Δυσλειτουργικές αιμορραγίες

Οι διαταραχές του έμμηνου κύκλου και η μη φυσιολογική αιμόρροια της μήτρας (AUB) είναι μεταξύ των γυναικολογικών διαταραχών για τις οποίες οι έφηβες γυναίκες παραπονούνται συχνότερα. Η AUB αναφέρεται στην αιμόρροια η οποία είναι υπερβολική και συμβαίνει εκτός των φυσιολογικών εμμηνορυσιακών κύκλων. Η AUB περιγράφεται από ποικιλία όρων και μπορεί να προκληθεί από αριθμό νόσων του γεννητικού και μη γεννητικού συστήματος, συστημικών διαταραχών και φαρμάκων.

Η θεραπεία για αυτές τις διαταραχές κυμαίνεται από την παρακολούθηση έως τη φαρμακευτική ή/και χειρουργική θεραπεία. Τα δυνητικά επακόλουθα της AUB περιλαμβάνουν την αναιμία και τον καρκίνο του ενδομητρίου. Με κατάλληλη διαχείριση του υποκείμενου προβλήματος, αυτά τα επακόλουθα ενδέχεται να προληφθούν. Έτσι, έχει κρίσιμη σημασία να γίνει η σωστή διάγνωση πριν χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ — Η μη φυσιολογική αιμόρροια της μήτρας (AUB) στις έφηβες μπορεί να προκληθεί πλήος προβλημάτων. Η μη φυσιολογική αιμόρροια της μήτρας (AUB) για την οποία δεν μπορεί να εντοπιστεί υποκείμενη παθολογική κατάσταση είναι γνωστή ως δυσλειτουργική αιμορραγία της μήτρας (DUB). Η ανωορρηκτική αιμορραγία της μήτρας είναι η πρωτογενής αιτία για DUB στις έφηβες, και έτσι η «ανωορρηκτική αιμορραγία της μήτρας» είναι ο όρος που προτιμά ο Αμερικανικός Σύλλογος Μαιευτήρων και Γυναικολόγων.

Όταν εντοπιστεί ένα υποκείμενο πρόβλημα, η κατάλληλη θεραπεία του συνήθως επιτρέπει την επιστροφή σε μια φυσιολογική κατάσταση του έμμηνου κύκλου.

Στόχοι — Η διαχείριση της DUB έχει αρκετούς στόχους:

  • Αποκατάσταση ή/και διατήρηση αιμοδυναμικής σταθερότητας
  • Διόρθωση οξείας ή χρόνιας αναιμίας
  • Επιστροφή σε κατάσταση ομαλών εμμηνορυσιακών κύκλων
  • Πρόληψη υποτροπής
  • Πρόληψη μακροπρόθεσμων συνεπειών ανωορρηξίας

Γενικές αρχές — Η θεραπεία της DUB ποικίλει ανάλογα με τη σοβαρότητά της. Ωστόσο ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα ισχύουν ορισμένες γενικές αρχές:

  • Κύηση (περιλαμβανομένης της έκτοπης κύησης) και λοιμώξεις της πυέλου πρέπει να αποκλείονται πριν αρχίσει η θεραπεία.
  • Όλες οι έφηβες οι οποίες υποβάλλονται σε θεραπεία για DUB πρέπει να τηρούν ημερολόγιο έμμηνων κύκλων για να παρακολουθούν μεταγενέστερα επεισόδια της DUB, καθώς και ανταπόκριση στη θεραπεία.
  • Όλες οι ασθενείς με DUB κινδυνεύουν από σιδηροπενική αναιμία και πρέπει να παρακολουθούνται και να υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπεία.
  • Ο μακροπρόθεσμος έλεγχος και η μετέπειτα παρακολούθηση είναι απαραίτητες συνιστώσες για την πρόληψη δυνητικών επακόλουθων από DUB (πχ αναιμία, υπογονιμότητα, καρκίνος ενδομητρίου).
  • Αν η αιμορραγία δεν μπορεί να ελεγχθεί παρά την ορμονοθεραπεία, απαιτείται πρόσθετη αξιολόγηση και περαιτέρω επισκέψεις στον γιατρό.

Στις έφηβες με DUB και συνεχή/ παρατεταμένη ακυκλική έκκριση οιστρογόνων, αιμορραγία συμβαίνει όταν το ενδομήτριο καθίσταται ασταθές. Η χορήγηση οιστρογόνων επουλώνει τα σημεία ενδομήτριας αιμορραγίας με την πρόκληση περαιτέρω ενδομήτριας εξάπλωσης και εξασφαλίζει αιμόσταση. Η χορήγηση προγεστερόνης σταματά την ενδομήτρια εξάπλωση, σταθεροποιεί την ενδομήτρια επένδυση, και προάγει την αποβολή της.

kellarisSmall

Βασίλης Κελλάρης MD - Phd - MSc
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Κλείστε online ραντεβού

typos

diadiktyo