στάδιο, όταν δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος της κεφαλής του μωρού  φαίνεται καθαρά στο άνοιγμα του κόλπου, μέχρι και την έξοδό του και την κοπή του ομφαλίου λώρου.

3ο στάδιο τοκετού

Τι να περιμένετε:

Το βραχύτερο στάδιο του τοκετού μπορεί να κρατήσει  μερικές στιγμές ή να διαρκέσει  30 λεπτά. Οι συσπάσεις δεν θα είναι τόσο ισχυρές  καθώς θα  εξέρχεται ο πλακούντας (το ύστερο). Αν έχετε υποβληθεί σε επισειοτομία ή αν  υπήρξε ρήξη ιστού κατά τη γέννηση,  τώρα θα γίνει συρραφή.

Ο τοκετός μπορεί να είναι διαφορετικός για κάθε γυναίκα. Όμως τελικά ο στόχος είναι  μια υγιής μαμά και ένα υγιές μωρό. Είναι μια τόσο όμορφη μέρα και μια τόσο  όμορφη εμπειρία.