Ινομυώματα

Τα ινομυώματα είναι νεοπλάσματα της μήτρας. Ονομάζονται επίσης λειομυώματα ή μυώματα. Η μήτρα αποτελείται από λείες μυικές ίνες, τα ινομυώματα αναπτύσσονται από αυτές ως συμπαγείς καλοήθεις όγκοι και μπορούν να προβάλλουν από το εσωτερικό ή το εξωτερικό της μήτρας. Δεν είναι κακοήθεις όγκοι και το ποσοστό εξέλιξής τους σε καρκίνο είναι μικρό.

Τα ινομυώματα είναι πολύ συνήθη. Το 12-25% περίπου των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία έχουν ινομυώματα, αν και δεν έχουν όλες τους ενοχλητικά συμπτώματα ινομυωμάτων. Τα προβλήματα που σχετίζονται με τα ινομυώματα περιλαμβάνουν μητρορραγίες/μηνορραγίες, πόνο ή πίεση στην πύελο, προβλήματα με την εγκυμοσύνη ή υπογονιμότητα.

ΑΙΤΙΕΣ ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΩΝ — Η αιτία ανάπτυξης ινομυωμάτων είναι άγνωστη. Τα ινομυώματα είναι ορμονοεξαρτώμενοι όγκοι (οιστρογόνα και προγεστερόνη). Ορισμένες γυναίκες διαθέτουν συγκεκριμένα γονίδια τα οποία ενδέχεται να προδιαθέτουν αυτές και την οικογένειά τους στην εμφάνισή ινομυωμάτων, ενώ ο τρόπος ζωής αλλά και αναπαραγωγικοί παράγοντες επηρεάζουν τα ινομυώματα. Ορισμένα ινομυώματα αυξάνουν με την πάροδο του χρόνου, ενώ άλλα συρρικνώνονται. Τα ινομυώματα μπορούν επίσης να έχουν εκρήξεις ανάπτυξης κατά τη διάρκεια των οποίων αναπτύσσονται σε μικρό χρονικό διάστημα.

Ποια είναι τα συμπτώματα των ινομυωμάτων; — Τα ινομυώματα συχνά δεν προκαλούν καθόλου συμπτώματα. Όταν συνοδεύονται από την εμφάνιση συμπτωμάτων, αυτά μπορεί να εκδηλώνονται ως:

 • Περίοδοι με μεγάλη αιμόρροια
 • Πόνος, πίεση, αίσθημα «πληρότητας» στην κοιλιά
 • Ανάγκη συχνής ούρησης
 • Πολύ λίγες κινήσεις εντέρων (δυσκοιλιότητα)
 • Δυσκολία για τη γυναίκα να μείνει έγκυος

Αντιμετώπιση των ινομυωμάτων — Υπάρχουν αρκετές θεραπευτικές επιλογές. Κάθε επιλογή έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η σωστή αγωγή για εσάς θα εξαρτηθεί από:

 • Τα συμπτώματα που έχετε
 • Την ηλικία σας (τα περισσότερα ινομυώματα συρρικνώνονται ή παύουν να έχουν συμπτώματα μετά την εμμηνόπαυση)
 • Από το αν έχετε ήδη τεκνοποιήσει
 • Αν τα ινομυώματά σας εκδηλώνονται με τόση αιμόρροια ώστε να σας προκαλούν αναιμία
 • Το μέγεθος, ο αριθμός και η θέση των ινομυωμάτων σας
 • Από το πώς αξιολογείτε τους κινδύνους και τα οφέλη των διαφόρων επιλογών

Αν εξετάζετε το ενδεχόμενο να υποβληθείτε σε θεραπεία, ρωτήστε τον γιατρό ή τη μαία σας ποιες θεραπείες θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν. Στη συνέχεια ρωτήστε ποιοι είναι οι κίνδυνοι και τα οφέλη αυτών των επιλογών. Ρωτήστε τι θα συμβεί αν ΔΕΝ υποβληθείτε σε θεραπεία. Και μην ξεχάσετε να αναφέρετε αν θα θέλατε ή όχι να αποκτήσετε παιδιά.

Εδώ αναφέρονται οι επιλογές που έχετε:

 • Φαρμακευτική αγωγή – Tα δισκία, τα έμπλαστρα, ο κολπικός δακτύλιος, οι ενέσεις και τα εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των γεννήσεων μπορούν να μειώσουν το βαθμό αιμόρροιας κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Μια συσκευή γνωστή ως ενδομητρική συσκευή (IUD), μπορεί επίσης να κάνει ηπιότερες τις περιόδους σας. Υπάρχουν επίσης και άλλα φάρμακα τα οποία μπορούν να περιορίσουν την αιμόρροια που έχει μια γυναίκα έχει κατά τη διάρκεια της περιόδου της. Αν η αιμόρροια είναι το κύριότερο σύμπτωμά σας, οι αντισυλληπτικές μέθοδοι ή τα φάρμακα θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν.
 • Χειρουργική Αντιμετώπιση των ινομυωμάτων — Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει χειρουργική θεραπεία για τα ινομυώματα αν:
  -Έχετε μεγάλη αιμόρροια που σχετίζεται με τα ινομυώματα, πόνο ή αίσθημα πίεσης τα οποία δεν βελτιώνονται με ιατρική αγωγή.
  -Προσπαθείτε να μείνετε έγκυος και τα ινομυώματα να εμποδίζουν τη διαδικασία

Ινομυωματεκτομή — Κατά τη διάρκεια αυτής της επέμβασης, ο γιατρός αφαιρεί τα ινομυώματα αλλά αφήνει τη μήτρα στη θέση της. Η ινομυωματεκτομή μπορεί να περιορίσει την αιμόρροια και τα υπόλοιπα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτά. Οι περισσότερες γυναίκες οι οποίες έχουν υποβληθεί σε ινομυωματεκτομή είναι σε θέση να κάνουν παιδιά μετά από αυτή. Ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος επανεμφάνισης ινομυωμάτων μετά από ινομυωματεκτομή. Ένα ποσοστό μεταξύ 10% και 25% των γυναικών οι οποίες έχουν υποβληθεί σε ινομυωματεκτομή θα χρειαστούν δεύτερη εγχείρηση αφαίρεσης ινομυωμάτων. Για το λόγο αυτόν, η ινομυωματεκτομή δεν είναι η καλύτερη επιλογή για τις γυναίκες οι οποίες επιθυμούν να μείνουν έγκυες στο μέλλον.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να γίνει μια ινομυωματεκτομή. Ο «καλύτερος» τρόπος εξαρτάται από το σημείο που βρίσκονται τα ινομυώματά σας αλλά και το μέγεθος και τον αριθμό των ινομυωμάτων.

¨ Κοιλιακή ινομυωματεκτομή — Αυτή η χειρουργική επέμβαση απαιτεί τομή στο κατώτερο κοιλιακό τοίχωμα για την αφαίρεση των ινομυωμάτων.

¨ Λαπαροσκοπική ή ρομποτική ινομυωματεκτομή — Αυτή η χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιεί μικρές τομές στην κοιλιακή χώρα. Ο γιατρός χρησιμοποιεί λεπτά εργαλεία και κάμερα (λαπαροσκόπιο) για την αφαίρεση των ινομυωμάτων. Η ρομποτική ινομυωματεκτομή είναι παραλλαγή της λαπαροσκοπικής ινομυωματεκτομής κατά την οποία η χειρουργική επέμβαση καθοδηγείται από χειρουργικό ρομπότ.

¨ Υστεροσκοπική ινομυωματεκτομή — Αν τα ινομυώματα βρίσκονται εντός της ενδομητριακής κοιλότητας, ο γιατρός μπορεί να εισάγει εργαλεία διαμέσου του τραχήλου της μήτρας για την αφαίρεση των ινομυωμάτων.

Χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της μήτρας (υστερεκτομή) – Αυτή η χειρουργική επέμβαση απαλλάσσει για πάντα την ασθενή από ινομυώματα και από τα προβλήματα που αυτά ενδέχεται να προκαλούν. Όμως οι γυναίκες οι οποίες υποβάλλονται σε αυτή τη χειρουργική επέμβαση δε θα μπορέσουν ποτέ να τεκνοποιήσουν.

 • Αγωγή για την καταστροφή του ενδομητρίου (endometrial ablation) (οι γιατροί ονομάζουν αυτή τη διαδικασία «αφαίρεση ενδομητρίου») – Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο γιατρός εισάγει λεπτό καθετήρα στον κόλπο, μέσω του τραχήλου και εντός της μήτρας. Στη συνέχεια χρησιμοποιεί εργαλεία που έχει εισάγει μέσω αυτού του καθετήρα για να καταστρέψει το ενδομήτριο. Αυτή η διαδικασία μειώνει την αιμόρροια που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της περιόδου, όμως δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή για όλες τις γυναίκες. Δεν είναι επίσης κατάλληλη για γυναίκες οι οποίες θέλουν να μείνουν έγκυες.
 • Θεραπεία για τη διακοπή της αιμάτωσης των ινομυωμάτων (οι γιατροί ονομάζουν αυτή τη διαδικασία «εμβολισμό μητρικής αρτηρίας» ή «εμβολισμό ινομυωμάτων μήτρας») – Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο γιατρός εισάγει ένα λεπτό καθετήρα σε αρτηρία ποδιού και τον κατευθύνει επάνω προς τη μήτρα. Στη συνέχεια χρησιμοποιεί λεπτά πλαστικά κλιπ για να μπλοκάρεται η αρτηρία η οποία τροφοδοτεί το ινομύωμα με αίμα. Μετά τη διαδικασία, το ινομύωμα δεν τροφοδοτείται πλέον με αίμα και έτσι συρρικνώνεται. Αυτή η διαδικασία δεν είναι κατάλληλη για γυναίκες οι οποίες επιθυμούν να τεκνοποιήσουν.

Πως επιλέγω την καταλληλότερη για εμένα μέθοδο; — Συνεργαστείτε με τον γιατρό σας για να κατανοήσετε με ποιον τρόπο θα σας επηρεάσουν οι διάφορες θεραπευτικές επιλογές. Στη συνέχεια, οι δυο σας θα συνεργαστείτε για να καταλήξετε στην καταλληλότερη για εσάς επιλογή. Για τις γυναίκες οι οποίες επιθυμούν ακόμα να τεκνοποιήσουν, η φαρμακευτική αγωγή ή η ινομυωματεκτομή είναι συχνά η καλύτερη επιλογή. Για τις γυναίκες οι οποίες δε θέλουν να αποκτήσουν (περισσότερα) παιδιά μπορούν συχνά να επιλέξουν οποιαδήποτε από όλες τις μεθόδους, λαμβάνοντας υπόψη πόσο επεμβατική είναι η κάθε χειρουργική επέμβαση και αν προτιμούν τη χειρουργική επέμβαση από τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Ένα πράγμα που πρέπει να λάβουν υπόψη είναι ότι τα συμπτώματα που σχετίζονται με τα ινομυώματα εξαφανίζονται με την εμμηνόπαυση.

kellarisSmall

Βασίλης Κελλάρης MD - Phd - MSc
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Κλείστε online ραντεβού

typos

diadiktyo