Ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)

Ο Ιός των Ανθρώπινων Θηλωμάτων (HPV) είναι ένας ιός ο οποίος μεταδίδεται με την επαφή του δέρματος, περιλαμβανομένης της σεξουαλικής επαφής, στοματικού έρωτα, πρωκτικού έρωτα, ή οιασδήποτε άλλης επαφής η οποία αφορά την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Τα προφυλακτικά δεν εξασφαλίζουν πλήρη προστασία από τη μόλυνση με HPV, επειδή δεν καλύπτουν όλο το εκτεθειμένο δέρμα των γεννητικών οργάνων. Οι άνθρωποι δε μολύνονται με τον HPV με την αφή αντικειμένου όπως το κάθισμα τουαλέτας.

Ο κίνδυνος έκθεσης στον HPV αυξάνει με τον αριθμό των ερωτικών συντρόφων που έχετε και τον αριθμό των ερωτικών συντρόφων που είχε ο/η σύντροφός σας. Έχει εκτιμηθεί ότι το 75% έως 80% των ερωτικά ενεργών ενηλίκων θα προσβληθούν από τον HPV πριν από την ηλικία των 50 ετών. Η πλειονότητα των γυναικών και ανδρών μολύνεται με τον HPV για πρώτη φορά μεταξύ των 15-25 ετών. Οι περισσότεροι άνθρωποι οι οποίοι μολύνονται με τον HPV δεν έχουν σημάδια ή συμπτώματα και απαλλάσσονται από τη μόλυνση εντός δύο ετών, συχνά χωρίς θεραπεία.

Ωστόσο, στο 10% έως 20%, η μόλυνση επιμένει. Σε αυτή την κατάσταση, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης προκαρκινικών βλαβών και στη συνέχεια καρκίνου του τραχήλου. Ωστόσο, συνήθως θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια ώστε η μόλυνση με τον HPV να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Συνεπώς, οι τακτικές εξετάσεις είναι σημαντικές για την ανίχνευση τραχηλικών ανωμαλιών, πριν αναπτυχθεί καρκίνος.

Έχουν ταυτοποιηθεί πάνω από 100 διαφορετικοί τύποι HPV. Περισσότεροι από 40 από αυτούς είναι γνωστοί ότι μολύνουν τον τράχηλο της μήτρας και περίπου 15 είναι γνωστοί ότι προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Οι ερευνητές έχουν προσδιορίσει τους τύπους του HPV ως υψηλού ή χαμηλού κινδύνου πρόκλησης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

  • Οι τύποι HPV 6 και 11 μπορούν να προκαλέσουν σχεδόν το 90% των οξυτενών κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων. Αυτοί οι τύποι είναι χαμηλού κινδύνου επειδή δεν προκαλούν καρκίνο του τραχήλου
  • Οι τύποι 16 και 18 είναι τύποι υψηλού κινδύνου, οι οποίοι προκαλούν τους περισσότερους (σχεδόν το 70%) των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας Οι τύποι HPV 45 και 31 είναι επίσης τύποι υψηλού κινδύνου, προκαλώντας σχεδόν το 5% έως 10% των τραχηλικών καρκίνων .

Κατά του HPV διατίθενται δύο εμβόλια. Μιλήστε με τον γιατρό σας για να καθορίσει ποιο εμβόλιο είναι καλύτερο για εσάς.

  • Το ένα εμβόλιο κατά του HPV (Gardasil), βοηθά στην πρόληψη της λοίμωξης για τέσσερις τύπους HPV (τους 6, 11, 16, και 18)
  • Το άλλο εμβόλιο (Cervarix), προλαμβάνει τη λοίμωξη για τους τύπους HPV 16 και18, και μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία κατά των τύπων HPV 45 και 31.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΔΟΣΕΙΣ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ HPV — Το Gardasil χορηγείται με ένεση και απαιτεί τρεις δόσεις. Η πρώτη ένεση ακολουθείται από δεύτερη και τρίτη δόση δύο και έξι μήνες αργότερα, αντίστοιχα.

Το Cervarix χορηγείται επίσης με ένεση και απαιτεί τρεις δόσεις, παρότι το χρονοδιάγραμμα χορήγησης των δόσεων είναι ελαφρώς διαφορετικό από το χρονοδιάγραμμα του Gardasil: η πρώτη ένεση ακολουθείται από δεύτερη και τρίτη έναν και έξι μήνες αργότερα, αντίστοιχα.

Δεν είναι σαφές αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στη περίπτωση που δοθούν λιγότερες από τρεις δόσεις. Αν χάσετε μια δόση, μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με το πόσες ακόμα δόσεις χρειάζεστε.

Ποιοι πρέπει να εμβολιάζονται; — Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο εμβολιασμός κατά του HPV με οποιοδήποτε σκεύασμα (Gardasil/Cervarix) συνιστάται για όλα τα νεαρά κορίτσια και γυναίκες ηλικίας μεταξύ 9 και 26 ετών. Το εμβόλιο με Gardasil συνιστάται για αγόρια και άνδρες ηλικίας μεταξύ 9 και 21 ετών και μπορεί να χορηγηθεί μέχρι την ηλικία των 26 ετών.

Με αμφότερα τα εμβόλια, θα έχετε τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία από τον HPV, εάν εμβολιαστείτε ΠΡΙΝ καταστείτε σεξουαλικά ενεργοί. Το εμβόλιο δε βοηθά να απαλλαγείτε από τη λοίμωξη από τον HPV ή οποιαδήποτε τραχηλική αλλοίωση αφού αυτή έχει επέλθει. Ωστόσο, αν είστε ηλικίας κάτω των 26 ετών και ήσασταν σεξουαλικά ενεργοί, είχατε κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα, είχατε βρεθεί θετικοί σε εξέταση HPV ή είχατε μη φυσιολογικά αποτελέσματα από Παπ τεστ, μπορείτε ακόμα να έχετε κάποιο όφελος (αν και μικρότερο) από το εμβόλιο κατά του HPV.

Για πόσο χρονικό διάστημα είμαι προστατευμένη/ος; — Οι επιστήμονες δε γνωρίζουν ακριβώς για πόσο χρονικό διάστημα το εμβόλιο προστατεύει από τη λοίμωξη από τον HPV. Κλινικές μελέτες δείχνουν ότι παρέχει προστασία για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Εξακολουθώ ακόμα να χρειάζομαι Pap test; — Φυσικά και χρειάζεται. Οι προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (Παπ τεστ) συνιστάται να αρχίζουν με την έναρξη των σεξουαλικών επαφών.

Ωστόσο, η χορήγηση του εμβολίου κατά του HPV δε σημαίνει ότι μπορείτε να αποφύγετε τις προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στο μέλλον, δεδομένου ότι το εμβόλιο δε θεραπεύει προϋπάρχουσες λοιμώξεις. Άλλοι τύποι υψηλού κινδύνου από τον HPV, οι οποίοι δεν προλαμβάνονται από το εμβόλιο, μπορούν επίσης να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου.

kellarisSmall

Βασίλης Κελλάρης MD - Phd - MSc
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Κλείστε online ραντεβού

typos

diadiktyo