Υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα, ένας όρος που προκαλεί τρόμο. Εμπεριέχει μια αίσθηση ότι τα ζευγάρια στα οποία αυτός ο όρος αναφέρεται αντιμετωπίζουν πρόβλημα να αποκτήσουν παιδιά και συνοδεύεται από φόβο και απελπισία. Όμως, πώς γνωρίζετε ότι πράγματι είστε υπογόνιμοι; Παρακάτω παρέχονται ορισμένες πληροφορίες οι οποίες μπορούν να σας φανούν χρήσιμες για μια πληρέστερη γνώση γύρω από το πρόβλημα της υπογονιμότητας.

1. Ορισμός της υπογονιμότητας. Η υπογονιμότητα ορίζεται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ως την αδυναμία σύλληψης ιδιαίτερα μετά από δύο έτη τακτικής σεξουαλικής επαφής χωρίς προφύλαξη. Στις ΗΠΑ, η αδυναμία σύλληψης εμπεριέχει ιδιαίτερα επείγοντα χαρακτήρα για τις γυναίκες ηλικίας άνω των 35 ετών. Ζευγάρια κάτω των 35 ετών τα οποία δεν κατάφεραν να συλλάβουν μετά από ένα έτος σεξουαλικής επαφής χωρίς προφύλαξη, ή ζευγάρια άνω των 35 ετών τα οποία δεν κατάφεραν να συλλάβουν μετά από έξι μήνες σεξουαλικής επαφής ορίζονται ως υπογόνιμα.

2. Η πρωτοπαθής υπογονιμότητα αναφέρεται στην αδυναμία σύλληψης για ζεύγος το οποίο δεν είχε ποτέ παιδιά. Η δευτεροπαθής υπογονιμότητα είναι η αδυναμία σύλληψης μετά από προηγούμενη κύηση. Η προηγούμενη κύηση στη δευτερογενή υπογονιμότητα ενδέχεται να έχει ή να μην έχει αίσια εξέλιξη (γέννηση παιδιού).

3. Συχνότητα: Το 7% όλων των ζευγαριών παγκοσμίως αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας.

4. Κοινές αιτίες γυναικείας υπογονιμότητας. Σε αυτές περιλαμβάνονται ορμονικά προβλήματα ωορρηξίας, δυσλειτουργία σαλπίγγων, μολυσματικές νόσοι, χειρουργικές επεμβάσεις στην κοιλιακή και πυελική χώρα και η σχετικά μεγάλη ηλικία. Ο Μαιευτήρας Γυναικολόγος σας μπορεί να βοηθήσει να αξιολογηθεί η αιτία υπογονιμότητας, εξασφαλίζοντάς σας καλές πιθανότητες να μείνετε έγκυος.

5. Συνήθεις αιτίες ανδρικής υπογονιμότητας. Σε αυτές περιλαμβάνονται η κακή ποιότητα σπέρματος, η μικρή ποσότητα σπέρματος και μια διαταραχή κατά την οποία τα σπερματοζωάρια του ανδρός είναι βιώσιμα αλλά ακίνητα. Οι κατάλληλες εξετάσεις του σπέρματος μπορούν να προσδιορίσουν την αιτία της ανδρικής υπογονιμότητας.

6. Υπάρχουν ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις όπου και ο άνδρας και η γυναίκα είναι γόνιμοι με αμοιβαία αποκλειστικότητα, δηλαδή είναι γόνιμοι ανεξάρτητα, αλλά μαζί δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν.

7. Κανόνας των Τρίτων: Στο 1/3 περίπου των περιπτώσεων, η αιτία υπογονιμότητας μπορεί να αποδοθεί σε διαταραχές στη γυναίκα. Το άλλο 1/3 των παραγόντων αποδίδεται στον άνδρα και το άλλο 1/3 των περιπτώσεων υπογονιμότητας αποδίδεται σε προβλήματα τόσο του άνδρα όσο και της γυναίκας.

8. Ακόμα και μετά από εκτεταμένες ιατρικές εξετάσεις , η αιτία υπογονιμότητας του 15% των περιπτώσεων εξακολουθεί να παραμένει ανεξήγητη ή άγνωστη.

9. Ποσοστό έως 90% των περιπτώσεων υπογονιμότητας μπορεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά ή ακόμα πιο απλά με ιατρική θεραπεία.

10. Παγκοσμίως σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιών έχουν γεννηθεί χάρη στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Από αυτούς τους τοκετούς ζώντων μωρών, το 50% ήταν μονόδυμοι τοκετοί, το 24% δίδυμοι και το 5% τρίδυμοι.

Έχοντας κατά νου αυτά τα στατιστικά στοιχεία, θα βοηθηθείτε στην αναζήτηση ενός ικανού και καταρτισμένου Μαιευτήρα Γυναικολόγου τον οποίο θα μπορείτε να εμπιστευθείτε και ο οποίος θα μπορέσει να σας κατατοπίσει περαιτέρω όσον αφορά την εξεύρεση λύσεων στο πρόβλημα υπογονιμότητας που αντιμετωπίζετε. Αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος και να δημιουργήσετε οικογένεια.

Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι ελπίδας;

Τα στατιστικά στοιχεία δεν είναι πάρα πολλά, όμως για τα ζευγάρια τα οποία χάνουν σιγά-σιγά την ελπίδα τους καθώς τα χρόνια περνούν, τα ποσοστά επιτυχίας που προσφέρει η εξωσωματική γονιμοποίηση αρκούν για να τα πείσουν να δοκιμάσουν τη μέθοδο. Πολλά ζευγάρια και για πολλά χρόνια προσπαθούν και αποτυγχάνουν να αποκτήσουν ένα παιδί. Για όλα αυτά τα ζευγάρια, η εξωσωματική γονιμοποίηση αποτελεί την τελευταία ελπίδα.

Ως προς το ζήτημα της υπογονιμότητας, τα υπογόνιμα ζευγάρια έχουν αρκετές επιλογές. Οι άνδρες και οι γυναίκες μπορούν να αρχίσουν φαρμακευτική αγωγή γονιμότητας. Για όσες γυναίκες έχουν δομικά προβλήματα στη μήτρα ή τις σάλπιγγές τους, η χειρουργική αντιμετώπιση μπορεί να είναι μια λύση. Αν αυτά δεν αποφέρουν αποτελέσματα, μπορούν να επιλέξουν την ενδομητρική σπερματέγχυση. Αν όλες αυτές οι μέθοδοι αποτύχουν, τα υπογόνιμα ζευγάρια μπορούν τελικά να προσφύγουν στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης ποικίλουν. Ωστόσο, δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε την αποτελεσματικότητά της. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες περισσότερα από 200.000 μωρά γεννιούνται με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης και άλλα με παρόμοιες τεχνικές. Για περισσότερες πληροφορίες κάνετε την έρευνά σας ή συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

kellarisSmall

Βασίλης Κελλάρης MD - Phd - MSc
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Κλείστε online ραντεβού

typos

diadiktyo